fbpx

Výhody používání datový list pokrmu

Beneficios de usar plantilla ficha técnica de plato

Použití šablony listu s údaji o pokrmu je vynikající možností, jak uspořádat a zdokumentovat vlastnosti každého pokrmu, který ve své restauraci podáváte.

Co obsahuje datový list pokrmu? Proč ho používat? Je pro vaši restauraci nezbytný?

Podrobně rozeberte jednotlivé charakteristiky, které tvoří tyto listy, a rozhodněte se je přidat do své restaurace.

Co je to datový list pokrmu?

¿Qué es una ficha técnica de plato?

Technický list pokrmu je dokument, v němž jsou zaznamenány – naprosto podrobně – všechny prvky receptů, které se v restauraci připravují.

Některé z údajů, které obsahuje technický list pokrmu, jsou ingredience, doba přípravy, náčiní potřebné k přípravě a množství jednotlivých ingrediencí s ohledem na počet strávníků.

Vytvořením listu pokrmů bude každý člen personálu vaší kuchyně vědět, který recept se v restauraci používá a která verze se od jejího otevření osvědčila nejlépe.

Základní údaje o šabloně datového listu misky

Datos básicos de la plantilla ficha técnica de plato

Všechny šablony technických listů obsahují příslušné aspekty každého pokrmu v jídelním lístku, které usnadňují přípravu každému zaměstnanci kuchyně.

Vezměte si na vědomí údaje, které tyto listy tvoří, abyste nevynechali žádný prvek a odvedli ve své restauraci ideální práci.

Název

Název je první prvek, který se v datovém listu pokrmu uvádí, aby se odlišil od ostatních.

Název uvedený na listu s údaji o pokrmu se musí shodovat s názvem uvedeným v jídelním lístku restaurace.

Skupina

Podle hlavní složky pokrmu určete, do které skupiny patří.

Skupina, do které ji zařadíte, musí odpovídat skupinám, do kterých je nabídka rozdělena.

Například: zelenina, ryby, dezerty, maso, těstoviny nebo drůbež.

Složení a množství

V šabloně datového listu pokrmu musí být rovněž uvedeny ingredience a množství potřebné k přípravě receptu.

Stejně tak by měl být zdůrazněn počet osob, které mohou daný pokrm jíst.

Menaje

V technických listech nádobí by mělo být uvedeno, které kusy nádobí se mají používat k servírování.

Důležité je také umístit na stůl příbory, sklenice nebo šálky, které doplní nádobí používané k podávání pokrmů.

Doprovodné omáčky

V údajích o každém pokrmu musíte uvést, zda obsahuje nějakou omáčku a které se k němu nejlépe hodí.

Zároveň musí mít každá omáčka svůj vlastní datový list.

Odpovídající přílohy

V další části šablony listu s údaji o pokrmu jsou umístěny přílohy, které se k danému receptu hodí.

Stejně jako omáčky by měla mít každá příloha svůj vlastní technický list, aby se vždy používala původní receptura a neměnila se podstata restaurace.

Pokovování

Aby potah vypadal stejně jako při první přípravě pokrmu, pořiďte fotografie a přiložte je k datovému listu.

Tip k fotografiím: Pořizujte je z různých úhlů, abyste věděli, kde se jednotlivé prvky nacházejí, a mohli vypočítat jejich vlastnosti, jako je výška a objem.

Obecné úvahy

Šablona datového listu pokrmu obsahuje také upozornění, abyste se při přípravě receptu vyvarovali nejčastějších chyb.

Uvádí také, co dělat, když chybí nějaká ingredience nebo kuchyňský nástroj.

Máte obavy z alergického strávníka? Na kartě uveďte alergeny a ingredience, které lze nahradit v případě, že je strávník nemůže nebo nechce jíst.

Další podrobnosti o šabloně datového listu pokrmu

Otros datos de la plantilla ficha técnica de plato

Stejně jako první údaje, které tvoří šablonu datového listu pokrmu, jsou i zde tři prvky, které nelze vy nechat.

Pokud by nebyly přidány do datového listu, mohl by se pokrm na rozdíl od původního receptu lišit v chuti, struktuře, barvě a konzistenci.

Čas

Čas je zásadním faktorem při přípravě každého pokrmu. Delší nebo kratší doba vaření zcela změní recept.

V každé šabloně technického listu proto ponechte místo pro uvedení celkového nebo přibližného času, který by měl být použit k získání pokrmu.

Potřebný personál

V závislosti na složitosti pokrmu je k přípravě jednotlivých prvků zapotřebí více nebo méně kuchařů.

Do šablony technického listu každého pokrmu byste měli uvést, kolik členů kuchyňského personálu se věnovalo jeho přípravě, a pokud možno, co každý z nich připravoval.

Zařízení, které se má použít

Co se týče vybavení, šablona datového listu pokrmu uvádí, jaké kuchyňské nástroje musí být k dispozici pro jeho přípravu.

Pokud tyto nástroje nejsou momentálně k dispozici, je třeba je zakoupit nebo pronajmout, aby se tato možnost v nabídce nepřestala nabízet.

Technický list pokrmu a recept Jak se liší?

Ficha técnica de plato y receta ¿En qué se diferencian?

Tabulky s údaji o pokrmech a recepty jsou v kuchyni nepostradatelnými nástroji. Nejsou však stejné.

Na jedné straně najdeme recepty, které obsahují ingredience, množství a kroky, které je třeba dodržet při přípravě pokrmu.

Zatímco technický list obsahuje další podrobnosti o přípravě pokrmu, jako je doba vaření, použité kuchyňské náčiní, obložení, název pokrmu, počet osob, které ho mohou jíst, a další.

Dalo by se říci, že technický list se snaží standardizovat vaše přípravy, aby pokaždé, když zákazník přijde do vaší restaurace, dostal stejnou chuť, jakou si zapamatoval.

Nákup potřebného kuchyňského nádobí pro vaši restauraci

Compra el menaje necesario para tu restaurante

K servírování pokrmů, které ve vaší restauraci připravují podle technických specifikací, potřebují kvalitní nádobí, které bude respektovat pokovení.

Abychom vám pomohli získat vše, co potřebujete k úspěchu při podávání receptů, zveme vás k návštěvě našeho internetového obchodu Monouso.

Na našich webových stránkách najdete produkty, jako jsou talíře, sklenice, příbory, mísy, nádoby na jídlo a další.

Abychom vám usnadnili nákupní proces, jsou všechny produkty katalogizovány jednoduchým a intuitivním způsobem, takže na pár kliknutí najdete přesně to, co hledáte.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ

Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimace: Consentimiento del interesado.

Zodpovědný: Envalia Group, S.L.

Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.