fbpx

6 tipů pro bezpečnosti potravin ve vaší restauraci

Normy bezpečnosti potravin se týkají správné přípravy a skladování potravin, aby se předešlo onemocnění z potravin. Tyto normy jsou nezbytné pro zajištění zdraví zákazníků, maximalizaci trvanlivosti potravinářských výrobků a vypracování správných protokolů pro řízení rizik. Dodržujte tyto tipy týkající se bezpečnosti potravin ve vaší restauraci, abyste zajistili bezpečnost svých zákazníků.

6 pravidel bezpečnosti potravin

1. pravidlo bezpečnosti potravin: často si myjte ruce

Pro optimální bezpečnost potravin je důležité, aby si všichni zaměstnanci před přípravou a manipulací s potravinami a při změně úkolu umyli ruce. Důkladně je omyjte mýdlem a teplou vodou po dobu nejméně 20 sekund.

2. dezinfekce povrchů

Sanitace a čištění povrchů, včetně přípravných ploch, krájecích desek, vybavení, skladovacích prostor, odpadkových košů a podlahových odtoků, by měly být důležitou součástí vašeho režimu bezpečnosti potravin. Tento proces odstraňuje zbytky potravin, nečistoty a neviditelné zárodky z povrchů, které mohou přijít do styku s potravinami. Povrchy je třeba pravidelně čistit a dezinfikovat, aby se na nich neusazovali škůdci a nešířily se tak prostřednictvím potravin škodlivé choroby, jako je salmonela a listerie.

Vytvořit a zavést hygienické postupy, které budou zaměstnanci dodržovat denně, týdně a měsíčně. Níže je uveden příklad jednoduchého postupu, který lze použít ve vašem zařízení a který může udržet pracovní plochy hygienické:

  • Nejprve vyčistěte prostor od nečistot nebo zbytků jídla.
  • Poté povrch umyjte horkou mýdlovou vodou.
  • Abyste zabránili chemické kontaminaci, opláchněte povrch vodou a čistým hadříkem.
  • Otřete místo dezinfekční utěrkou nebo jiným profesionálním dezinfekčním prostředkem.
  • Nechte místo vyschnout na vzduchu.

Kromě dezinfekčních přípravků lze k účinné dezinfekci použít i teplo, například na příbory. Doporučuje se však namočit je do vody o teplotě nejméně 65 °C na dobu nejméně 30 sekund. Nebo můžete předměty, které lze mýt v myčce na nádobí při vysoké teplotě, pokud jsou vhodné pro mytí v myčce. Mezi další běžné chemické dezinfekční prostředky patří bělidla, jód a kvartérní amoniové sloučeniny

Třetí pravidlo bezpečnosti potravin: ovoce a zeleninu myjte

Veškeré ovoce a zeleninu je třeba důkladně omýt, aby se odstranily veškeré bakterie a nečistoty. Jedinou výjimkou jsou produkty, které jsou balené a označené jako předem umyté. Používejte čistou studenou vodu a v případě potřeby zvolte kartáč na zeleninu.

4º zabránit křížové kontaminaci

Ke křížové kontaminaci dochází při neúmyslném přenosu bakterií, alergenů nebo jiných škodlivých mikroorganismů z jednoho předmětu na druhý . Ačkoli jsou výsledky tohoto procesu často lidským okem neviditelné, mohou být pro nic netušící spotřebitele velmi nebezpečné nebo smrtelné.
Kromě mytí rukou je nutné dodržovat i další pravidla bezpečnosti potravin, například používat oddělené výrobky při práci s různými druhy potravin. Používejte různá prkénka a oddělené nádoby na syrové maso, zeleninu a produkty a na vařené potraviny. Můžete zvolit systém barevného značení, který pomůže zaměstnancům udržet si přehled.

5º připravovat a skladovat potraviny při bezpečné teplotě

Dbejte na to, abyste syrové a mleté maso, drůbež, vejce a mořské plody připravovali při správné teplotě, abyste předešli možné otravě z potravin.

Udržujte potraviny mimo nebezpečnou zónu

Nebezpečná zóna se vztahuje na teploty mezi 5 °C a 57 °C . U potravin citlivých na čas a teplotu, jako je maso, drůbež, vejce a mléčné výrobky, je nutné udržovat vnitřní teplotu nad nebo pod nebezpečnou zónou .
Studené potraviny by měly být skladovány při teplotě nižší než 5 °C, zatímco teplé potraviny by měly být skladovány při teplotě 60 °C nebo vyšší. Obecně platí, že citlivé potraviny by neměly zůstat v nebezpečné zóně déle než 2 hodiny

6º věnujte pozornost odstraňování potravin

Abyste předešli propuknutí onemocnění z potravin, musíte dodržovat předpisy o bezpečnosti potravin a být informováni o všech staženích z trhu týkajících se vašich zásob. V závislosti na zemi vašeho bydliště je za zveřejňování a aktualizaci seznamů potravin stažených z trhu zodpovědné ministerstvo zemědělství, proto je důležité tato upozornění sledovat.

Jak předcházet alergickým reakcím

Zde je několik tipů, jak předcházet alergickým reakcím ve vaší restauraci:

  • Nikdy nepřipravujte jídlo bez alergenů stejnými příbory, které se používají na běžné pokrmy.
  • V kuchyni používejte výrobky označené jako bezpečné pro alergeny.
  • Školení zaměstnanců, jak správně řešit požadavky zákazníků na alergie.
  • Ujistěte se, že personál zná “velkou osmičku” běžných potravinových alergií: mléko, ryby, sóju, stromové ořechy, arašídy, vejce, korýše a pšenici.

Jak dodržovat normy bezpečnosti potravin v samoobslužných prostorách

I když mají zaměstnanci vaší restaurace dostatečné znalosti o bezpečnosti potravin, je třeba předpokládat, že zákazníci je mít nebudou. Z tohoto důvodu jsou samoobslužné prostory náchylné ke kontaminaci.

  • Často čistěte a dezinfikujte povrchy, včetně servírovacího náčiní, nádob na potraviny, chráničů proti kýchání a pultů.
  • Nezapomeňte restauraci vybavit zásobníky na příbory, ubrousky a brčka na jedno použití.
  • Pro zvýšení hygieny poskytněte balené příbory, abyste snížili možnost kontaminace.
  • Pověřte zaměstnance, aby sledovali zákazníky a v případě výskytu nebezpečných praktik přijali opatření.

Zachovejte si dobrou pověst své restaurace a omezte šíření nemocí z jídla dodržováním správných návyků v oblasti bezpečnosti potravin. Zavedením programů, které těmto problémům předcházejí, se budou vaši zákazníci cítit bezpečně, když si u vás budou pochutnávat na obědě nebo večeři.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ

Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimace: Consentimiento del interesado.

Zodpovědný: Envalia Group, S.L.

Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.