fbpx

15 tipů pro úsporu energie v restauraci

Pokud si sestavíte seznam výhod úspory energie v restauraci, na prvním místě se jistě objeví snížení nákladů, optimalizace opotřebení elektrických spotřebičů a samozřejmě péče o životní prostředí. Důvody, proč se zajímat o snížení spotřeby elektrické energie, jsou jasné, ale důležité je, a o tom zde budeme mluvit, jak to udělat. Jak ušetřit energii v restauraci?

Po celém světě již existuje mnoho vedoucích kuchyní, kteří se pustili do snižování nákladů na elektrickou energii, protože si uvědomují, jak velké výhody to může přinést jak na individuální, tak na globální úrovni. A podařilo se jim snížit měsíční náklady baru jen díky drobným opatřením na úsporu energie.

Snížení spotřeby elektřiny ve vašem hotelovém a restauračním podniku vyžaduje pevnou vůli, ale ušetřit pár eur z měsíčního účtu je snazší, než si možná myslíte. Chcete-li se dozvědět, jak můžete ušetřit elektřinu ve své restauraci, zde je 15 tipů, které můžete uplatnit ještě dnes a snížit tak svůj příští účet!

Kde ve své restauraci spotřebováváte nejvíce elektřiny?

Restaurace a bary spotřebovávají 6 % celkové energie terciárního sektoru, který kromě stravování zahrnuje obchod, cestovní ruch, volný čas, zdravotnictví a dopravu. Kde všude se však tato energie ve vaší restauraci spotřebovává? Kde bary a restaurace spotřebovávají nejvíce elektřiny?

Uhodli jste, že nejdůležitější ohnisko výdajů je v kuchyni, přesněji mezi součtem spotřebičů ve vaší výrobní části a chladírnách. Ve většině provozoven (velmi záleží na typu podniku) tomu odpovídá 60 % účtu za elektřinu, 30 % připadá na klimatizaci a zbytek na osvětlení a další.

Přestože restaurace, kavárny a hotely zaznamenávají nejvyšší průměrnou energetickou účinnost v národní studii “9. index energetické účinnosti v malých a středních podnicích”, kterou provedla nadace Gas Natural Fenosa, jsou také odvětvím s potenciálem úspor přes 20 %. Jinými slovy, ve vaší restauraci je možné provádět opatření k úspoře energie na všech frontách: omezit energetické ztráty, lépe využívat přírodní prvky a provést několik (nebo mnoho) změn.

Výhody úspory energie ve vaší restauraci

Vaše restaurace jde nahoru, ale pokud se rozhodnete podniknout kroky ke snížení nákladů na energii (v krátkodobém i dlouhodobém horizontu), povede se vám ještě lépe. Úspora energie ve vaší restauraci má tři hlavní výhody: úsporu účtů za energii, ochranu životního prostředí a (mezi)národní uznání.

Tyto úspory navíc mohou být klíčem k vyrovnání účetnictví pro onu vysněnou rekonstrukci, prodloužení dodávky nebo najmutí většího počtu zaměstnanců.

Úspory na vašem účtu

Všechna vylepšení, která použijete k úspoře elektrické energie, se přímo projeví na vaší měsíční spotřebě, a tedy i na vašem účtu: začnete platit méně elektřiny každý měsíc, aniž byste museli omezovat služby nebo komfort v místnosti.

Péče o životní prostředí

Úspora energie ve vaší restauraci pomáhá životnímu prostředí. Snížení spotřeby elektřiny snižuje spotřebu přírodních zdrojů, a tím zlepšuje náš vztah k přírodě. Snížením škod na životním prostředí vzniká méně emisí skleníkových plynů a je méně zdravotních problémů.

Uznání na okruhu

Mnoho restauratérů jako vy bere omezení uhlíkové stopy své restaurace na minimum velmi vážně. Dokonce natolik, že již existují ocenění pro ty nejefektivnější. Může to být dobrý způsob, jak přilákat pozornost nových zákazníků, kteří ocení snahu a odpovědnost vašeho podniku. Ve společnosti Monouso jsme vytvořili podobnou iniciativu s našimi prémiovými ekologickými samolepkami, takže zákazníci, kteří používají udržitelné obaly z našeho obchodu, je mohou vystavit ve svých provozovnách a informovat své zákazníky o svém závazku k životnímu prostředí.

15 nápadů na úsporu energie v restauraci

Nyní, když jsme zjistili, kde spotřebováváte nejvíce energie a jaké výhody vám může přinést snížení spotřeby energie, máme pro vás několik tipů, jak šetřit energií v restauracích tak, abyste si změny všimli už při příštím vyúčtování.

#1 Průmyslové kuchyňské vybavení označené energetickým štítkem

Chladírny (zapnuté 24 hodin denně), stejně jako trouby, myčky nádobí a další prvky ve výrobní části vaší kuchyně, čím lepší energetické štítky mají, tím méně budou spotřebovávat. Nejde o to, abyste obnovili všechny spotřebiče najednou, ale je třeba s tím počítat, až je budete muset vyřadit z provozu.

Ačkoli právě dražší sporáky mají obvykle nejúčinnější štítky, z dlouhodobého hlediska může být toto gesto tím, které vám ušetří nejvíce (a vrátí se vám). Právě v této oblasti vystřelí účet za elektřinu ve vašich prostorách nahoru, takže víte, jak to postupně řešit.

#2 Pravidelná údržba všech vašich zařízení

Kromě výběru účinnějších řad kuchyňských spotřebičů je také důležité, aby dobře fungovaly, a k tomu je nutné, aby procházely odpovídajícími pravidelnými kontrolami. Například problém s motory v chladicí komoře se může negativně projevit na vašem účtu za elektřinu, stejně jako další problémy se spotřebiči, které způsobují zbytečné zneužívání vaší spotřeby elektřiny. A to se promítá do vysokých účtů za elektřinu.

Kontrola správného fungování elektroinstalace v restauračních kuchyních kromě klidu a bezpečnosti přispívá také ke snížení spotřeby elektřiny.

#3 Efektivní uspořádání kuchyně

Pokud uvažujete o přestavbě kuchyně nebo máte prostor pro změny v uspořádání spotřebičů, zvolte takové uspořádání, při kterém jsou odděleny topné a chladicí zóny.

co z toho budete mít? Pokud máte chladničku vedle trouby, trouba vyzařuje teplo, a proto bude muset chladnička vynaložit další úsilí, aby si udržela správnou teplotu. Totéž platí pro ostatní spotřebiče. Proto je výhodné mít dvě co nejvíce odlišené zóny.

#4 Používejte jednorázové nádoby

Pokud do svého nádobí zavedete biologicky rozložitelné jednorázové předměty, můžete každý týden ušetřit několik mytí v myčce. Například kartonové vaničky na zmrzlinu a zákusky, misky na volné víčko, sklenice a pivní hrnky na terasu (mnohem lehčí na přenášení).

#5 Využijte co nejvíce přirozeného světla

Opustíme kuchyň a podíváme se na osvětlení. Ne všechny podniky mají místo, kde mohou využít světlo přicházející z ulice, ale pokud můžete využít přírodní zdroje restaurace, vyčistěte okna a nechte dovnitř svítit slunce! Pokud světlu bráníte vinylem, záclonami nebo nábytkem, odstraňte je, aby mohlo dovnitř, a udržujte okna čistá.

Čím více přirozeného světla získáte, tím méně umělého světla budete potřebovat. Kromě toho přirozené světlo vždy přináší více radosti a naplňuje prostory jinou energií. Vaši zákazníci vám za to poděkují.

#6 Vyměňte žárovky za LED varianty

Víme, že se nemůžete spoléhat na přirozené světlo po celý den (ve vašem podniku se možná ani na vteřinu neobejdete bez umělého osvětlení), ale můžete snížit své náklady přechodem na LED žárovky. Můžete také zařadit chytré LED žárovky, které můžete v určitou dobu individuálně zapínat a vypínat.

A nezapomeňte, že LED varianty vyzařují mnohem méně tepla než tradiční žárovky (vyzařují jen velmi málo tepla), takže v létě neovlivní teplotu v místnosti. Díky tomu se vám nestane, že byste museli klimatizaci zapínat o stupeň níž, než je nutné (každý stupeň je na účtu znát).

#7 Zóny se světelnými senzory pohybu

Dalším zajímavým nápadem s ohledem na úspory osvětlení je instalace čidel přítomnosti na chodbách k toaletám a na toaletách samotných. Tímto způsobem se světla rozsvítí pouze tehdy, když jsou skutečně potřeba, a nezůstanou svítit, když v těchto prostorách nikdo není.

Tato světla se rozsvítí, jakmile zaznamenají pohyb v prostoru, kde jsou instalována, a zhasnou po uplynutí proměnné doby, kterou můžete naprogramovat. Nezapomeňte nastavit časy tak, aby nebyly pro vaše zákazníky nepříjemné (nevypínaly se příliš brzy), ale také aby nezůstávaly zapnuté déle, než je nutné.

#8 Zvolte světlé barvy stěn a nábytku

Velkým spojencem přirozeného světla je volný prostor, ve kterém se odráží. Pocit světlosti znásobíte, pokud zvolíte světlé barvy stěn, nábytku a baru.

Tóny, které byste měli zvolit při příští radikální proměně svého podniku, již znáte: bílé, krémové, kostěné a pastelové.

#9 Sáhněte po obnovitelných energiích

uvažovali jste někdy o instalaci solárních panelů? Pokud je tato udržitelná možnost pro váš podnik možná, nerozmýšlejte se. Využití tohoto typu obnovitelné fotovoltaické energie vám může ušetřit spoustu peněz na účtech. Stejně jako modernizace elektrických spotřebičů vyžaduje počáteční investici, která se vám ve střednědobém až dlouhodobém horizontu vrátí.

#10 Vypínejte vše, co není nutné: sbohem pohotovostní režim

Všechny spotřebiče, které jsou zapojené, ale nejsou zapnuté, spotřebovávají minimální množství elektřiny. Může se to zdát jako nesmyslná částka, ale když ji vynásobíte všemi spotřebiči, které máte, a hodinami, které stráví v pohotovostním režimu… nakonec je to pořádná špetka, kterou můžeme velmi jednoduchým způsobem ukrojit z našeho účtu. Stačí všechny tyto přístroje odpojit od sítě, když je nepoužíváte. Praktickým způsobem, jak to udělat, je zapojit je do napájecích lišt a odpojit je, když nejsou potřeba.

#11 Zaškolte svůj tým v úsporách energie

Nenechávejte puštěný kohoutek s teplou vodou, nezapínejte spotřebiče příliš dlouho, odpojte spotřebiče, které se nepoužívají… je mnoho drobností, které závisí na vašem týmu. Je nezbytné, aby se personál pracující v kuchyni a jídelně cítil být součástí tohoto cíle úspory energie pro dobro podniku i životního prostředí. Je na vás, abyste se ujistili, že vědí, čím mohou přispět, a motivovali je k tomu.

#12 Vyžádejte si radu od své energetické společnosti

Možná nemáte nejlepší tarif pro situaci vaší restaurace nebo pohostinství. Svět se mění a může existovat tarif, který vám umožní ušetřit více. Obraťte se na svou elektrárenskou společnost, abyste se mohli podívat na výhodné změny.

#13 Upravte teplotu v místnosti

Nastavení teploty je zásadní, abyste se vyhnuli nadměrné spotřebě energie u klimatizačních zařízení v restauraci. Stejně jako v kuchyni byste se měli vyvarovat nadměrného vytížení chladicích zařízení kvůli jejich nesprávnému umístění, měli byste v jídelně kontrolovat používání klimatizace.

Je důležité ji používat správně, protože tento spotřebič může tvořit až 30 % účtu. Pohodlí v jídelně je jednou z věcí, kterou strávníci oceňují nejvíce, takže nejde o to, aby jim byla zima nebo horko, ale o rozumnou regulaci klimatizace a přijetí opatření, aby teplota vydržela.

Umístění dvojitých vstupních dveří zlepšuje teplotní izolaci místnosti. Zvyšte nebo snižte také celkovou teplotu klimatizace o jeden stupeň a věnujte pozornost teplotě každý den: v určitých částech dne se možná obejdete bez klimatizace. Využijte ji co nejlépe.

Doporučujeme používat režimy ECO a nastavit teplotu v létě mezi 20 a 25 stupni a v zimě mezi 20 a 22 stupni. Pod těmito teplotami musí klimatizace pracovat intenzivněji, což může zvýšit její spotřebu až o 8 %.

#14 Vyhněte se elektrickým zařízením..

…kdykoli je to možné. Je velmi obtížné najít alternativy k některým spotřebičům, ale je možné, že některá elektrická zařízení používáte nadměrně. Zjistěte, zda můžete některé přestat používat a vrátit se k tradičnějším technikám.

#15 Nápis na fasádě… svítí?

Pokud je váš nápis na průčelí obchodu osvětlený, tráví denně dostatek hodin využíváním světla i po zavření obchodu. Vypněte nápis, když je provozovna zavřená: ušetříte tím spotřebu elektřiny a přispějete ke snížení světelného znečištění.

přemýšleli jste o změně nápisu? Běžně se renovuje výzdoba provozovny, a to včetně její fasády. Pokud se chystáte provést změny, můžete zvážit alternativy bez světel a neonů.

Víme, že některá z těchto 15 gest nejsou jednoduchá, ale je to seznam, který byste měli mít na paměti, abyste postupně zvýšili udržitelnost své restaurace. Zároveň tím snížíte své účty za elektřinu.

Některé z těchto tipů a iniciativ, jak ušetřit energii v restauraci, vyžadují značné investice, ale jsou návratné z hlediska přínosů, které získáte. Jiné však můžete začít uvádět do praxe již dnes: začněte tím, že nenecháte nic v pohotovostním režimu a upravíte teplotu v místnosti. Do měsíce uvidíte výsledky. Cílem je, aby se z těchto malých gest staly návyky, které budete vy a váš tým v pohostinství dlouhodobě dodržovat, a postupně přejít k větším.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ

Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimace: Consentimiento del interesado.

Zodpovědný: Envalia Group, S.L.

Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.