6 tipů pro bezpečnosti potravin ve vaší restauraci

Normy bezpečnosti potravin se týkají správné přípravy a skladování potravin, aby se předešlo onemocnění z potravin. Tyto normy jsou nezbytné pro zajištění zdraví zákazníků, maximalizaci trvanlivosti potravinářských výrobků a vypracování správných protokolů pro řízení rizik. Dodržujte tyto tipy týkající se bezpečnosti potravin ve vaší restauraci, abyste zajistili bezpečnost svých zákazníků.

6 pravidel bezpečnosti potravin

1. pravidlo bezpečnosti potravin: často si myjte ruce

Pro optimální bezpečnost potravin je důležité, aby si všichni zaměstnanci před přípravou a manipulací s potravinami a při změně úkolu umyli ruce. Důkladně je omyjte mýdlem a teplou vodou po dobu nejméně 20 sekund.

2. dezinfekce povrchů

Sanitace a čištění povrchů, včetně přípravných ploch, krájecích desek, vybavení, skladovacích prostor, odpadkových košů a podlahových odtoků, by měly být důležitou součástí vašeho režimu bezpečnosti potravin. Tento proces odstraňuje zbytky potravin, nečistoty a neviditelné zárodky z povrchů, které mohou přijít do styku s potravinami. Povrchy je třeba pravidelně čistit a dezinfikovat, aby se na nich neusazovali škůdci a nešířily se tak prostřednictvím potravin škodlivé choroby, jako je salmonela a listerie.

Vytvořit a zavést hygienické postupy, které budou zaměstnanci dodržovat denně, týdně a měsíčně. Níže je uveden příklad jednoduchého postupu, který lze použít ve vašem zařízení a který může udržet pracovní plochy hygienické:

  • Nejprve vyčistěte prostor od nečistot nebo zbytků jídla.
  • Poté povrch umyjte horkou mýdlovou vodou.
  • Abyste zabránili chemické kontaminaci, opláchněte povrch vodou a čistým hadříkem.
  • Otřete místo dezinfekční utěrkou nebo jiným profesionálním dezinfekčním prostředkem.
  • Nechte místo vyschnout na vzduchu.

Kromě dezinfekčních přípravků lze k účinné dezinfekci použít i teplo, například na příbory. Doporučuje se však namočit je do vody o teplotě nejméně 65 °C na dobu nejméně 30 sekund. Nebo můžete předměty, které lze mýt v myčce na nádobí při vysoké teplotě, pokud jsou vhodné pro mytí v myčce. Mezi další běžné chemické dezinfekční prostředky patří bělidla, jód a kvartérní amoniové sloučeniny

Třetí pravidlo bezpečnosti potravin: ovoce a zeleninu myjte

Veškeré ovoce a zeleninu je třeba důkladně omýt, aby se odstranily veškeré bakterie a nečistoty. Jedinou výjimkou jsou produkty, které jsou balené a označené jako předem umyté. Používejte čistou studenou vodu a v případě potřeby zvolte kartáč na zeleninu.

4º zabránit křížové kontaminaci

Ke křížové kontaminaci dochází při neúmyslném přenosu bakterií, alergenů nebo jiných škodlivých mikroorganismů z jednoho předmětu na druhý . Ačkoli jsou výsledky tohoto procesu často lidským okem neviditelné, mohou být pro nic netušící spotřebitele velmi nebezpečné nebo smrtelné.
Kromě mytí rukou je nutné dodržovat i další pravidla bezpečnosti potravin, například používat oddělené výrobky při práci s různými druhy potravin. Používejte různá prkénka a oddělené nádoby na syrové maso, zeleninu a produkty a na vařené potraviny. Můžete zvolit systém barevného značení, který pomůže zaměstnancům udržet si přehled.

5º připravovat a skladovat potraviny při bezpečné teplotě

Dbejte na to, abyste syrové a mleté maso, drůbež, vejce a mořské plody připravovali při správné teplotě, abyste předešli možné otravě z potravin.

Udržujte potraviny mimo nebezpečnou zónu

Nebezpečná zóna se vztahuje na teploty mezi 5 °C a 57 °C . U potravin citlivých na čas a teplotu, jako je maso, drůbež, vejce a mléčné výrobky, je nutné udržovat vnitřní teplotu nad nebo pod nebezpečnou zónou .
Studené potraviny by měly být skladovány při teplotě nižší než 5 °C, zatímco teplé potraviny by měly být skladovány při teplotě 60 °C nebo vyšší. Obecně platí, že citlivé potraviny by neměly zůstat v nebezpečné zóně déle než 2 hodiny

6º věnujte pozornost odstraňování potravin

Abyste předešli propuknutí onemocnění z potravin, musíte dodržovat předpisy o bezpečnosti potravin a být informováni o všech staženích z trhu týkajících se vašich zásob. V závislosti na zemi vašeho bydliště je za zveřejňování a aktualizaci seznamů potravin stažených z trhu zodpovědné ministerstvo zemědělství, proto je důležité tato upozornění sledovat.

Jak předcházet alergickým reakcím

Zde je několik tipů, jak předcházet alergickým reakcím ve vaší restauraci:

  • Nikdy nepřipravujte jídlo bez alergenů stejnými příbory, které se používají na běžné pokrmy.
  • V kuchyni používejte výrobky označené jako bezpečné pro alergeny.
  • Školení zaměstnanců, jak správně řešit požadavky zákazníků na alergie.
  • Ujistěte se, že personál zná “velkou osmičku” běžných potravinových alergií: mléko, ryby, sóju, stromové ořechy, arašídy, vejce, korýše a pšenici.

Jak dodržovat normy bezpečnosti potravin v samoobslužných prostorách

I když mají zaměstnanci vaší restaurace dostatečné znalosti o bezpečnosti potravin, je třeba předpokládat, že zákazníci je mít nebudou. Z tohoto důvodu jsou samoobslužné prostory náchylné ke kontaminaci.

  • Často čistěte a dezinfikujte povrchy, včetně servírovacího náčiní, nádob na potraviny, chráničů proti kýchání a pultů.
  • Nezapomeňte restauraci vybavit zásobníky na příbory, ubrousky a brčka na jedno použití.
  • Pro zvýšení hygieny poskytněte balené příbory, abyste snížili možnost kontaminace.
  • Pověřte zaměstnance, aby sledovali zákazníky a v případě výskytu nebezpečných praktik přijali opatření.

Zachovejte si dobrou pověst své restaurace a omezte šíření nemocí z jídla dodržováním správných návyků v oblasti bezpečnosti potravin. Zavedením programů, které těmto problémům předcházejí, se budou vaši zákazníci cítit bezpečně, když si u vás budou pochutnávat na obědě nebo večeři.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ

Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimace: Consentimiento del interesado.

Zodpovědný: Envalia Group, S.L.

Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Monouso Blog
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.