fbpx

Ovládejte pokovování jako profesionál

Domina el emplatado como un profesional

Pokrm je v každé kuchyni posledním krokem, ale je to první kontakt strávníka s vaším pokrmem. To je to, co upoutá jejich pozornost a vybízí je, aby to co nejdříve snědli.

Existují různé typy pokovování, které mají schopnost přimět zákazníka, aby si vaše výrobky zamiloval pouhým pohledem.

Seznamte se s různými typy dekorací talířů, které existují, aplikujte je na své pokrmy podle jejich vlastností a zaznamenejte pozitivní změny ve svém servisu.

Při servírování nebo zdobení pokrmů jíme očima

Při servírování nebo zdobení pokrmů jíme očima.

Obložení, dekorace pokrmů nebo jejich prezentace je momentem, který rozhoduje o tom, zda zákazník zkonzumuje to, co mu nabízíte.

Od vstupu do restaurace zákazníci pozorují ostatní zákazníky a jídelní lístek a hledají obrázek, který naznačuje, jak vypadá pokrm, který chtějí konzumovat.

Lidé jedí především očima, takže prezentace pokrmů je stejně důležitá jako jejich chuť.

Pokrmy se upravují různými technikami, aby byl design každého pokrmu jedinečný a chutný pro každého, kdo si ho objedná.

Základy potahování pokrmů

Základní pojmy pro potahování pokrmů

Existuje řada konceptů, které je třeba vzít v úvahu, kdykoli se chystáte vytvořit dekoraci pokrmu.

Pokud bude váš pokrm dodržovat všechny tyto aspekty, bude jeho obložení dokonalé a vhodné k servírování zákazníkům.

Bilance

Každý prvek, který je součástí pokrmu, musí být v harmonii. To znamená, že by se jednotlivé složky měly vzájemně střetávat nebo se vzájemně neslučovat.

Dalším způsobem, jak dosáhnout harmonie, je kombinace barev a textur na talíři, aniž by to vypadalo přehnaně.

Jednotka

Pokud jde o jednotku, každý talíř musí mít jiný design než ostatní podávané pokrmy.

Každý prvek, který tvoří pokrm, by také neměl narušovat řád pokrmu, měl by ho doplňovat.

Této jednoty je dosaženo tím, že mezi jednotlivými prvky nejsou ponechány prázdné mezery, kvůli kterým by strávník ztratil pozornost na pokrm.

Přináší barvu na talíř

Barva je dalším prvkem, který upoutá pozornost lidí a nasměruje ji přímo k vašim pokrmům.

K dosažení rovnováhy barev v dekoraci můžete využít chromatické kolečko, které ukazuje, které barevné kombinace jsou nejvhodnější a nejvýraznější.

Můžete však využít i jednobarevné dekorace. Vypadá spíše střízlivěji, ale stále je lákavá a přitažlivá.

Dobře definovaný ústřední bod

Ústřední bod, kterému by měl zákazník věnovat zvláštní pozornost, by měl být tvořen hlavním prvkem pokrmu.

Abyste zajistili, že oči strávníka budou vždy upřeny na ústřední bod, umístěte prvky na stejné místo talíře a zbytek prostoru věnujte začlenění dekorativních prvků, které naznačují, kam mají oči směřovat.

Deska s výškou

Dalším způsobem, jak rychle upoutat pozornost zákazníka, je přidání objemu dekoraci talíře.

Pomocí malých kuchyňských kleští umístěte různě vysoké prvky talíře tak, aby talíř působil vizuálně lépe.

Chyby, kterých je třeba se vyvarovat

Chyby, kterých je třeba se vyvarovat

Stejně jako při každém procesu v kuchyni i při potahování je třeba se vyvarovat chyb, které by neměly znehodnotit servis.

Vyhněte se jim za každou cenu a uvidíte, že zákazníci budou s pobytem ve vašem podniku spokojeni.

Na talíři je vše snědeno

Vše, co se na talířích podává, je jedlé, proto se za každou cenu vyvarujte umísťování předmětů, které se nedají jíst.

Obložení je obrazem pokrmu připraveného ke konzumaci, takže každá položka na něm musí být jedlá.

Měli byste také začlenit prvky prezentace, které jsou v souladu s ingrediencemi, jež byly použity k přípravě pokrmu, a ne s tím, co snimi nejlépe vypadá.

Méně je lépe

Pokud nejste spokojeni s dekorací pokrmu a máte pochybnosti, zda není přeplněná detaily, nic dalšího nepřidávejte.

Méně je více a příliš mnoho detailů na talíři strávníka zmate, místo aby mu poskytlo jasnou představu o tom, co chcete prezentovat.

Omáčky mohou poškodit výzdobu

Zdobení pokrmů vzory z omáček je elegantní, ale mělo by být střídmé.

Vzory by měly být úměrné hlavnímu prvku pokrmu, aniž by ho zastínily, a pokud si to zákazník přeje, můžete si na stůl přinést omáčník, abyste do pokrmu přidali více omáčky.

Úklid před doručením

Čistota je to první, čeho si strávník všimne, když mu číšník přinese nádobí na stůl.

Než začnete plátovat, ujistěte se, že je talíř čistý a bez mastnoty.

Při servírování pokrmů používejte správné kuchyňské náčiní pro každý produkt.

Po dokončení zdobení očistěte zbytky jídla na okrajích a stopy po chvíli, kdy jste talíř drželi.

Vyberte desku

Pokud chcete, aby vynikl každý prvek pokovení, je nejlepší volbou klasický bílý, černý nebo neutrálně tónovaný talíř.

Pokud se vám zdají příliš obyčejné nebo nevýrazné pro váš koncept restaurace, můžete zkusit použít talíře, které mají jiný tvar než typické kulaté talíře nebo mají výraznou texturu.

Velikost talířů můžete také měnit v závislosti na jídle, které na ně budete dávat, na množství prvků a na obrazu, který chcete strávníkům vytvořit.

Nástroje na výrobu nezapomenutelných dekorací na talíře

Nástroje pro výrobu nezapomenutelných dekorací na talíře

K provedení každé z technik potahování je nutné mít po ruce kuchyňské náčiní, které usnadňuje sestavení prezentace pokrmů.

Houbičky, formičky, štětce a lžíce jsou součástí náčiní, díky němuž dosáhnete prezentace hodné prvotřídní restaurace.

Šablony

Šablony v prezentaci jsou určeny k dotvoření tvaru při zdobení pokrmu.

Obvykle se používají při sypání koření nebo servírování omáček.

Mangas

Kuchyňské návleky jsou dokonalým nástrojem pro vytváření tečkovaných nebo kruhových vzorů.

Než začnete používat zdobicí sáček přímo na talíři k potahování, proveďte zkoušku, abyste z trysky odstranili všechen vzduch a nezničili prezentaci.

Formy

Formy mají v kuchyni při zdobení pokrmůněkolik využití.

Pokud se mají podávat produkty, jako je rýže, používají se formy k vytvoření věží s pevnou konzistencí.

Pokud naopak chcete vytvořit specifický design s nějakou omáčkou, napusťte okraj formy omáčkou a položte ji na talíř.

Houba

Houbičky jsou levným nástrojem, který můžete jednoduchým vystřižením vytvarovat do libovolného tvaru.

Používají se k výrobě figurek, které se namáčejí do omáček a pokládají na talíř, aby se do nich otiskl vzor.

Kartáče a štětce

Štětce a štětce jsou skvělé pro kreslení čar nebo vzorů omáčkových stop.

Pro pokovování se místo štětinových štětců používají silikonové štětce, aby se štětiny nedostaly do vzoru prezentace pokrmů.

Speciální lžíce

Tyto speciální lžíce jsou stylografické lžíce na pokovování. Jsou ideálním náčiním pro přípravu slz se smetanou a omáčkou.

Při použití těchto lžic a dosažení dokonalého odtržení je důležité, aby konzistence omáčky nebyla příliš řídká.

Nejčastěji používané kreativní techniky pokovování

Nejčastěji používané kreativní techniky pokovování

Obložení talířů nemusí být nudné a nedbalé, protože pokrm musíte přiblížit zákazníkům. Naopak, pokrm, který nepřitahuje pozornost, je pokrm, který neláká.

Existuje nespočet způsobů obložení, které můžete uplatnit v praxi v závislosti na jídle, které na něm budete prezentovat. Naučte se několik metod a změňte vzhled každého pokrmu.

Seskupené pokovování

Při skupinovém servírování se snažíme, aby atraktivita každého z produktů, které pokrm tvoří, byla umístěna v jednom bodě.

Jídlo se obvykle umisťuje doprostřed talíře, aby bylo možné lépe vidět celý pokrm.

Rozptýlené pokovení

Rozptýlené pokovování je prezentováno jako opak skupinového pokovování. Při tomto způsobu zdobení talířů jsou jednotlivé ingredience, z nichž se pokrm skládá, rozmístěny po celém talíři.

Cílem tohoto pokrmu je, aby strávník mohl snadno pozorovat jednotlivé produkty, které pokrm tvoří, jejich texturu a barvy.

Tradiční dekorace

Tradiční dekorace je jednou z nejčastěji používaných v některých restauracích při podávání dezertů a na banketech.

Vyniká vzácným použitím dekorativních prvků a během několika minut má již image, která působí.

Netradiční pokovování

Netradiční obložení přináší inovace v designu pokrmů díky integraci různých barev a textur.

Jídlo se také aranžuje neobvyklými způsoby, které se řídí kreativitou a fantazií.

Tento typ obložení se běžně používá v restauracích s uměleckým pojetím nebo při kuchařských soutěžích.

Minimalistická výzdoba

Minimalistické dekorace se řídí heslem “méně je více“.

Při použití tohoto typu dekorace talířů se nepoužívají žádné velké ozdoby, aby jídlo vyniklo samo o sobě.

Příčné pokovování

Příčné pokovení spočívá v umístění prvků misky tak, aby se vzájemně křížily.

Při tomto způsobu servírování může být první řadou omáčka nebo jemná příloha, například pyré nebo smetana. Zatímco řádek nad ním je tvořen hlavním prvkem pokrmu.

Vertikální pokovování

Při vertikálním pokovování je třeba dbát na velkou opatrnost a vyváženost při uspořádání předmětů na talíři.

Tento typ prezentace talířů spočívá v tom, že se prvky na talíři skládají na sebe, až vznikne několik úrovní.

Lineární nebo horizontální pokovování

Tato jednoduchá technika potahování spočívá v uspořádání potravin do řad, konkrétně do vodorovné orientace.

Pokud má pokrm jemné omáčky nebo přílohy, je tento typ prezentace talířů ideální pro jejich servírování do řad a vytvoření elegantního vzhledu.

Ozdobný talíř trojúhelníkového tvaru

Při servírování na trojúhelníkových talířích je cílem, aby strávník neztratil o pokrm zájem.

Toho je dosaženo tím, že potraviny jsou umístěny v různých polohách, aby se sestavila postava, a pohled spotřebitele často prochází jednotlivými prvky.

Asymetrické pokovování

Při asymetrickém servírování se jídlo na talíř neukládá v žádném pořadí.

Ačkoli to může vypadat chaoticky, můžete položky na talíři uspořádat tak, abyste strávníka vedli pohledem po talíři.

Při tomto typu prezentace na talíři je důležité využít barvy a textury výrobků.

Symetrické pokovování

Symetrické servírování znamená, že každý prvek, který tvoří pokrm, je uspořádán stejně.

Symetrické zdobení talíře má na strávníky přenést klid a rovnováhu

Rytmické, jedinečné zdobení talířů

Při použití rytmického potahování mluvíme o opakování stejného vzoru nebo designu, ve kterém je jídlo servírováno.

Tato technika prezentace pokrmů se často používá při servírování dezertů a předkrmů, protože dodává prezentaci energii a vizuální efekt.

Pravidlo dvou třetin

Pravidlo dvou třetin vám může být povědomé z fotografie, ale používá se také při zdobení talířů.

Toto pravidlo spočívá v tom, že se deska rozdělí – v duchu – na devět stejných částí, aby se na základě kontrastu kompozice začal vytvářet dekor.

Při použití pravidla třetin je běžné umístit vizuálně těžší prvek do jednoho rohu a světlejší do druhého rohu a vytvořit neviditelnou diagonální linii.

Dokonalé talíře pro gurmánské dekorace

Dokonalé nádobí pro gurmánské zdobení jídel

Pokud potřebujete talíře pro různé druhy dekorace talířů, v našem obchodě Monouso máme to, co hledáte.

K dispozici máte řadu nádobí z různých materiálů, které zaručují požadovanou odolnost a kvalitu, a jedinečné linie, které pozvednou dekoraci vašeho nádobí.

V sekci plastových desek máte na výběr například desky z termopěny FOAM, desky z tvrdé syntetické břidlice PS, barevné plastové desky, plastové prezentační desky PET, kulaté desky z tvrdého plastu PP a čtvercové desky z tvrdého plastu Premium.

Pokud jde o biologicky rozložitelné talíře, najdete zde talíře z chinitové dužiny, bio talíře z cukrové třtiny, talíře z cukrové třtiny a bambusu, talíře z palmových listů, talíře z pšeničné dužiny, dřevěné talíře a bambusové talíře.

Každá z těchto desek má různé velikosti, tvary, barvy a náklady, které vyhovují vašim obchodním potřebám.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ

Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimace: Consentimiento del interesado.

Zodpovědný: Envalia Group, S.L.

Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.