fbpx

Bambusový parník: použití, čištění a péče

Když se v naší kuchyni objeví bambusový pařák, otevře se nám svět možností a obav.

První je zvědavost: Co mohu uvařit, jaké výhody získám, kam až mohu zajít?

Pak, alespoň v našem případě, vyvstává spousta pochybností: Jak ji používat? Může hořet? Co mám dělat, abych ji vyčistil?

Abychom vám v tomto objevu pomohli, rozhodli jsme se vytvořit tento příspěvek se třemi kroky, jak udržet váš parní hrnec, jako by právě vyjel z obalu.

Je pravda, že existují různé způsoby vaření v páře a mnoho zařízení, která to umožňují, ale žádné se nevyrovná vaření v bambusovém pařáku.

co je to bambusový napařovač?

Qué es una vaporera de bambú

Ačkoli název mluví za vše, je nejlepší začít správně a vyjasnit si veškeré pochybnosti.

Bambusový pařák je kuchyňské náčiní čínského původu vyrobené z bambusu, které umožňuje vařit jídlo v páře.

Funguje velmi jednoduchým způsobem. Vložíte do ní vařený pokrm, vložíte ho do pánve Wok nad vroucí vodu a je to. Stačí počkat, až se najíte.

jak čistit a pečovat o bambusový napařovač?

Jak jsme slíbili, v péči o bambusový napařovač vám pomohou tři kroky.

1. Příprava bambusového pařáku

Pařák se používá nad pánví wok nebo pánví s velmi horkou vodou. Bude vystaven vysokým teplotám.

Před použitím je proto nutné napařovač hydratovat.

Hydratovat ji můžete:

  • Vložte ji pod tekoucí vodu a chvíli ji namočte
  • Vložte ji na několik hodin do hrnce s vodou, nejlépe horkou nebo vlažnou

Druhé opatření je nejvhodnější, protože zahrnuje sníženou spotřebu vody.

Vše však závisí na doporučeních výrobce napařovače. Pokud na nákupní sadě není uvedeno žádné doporučení, zeptejte se prodejce, zda ji můžete před použitím hydratovat.

Při používání bambusového napařovače je vhodné nepokládat potraviny přímo na bambus.

Zmáslového nebo rostlinnéhopapíru vystřihněte kruh a vyřízněte malé otvory, kterými bude procházet pára.

Vložte kulatou nádobu na dno parního hr nce a položte na ni potraviny.

Abyste nebránili průtoku páry, doporučuje se, aby byl kruh menší než vnitřek parního hrnce

2. Čištění bambusového napařovače

Po každém použití je třeba napařovač řádně vyčistit.

Napařovač můžete opatrně otřít nylonovou houbou. Nepoužívejte žádný silný materiál, protože byste jej poškodili.

Můžete také použít trochu mýdla a velmi zředěné. Bambus je velmi porézní a může absorbovat mýdlo nebo jeho vůni. Při dalším použití pak potravinu impregnuje.

Spolehlivější metodou čištění je potírání půlkou citronu. Citron čistí, dezinfikuje a odstraňuje pachy

Můžete ji také potřít použitým sáčkem černého čaje. Černý čaj obsahuje kyselinu tříselnou. Pomůže vám vyčistit parní čistič a zajistit, aby byl jako nový.

3. Správné uložení

Skladování napařovače je velmi důležitým krokem k udržení jeho nového vzhledu.

Po každém mytí, když je ještě vlhký, vezměte savý papírový ručník nebo kus látky, namočte jej do jedlého oleje a otřete jím celý pařák.

Olej zabrání vysychání bambusového napařovače po použití.

Skladujte ji pouze tehdy, když je zcela suchá. Neodkládejte je na slunce, aby se vysušily. Hrozí, že se rozbije.

Ideální místo pro skladování bambusového napařovače je suché místo, kde je chráněn před jakýmkoli zdrojem vlhkosti a přímým slunečním světlem.

Výhody vaření v páře

Když už jste došli až sem, chceme vám říct o velkých výhodách jídla připravovaného v páře.

Vaření v páře bylo dříve považováno za způsob vaření pouze pro lidi s trávicími problémy nebo při dietě.

Mnoho renomovaných šéfkuchařů však tuto techniku zařadilo do svých kuchařských postupů a prokázalo její velké výhody.

Mezi výhody patří:

  • Díky tomu, že potraviny nejsou vystaveny vysokým teplotám, zachovávají si všechny živiny, minerály a vitamíny.
  • Vnější tuky jsou z jídla odstraněny, ale šťávy zůstávají zachovány. Výsledkem jsou šťavnatější a chutnější pokrmy.
  • Vůně, struktura a chuť jídla se neztratí. Naopak se zintenzivňuje.
  • Zapomeňte na spálené, přepálené nebo přesušené potraviny.
  • Snížením spotřeby oleje ušetříte kromě zdraví i peníze.
  • Navzdory všeobecnému přesvědčení zabere vaření v páře velmi málo času.

Používání bambusového napařovače je, jak jsme viděli, chytré rozhodnutí, které vám přinese chuť a zdraví do života.

Sledujte další příspěvky na Monouso.co.uk, kde budeme rozšiřovat naše znalosti o tomto skvělém kuchyňském náčiní a nabízet ty nejlepší recepty, kterými můžete potěšit svou rodinu a přátele.

Pokud chcete vědět, jaké jsou různé možnosti využití bambusu v každodenním život ě kromě výroby produktů, stačí si přečíst, budete překvapeni množstvím jeho využití.

Jaká je výhoda vaření v páře?

– Protože potraviny nejsou vystaveny vysokým teplotám, zachovávají si všechny živiny, minerály a vitamíny.
– Vnější tuky jsou z jídla odstraněny, ale šťávy zůstávají zachovány. Výsledkem jsou šťavnatější a chutnější pokrmy.
– Vůně, struktura a chuť jídla se neztratí. Naopak se zintenzivňuje.
– Zapomeňte na spálené, přepálené nebo přesušené potraviny.
– Snížením spotřeby oleje ušetříte kromě zdraví i peníze.
– Navzdory všeobecnému přesvědčení zabere vaření v páře velmi málo času.

Jak byste měli napařovač skladovat?

To by se mělo provádět v otevřeném a suchém prostředí, aby dřevo nezměklo.

Mám napařovač čistit po každém použití?

Po každém použití je skutečně nutné napařovač vyčistit, aby nedošlo k jeho poškození.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ

Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimace: Consentimiento del interesado.

Zodpovědný: Envalia Group, S.L.

Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.