Odpadkový talíř: další trend v pohostinství?

garbage plates

Víte, co jsou to odpadkové talíře? Ještě o tomto gastronomickém trendu nevíte? V tom případě byste si neměli nechat ujít tento příspěvek. Na těchto řádcích se dozvíte, co je to odpadkový talíř.

Odpadkový talíř je americká gastronomická varianta, která sice není úplnou novinkou, ale v současné době vyvolává senzaci.

Co jsou to odpadkové talíře a kde se vzaly?

Garbage plate, známé také jako talíře na odpadky, talíře Trash nebo talíře Rochester, jsou extrémní variantou amerického stolování. Ačkoli název tohoto originálního, atraktivního a provokativního návrhu není nijak zvlášť lákavý, jeho chuť je opravdu šťavnatá.

Tento konkrétní pokrm je výsledkem neuspořádané kombinace ingrediencí, mezi nimiž vynikají následující:

  • Burger
  • Cheeseburger
  • Steak
  • Jedna nebo dvě klobásy
  • Italská klobása
  • Ryby
  • Kuřecí proužky
  • Smažená šunka
  • Vejce
  • Grilovaný sýr
  • Pečené nebo smažené brambory
  • Pečené fazole
  • Makaronový salát

Za zmínku stojí, že nezdravé jídlo se obvykle skládá z některých výše uvedených bílkovin a brambor, fazolí a těstovinového salátu. Zvolená kombinace je doplněna oblíbenou rochesterskou omáčkou, což není nic jiného než chutná, poměrně pikantní masová omáčka. Kromě toho se do tohoto pokrmu často přidává hořčice, kečup a cibule a podává se s chlebem a máslem.

Původ odpadkových košů

Tento americký pokrm vznikl téměř náhodou. Historie této gastronomické alternativy se začala psát před téměř 50 lety v malé restauraci Nick Tahou Hots.

Městská legenda praví, že majitel podniku Nick Tahou vymyslel tento pokrm v noci, kdy bylo málo možností. Někteří studenti prý přišli do restaurace dost unavení a hladoví a jeden z nich si přál jídlo, které by spojilo “všechny odpadky” tohoto místa. Odtud pochází zvláštní název tohoto jídla.

Stojí za zmínku, že předtím, než dostal název, který známe dnes, byl tento pokrm známý jako “hot and potatoes”. Tento pokrm si získal oblibu strávníků, protože je to teplé, vydatné a šťavnaté jídlo za velmi nízkou cenu.

Publikum, které přispělo k tomu, že se talíře na odpadky staly tak oblíbenou volbou, byli rochesterští vysokoškoláci. V roce 1992 získala restaurace Nick Tahou Host ochrannou známku “odpadkový talíř”.

Jak snadno vyrobit talíř na odpadky?

Chcete-li si doma nebo v restauraci připravit jednoduchý talíř na odpadky, můžete zkusit udělat dva hamburgery. Pak si připravte hranolky a vydatný těstovinový salát. Můžete použít makaróny nebo jiné krátké těstoviny podle vlastního výběru. Nakonec připravte omáčku z masa, která bude chutnat skvěle. Podle původního receptu je masová omáčka spíše pikantní než chutná.

Při podávání pokrmu položte na talíř dvojici hamburgerů a poté je doplňte hranolky a salátem. Za zmínku stojí, že ten může být umístěn na jedné straně bílkoviny, nebo dokonce na ní. Poté je přelijte omáčkou. Můžete přidat hořčici, karamelizovanou cibuli a kečup. Jako přílohu můžete použít chléb potřený máslem.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ

Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimace: Consentimiento del interesado.

Zodpovědný: Envalia Group, S.L.

Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Monouso Blog
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.