fbpx

Pohodlné potraviny: Co to je a proč se rozšířily?

Convenience food: ¿Qué es y por qué se ha extendido?

Pohodlné potraviny jsou trendem v maloobchodě s potravinami, který v posledních letech nabývá na síle.

Tento typ potravin přináší úsporu času při přípravě jídla a mytí kuchyňského náčiní, protože ho není potřeba vůbec nebo jen málo.

Zjistěte, co je to polotovar, jaké jsou vlastnosti potravin, které ho tvoří, jaké jsou jeho prodejní segmenty a jaké jsou nápady na využití polotovarů v restauracích.

Kvalitní informace, které vám pomohou poznat trend, který může znamenat pozitivní změnu pro vaše podnikání. Staňte se předmětem závisti konkurence.

Pohodlné potraviny, což znamená

Pohodlné potraviny, což znamená

Pohodlné potraviny představují různé předpřipravené potraviny, které jsou zabalené – někdy vakuově balené – a umístěné ve stěnách chladničky nebo na policích, aby se daly kdykoli sníst.

V závislosti na baleném jídle je stačí ohřát v mikrovlnné troubě nebo sestavit pokrm z ingrediencí, ze kterých se skládá.

Proto se jedná o prvek, který sestále častěji objevuje v obchodech s potravinami, na trzích a v obchodech se smíšeným zbožím.

V závislosti na způsobu konzervace, který má nebo vyžaduje každý výrobek, se polotovary rozdělují do skupin.

První rozsah

Potraviny, které patří do první skupiny, jsou ty, které jsou čerstvé, takže nemají dlouhou dobu v obchodě.

K tomuto sortimentu se přidávají potraviny konzervované metodami, jako je solení, kvašení nebo sušení.

Druhý rozsah

Do druhé skupiny patří předvařené potraviny, které byly během procesu konzervace tepelně upraveny

Tato úprava spočívá ve sterilizaci při teplotách vyšších než 100 °C a následném balení do skleněných nádob nebo plechovek a hermetickém uzavření.

Tento postup umožňuje, aby potraviny měly dlouhou životnost před uplynutím doby použitelnosti a nepotřebovaly zvláštní chladicí podmínky.

Výhodou výrobků druhé řady je, že je lze bez ohledu na druh potraviny konzumovat při pokojové teplotě nebo je lze ohřívat, protože se jedná o předvařené potraviny.

Třetí rozsah

Třetí skupinu tvoří potraviny, které se uchovávají v procesu zmrazování, uvnitř mrazicích ostrůvků.

V obchodech nebo supermarketech jsou tyto výrobky vystaveny teplotám mezi -20 °C a -40 °C.

Tento sortiment obsahuje čerstvé a tepelně neupravené potraviny, jako je zelenina, maso, drůbež nebo ryby

Tvoří ji také hotová jídla, jako jsou krokety, hranolky, mražená pizza nebo nugety, připravené ke smažení nebo pečení a konzumaci.

Čtvrtý rozsah

Produkty, které tvoří čtvrtou řadu, jsou čerstvé, očištěné od nečistot, nakrájené pro lepší tepelnou úpravu a zabalené.

Tyto balené potraviny se ihned uloží do stěn chladničky, zabalené do tácků nebo vaniček přikrytých plastovou fólií, a to na dobu nejvýše sedmi až deseti dnů.

Pátý rozsah

Nakonec jsou zde potraviny, které patří do páté skupiny. Jedná se o již uvařené produkty, které jsou vakuově zabaleny a umístěny v chladicích stěnách.

Výrobky páté řady mají dobu spotřeby přibližně dva až tři měsíce a ke spotřebě je stačí ohřát v troubě nebo mikrovlnné troubě.

Pro koho jsou určeny polotovary?

Komu jsou určeny polotovary?

S měnícím se životním stylem se polotovary staly praktickým řešením pro mladé i starší.

Na některé segmenty se však zaměřuje více než na jiné. Zde jsou důvody, proč si myslíme, že k tomu dochází.

Senior

Lidé patřící ke starší generaci obecně dávají přednost tradičním a domácím jídlům.

Vzhledem k nedostatku času je však třeba hledat potraviny, které nevyžadují mnoho času na vaření. V případě seniorů vyhledávají výrobky v malých, snadno otevíratelných baleních.

Polotovary v tomto smyslu umožňují lidem jíst plnohodnotné potraviny pouhým otevřením balení a ohřátím ve spotřebiči.

Millennial

V případě mileniálů jsou polotovary ideální alternativou, protože se jedná o potraviny k okamžité spotřebě, které obsahují živiny potřebné pro každé jídlo.

Snaží se také konzumovat hotové potravinářské výrobky, které jsou v souladu s opatřeními na ochranu životního prostředí, jako je například používání opakovaně použitelných obalů.

Centennials

Na druhou stranu jsou stoletá generace náročná na polotovary a je považována za jejich hlavní spotřebitele.

Pohodlné potraviny pro stoletou populaci musí zaručovat kvalitu, musí být baleny v obalech, které upoutají jejich pozornost, musí být lehké a rychle použitelné.

Nápady na prezentaci hotových jídel v restauracích

Nápady na prezentaci hotových jídel v restauracích

Existují tři strategie, které by mohly zajistit úspěch používání polotovarů v restauracích.

Zákazníci si mohou kdykoli vzít hotové jídlo kamkoli, kde se chtějí najíst, a to nejen proto, že jim zaručíte lahodnou chuť pokrmů vašeho podniku.

Na cestách

Metoda “on the go” spočívá v tom, že jídlo se podává v nádobě a je možné ho kdykoli zkonzumovat, aniž by se ohřívalo nebo vařilo.

K balení se používají vakuové obaly, pružné plastové nádoby nebo pevné obaly.

Obaly vhodné pro mikrovlnnou troubu

Mikrovlnné obaly jsou další vhodnou možností při zavádění hotových jídel v restauracích.

Balení proto obsahují vařené potraviny, které je třeba před konzumací pouze ohřát.

Proto lze nádoby používat v mikrovlnných troubách a zkrátit tak dobu ohřevu na sporáku nebo v troubě.

Sada jídel

Při přípravě jídelních souprav byste měli mít na paměti jídlo nebo jídla z jídelního lístku, na která budete spoléhat.

V sadě by měly být ingredience pro přípravu pokrmu z menu s mírami podle počtu osob, které budou jíst.

Nakonec je třeba vedle jídelních souprav umístit návod, který obsahuje postup přípravy jednotlivých pokrmů, z nichž se skládají.

Perfektní balení pro polotovary

Perfektní balení pro polotovary

Jste připraveni založit produktovou řadu zaměřenou na polotovary? Pak je vaší prioritou balení.

V našem obchodě Monouso najdete katalog s obaly a vakuovými sáčky pro uchování všech potravin, které se chystáte prodávat.

Vakuové sáčky zaručují, že si potraviny během chlazení zachovají všechny své vlastnosti po dlouhou dobu, což je bezpochyby velká výhoda.

Další možností jsou plastové nádoby z různých materiálů, velikostí a tvarů, které se přizpůsobí potravinám, které do nich vložíte.

Zakrytím těchto nádob se potraviny nepoškodí a budete chráněni před rozlitím nebo únikem.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ

Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimace: Consentimiento del interesado.

Zodpovědný: Envalia Group, S.L.

Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.