fbpx

Jak kontrolu inventáře v restauraci: nejlepší tipy

optimizar-inventario-de-restaurantes

Pro kontrolu inventáře v restauraci, baru, kavárně nebo restauraci je nezbytné vypracovat protokol o činnosti a řídit se jím. Jejím úkolem bude pomoci vám udržet vše v pořádku a zároveň zajistit dobrý systém hygieny a bezpečnosti.

Pokud chcete zjistit, co všechno jsme pro vás připravili, čtěte dál! Naučíte se, jak řídit zásoby v restauraci. Pojďte!

6 účinných tipů pro kontrolu zásob v restauraci

Zde je několik tipů, které vám pomohou udržet kontrolu zásob v restauraci snadnou a efektivní:

kontrola-inventář-restaurace

1. Udržujte své zásoby v pořádku

V první řadě je třeba udržovat pořádek ve všech zásobách, abyste usnadnili svým zaměstnancům jejich přesnou evidenci. Proto doporučujeme pořídit si nábytek, který vám pomůže uskladnit potraviny a udržet je v dobrém stavu.

Některé nápady, které mohou fungovat v kuchyni vaší restaurace, jsou:

  • Nainstalujte víceúrovňové police pro skladování potravin a udržujte je v dobrém stavu.
  • Nainstalujte průmyslovou chladničku a mrazničku pro skladování potravin, které vyžadují chlazení.
  • Vyhraďte exkluzivní prostor pro nápoje, jako jsou nealkoholické nápoje, vína, likéry atd.
  • Vyhraďte výhradní prostor pro čisticí prostředky, zejména proto, že by neměly být na stejném místě jako potraviny.

2. Denně kontrolujte vstupy a výstupy

Je důležité denně kontrolovat své zásoby, abyste nemuseli provádět nezbytné nákupy na poslední chvíli. Mějte také na paměti, že tyto nákupy mohou být dražší než obvykle. V tomto případě věnujte zvláštní pozornost následujícím aspektům, abyste mohli úspěšně provést inventuru kuchyně:

  • Potraviny podléhající rychlé zkáze by se měly nakupovat denně.
  • Potraviny nepodléhající zkáze (konzervy) by se měly nakupovat týdně nebo měsíčně, v závislosti na objemu produkce.

Dalším aspektem, na který byste měli dbát, je registrace chování vstupů a výstupů. To vše za účelem kontroly a evidence aktuálních položek a množství, sčítání nákupů a výstupů. Pomocí tohoto vzorce jej můžete neustále aktualizovat: (Počáteční zásoby + nákupy) – Konečné zásoby = Použité zásoby (UI)

Prostřednictvím uživatelského rozhraní budete moci definovat potřebné množství jednotlivých položek, které bude vaše restaurace potřebovat během týdne. Pomůže vám také ověřit změny, které vznikají během provozu podniku.

3. Využijte pravidla “kdo dřív přijde, ten dřív odejde” (PEPS)

Jde o uspořádání produktů podle data spotřeby, abyste měli vždy po ruce ty s nejbližším datem spotřeby. Tímto způsobem optimalizujete jejich využití podle jejich času a formy.

control-el-inventory-of-a-restaurant

Potraviny s delší dobou trvanlivosti lze bez obav skladovat, zatímco potraviny s okamžitou dobou trvanlivosti je třeba používat přednostně.

4. Snížení plýtvání potravinami

Pokud to nevíte, plýtvání potravinami může výrazně ovlivnit ziskovost vaší restaurace, baru nebo kavárny. Je to proto, že už jen to generuje měsíční/roční peněžní ztráty. Některá doporučení, která vám chceme dát, abyste se vyhnuli těmto ztrátám, jsou následující:

  • Zajistěte teplotu potravin, která zajistí jejich dobrý stav.
  • Sledujte data spotřeby potravin a snažte se nejdříve spotřebovat potraviny, které jsou nejblíže datu spotřeby. Jak jsme již vysvětlili v předchozím díle.
  • Najměte si dodavatele, kteří zaručují kvalitu a čerstvost veškerého zboží.
  • Používejte množství ingrediencí přizpůsobené receptům, protože nadbytek způsobuje zbytečné plýtvání.

4. Zavádí hygienické a bezpečnostní protokoly

Je důležité zavést hygienické a bezpečnostní protokoly, které zajistí, aby se v inventáři nevyskytovali mravenci, švábi, hlodavci atd. V tuto chvíli doporučujeme následující:

  • Zabraňte hromadění odpadků.
  • Najměte si firmy, které jsou odborníky na fumigaci.
  • Zavedení bezpečnostního protokolu, kdy má k inventáři přístup jen několik málo osob.
  • Nainstalujte bezpečnostní kamery, abyste zabránili nesprávnému chování zaměstnanců a monitorovali je.

5. Sázka na modul inventáře

V dnešní době sází mnoho podniků v oblasti pohostinství na využívání technologií, aby byly jejich služby efektivnější. Proto vám doporučujeme zavést software pro správu, který umožní automatizovanou kontrolu zásob.

Dobrým nástrojem je aplikace Practisis, která má modul pro inventuru, který umožňuje efektivně spravovat zásoby v restauraci. Se službou Practisis můžete:

  • Spravujte své zásoby a náklady pomocí rychlých a snadných receptů.
  • Mít systémy fyzické inventury.
  • Provádějte převody, všechny druhy nákupních příkazů, cardex a další.

6. Výběr plánu

Nejlepší je určit si čas, kdy se tomuto úkolu budete věnovat, a to mimo špičku. Nejlépe před koncem dne poskytování služeb zákazníkům nebo po něm.

Tento osvědčený postup vám pomůže nejen udržovat aktuální stav zásob, ale také uchovávat přesné informace o požadavcích na materiál, potraviny a zdroje potřebné pro provoz restaurace. Kromě toho je nutné, abyste tento proces prováděli pravidelně. Doporučujeme, abyste s ním začínali každý týden a každý měsíc analyzovali informace.

Proč potřebuji kontrolovat zásoby v restauraci?

Dobrý inventář vám může ve vaší restauraci přinést velké výhody a my vám některé z nich podrobně představíme:

  • Umožní vám udržovat všechny produkty v dokonalém pořádku.
  • Budete přesněji vědět, jaké jsou preference vašich strávníků.
  • Zjistíte, co je správné a co ne, pokud jde o řízení zásob.
  • Budete tak moci včas zjistit, kdy je třeba zboží doobjednat.
  • Vaši zaměstnanci budou moci bez problémů vykonávat své povinnosti, protože budou mít vše vždy po ruce.
  • Pravděpodobnost krádeže ze strany zaměstnance se špatnými návyky je minimalizována.
  • Když víte, kde se co nachází, optimalizuje to pracovní čas vašich zaměstnanců.
  • Vyhnete se tak nákladným nákupům na poslední chvíli.
  • Budete moci lépe spravovat své zásoby, takže zabráníte tomu, aby vám v kuchyňské spíži prošly produkty .
  • Budete přesně vědět, které potraviny se konzumují ve větším množství.

Inventarizace baru Proč je důležitá a kde začít?

Pokud má vaše restaurace bar, musíte se věnovat i této oblasti. Ačkoli ji většina lidí považuje za zdlouhavou činnost, je nezbytná pro udržení efektivní kontroly zásob barů.

Cílem je udržovat dobře zásobený bar s dostatečným množstvím alkoholu, aby bylo možné uspokojit všechny zákazníky a jejich chutě. Také abyste věděli, zda se finanční výsledky vašeho baru vyvíjejí dobře, jaká je ztráta v daném období, náklady na výrobky, preference zákazníků a minimální zásoby

  • Skladem v okamžiku zahájení inventury.
  • Sklad na konci měsíce po provedení inventury.
  • V tomto období se zásoby přivezou a odvezou.

Jakmile dosáhnete tohoto bodu, použijte vzorec pro použité zásoby (použité zásoby = (počáteční zásoby + nakoupené zásoby) – konečné zásoby) a porovnejte jej s tržbami, abyste zjistili skutečný zisk.

Jak provést inventuru baru v 7 krocích

Především je důležité vědět, kolik barů má bar, sklad a lednice. Také období, ve kterém bude inventura zahájena a ukončena:

  1. Listy aplikace Excel. Dnes je k dispozici snadný, dostupný a účinný nástroj pro provádění inventarizace barů, a to nejen pro vás, ale i pro vaše zaměstnance. Uspořádejte listy podle produktů a zón, abyste usnadnili vyhledávání a odebírání lahví v abecedním pořadí.
  2. Začněte hlavním panelem. Spočítejte láhve podle jejich umístění na liště a po dokončení přejděte do listu Excelu a filtrujte je podle abecedy. Zde byste měli zvážit údaje o typu alkoholu, značce, velikosti lahve, umístění produktu (bar, obchod nebo lednice).
  3. Stanovte metodu počítání. Nejjednodušší a nejčastěji používaný je vizuální způsob, jak zjistit, zda je láhev plná, poloplná, z 1/4 plná nebo ze 3/4 plná.
  4. Postup opakujte pro každý typ výrobku. V tomto případě byste měli výše uvedený postup použít na všechny druhy alkoholu a nápojů, tj. vína, piva, nealkoholické nápoje atd.
  5. Tento postup aplikujte na každou zónu: Pokud jste začali s hlavním panelem, měli byste jej nyní aplikovat na všechna existující úložná místa. Například další bary, lednice, sklady, skladiště atd.
  6. Sečtěte součty. Nyní je třeba sečíst součty za jednotlivé kategorie.
  7. Tento postup opakujte jednou za týden nebo za čtrnáct dní. Tímto způsobem zjistíte počáteční a konečný stav zásob, protože během tohoto období se bude alkohol také vyskladňovat a nový alkohol přibývat.

Obecné závěry

Kontrolní opatření v pohostinství se bezpochyby stala klíčem k zajištění hladkého chodu baru, restaurace nebo kavárny. Z tohoto důvodu je důležité, aby mu restauratéři přikládali zaslouženou důležitost. Bez ohledu na to, jak moc vás ekonomická situace nutí přebíhat z jednoho místa na druhé, abyste udrželi ziskovost své restaurace, měli byste vždy věnovat čas inventarizaci.

Nezapomeňte počítat vždy stejným způsobem a dodržovat jednotná období inventury (týdenní, dvoutýdenní, měsíční). Neměli byste se řídit pouze metodami, které jsme vám ukázali v tomto příspěvku, protože jich je mnohem více. Nejdůležitější je najít tu správnou pro váš typ podnikání.

Dostali jsme se na konec tohoto článku o tom, jak kontrolovat zásoby v restauraci, byly pro vás tyto informace užitečné? Chceme si vás přečíst v komentářích!

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ

Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimace: Consentimiento del interesado.

Zodpovědný: Envalia Group, S.L.

Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.