fbpx

13 typů jídelních lístků pro restaurace

Stále častěji se při sestavování jídelních lístků rozhoduje o tom, co se má v restauraci nabízet, na základě oblíbenosti a ziskovosti toho, co lze na jídelním lístku najít. Tato nová marketingová strategie pro restaurace je skvělým nástrojem pro sestavení jídelního lístku na míru. Analyzuje, co ve vaší kuchyni frčí a jak z toho vytěžit maximum. Nejedná se však o nové téma, o čemž svědčí existence mnoha typů jídelních lístků, více, než si dokážete představit .

Prostřednictvím tohoto zdroje nabízí svým zákazníkům řadu návrhů na ochutnávku různých pokrmů. Nejedná se o nic pevně daného, existují různé styly jídelních lístků. Mimo jiné denní menu, degustační menu nebo menu s sebou.

kolik druhů jídelních lístků existuje? Existují různé typy restauračních jídelních lístků klasifikované podle různých pravidel, která zákazníkům usnadňují výběr toho, co chtějí jíst. Seznamte se s každým z 13 typů jídelních lístků, které existují, a vyberte si ten nejvhodnější pro téma vaší restaurace a počet jídel, která chcete svým hostům předložit.

Menu nebo à la carte… Je to totéž?

Vaši strávníci jsou zvyklí používat pojmy à la carte a menu jako synonyma. Přiznáváme, stává se to i nám a tento mylný názor je velmi rozšířený. Je však důležité si ujasnit, že se nejedná o totéž.

Menú o carta de un restaurante

Jídelní lístek vaší restaurace je kompletní seznam jídel, která vaše gastronomické zařízení nabízí. Je v něm uvedena kompletní nabídka jídelních a nápojových alternativ, které svým zákazníkům nabízíte (vaše jídla a tapas – a potraviny, které obsahují – nápoje a dezerty), a také ceny (včetně DPH) za jednotku.

Nezáleží na tom, zda máte laminovaný list s veškerou rozmanitostí vaší restaurace, nebo jídelní lístek ve formátu knihy s několika listy, důležité je, že obsahuje převážnou část toho, co ve své restauraci podáváte. Poté se vždy najde prostor pro nějaké změny, jako je například jídlo dne nebo některé sezónní doplňky a úbytky.

Co je jídelní lístek v gastronomii?

Jídelní lístek naopak označuje stručný seznam jídel, která tvoří celkový pokrm, který si strávník během návštěvy vaší restaurace dá. V některých případech mají různé varianty, aby si strávník mohl svůj zážitek přizpůsobit výběrem z různých předkrmů, hlavních chodů a dezertů. V jiných případech se jedná o uzavřený okruh připravený vaším podnikem za účelem ochutnávky, jiného zážitku apod. Tato menu nemají ve vašem jídelním lístku pevně dané místo: můžete je umístit na konec jídelního lístku nebo na jeho začátek, podle toho, jakou důležitost jim chcete přikládat.

Dalším velkým rozdílem mezi jídelním lístkem a à la carte menu je, že zatímco v prvním z nich najdeme ceny za jednotku, druhý představuje uzavřenou cenu za celý obsah (s nápoji nebo bez nich).

Přestože si ve svém podniku můžete vytvořit takový typ jídelního lístku, jaký chcete, pravdou je, že existuje 13 prototypů, které jsou v restauračním a hotelovém průmyslu velmi rozšířené. Je dobré se s nimi všemi seznámit, abyste se mohli rozhodnout, zda některý z nich použít v nabídce vaší provozovny. Jsou mezi nimi velcí veteráni, jako je například set menu, a také velmi silné trendy, jako je degustační menu. Projděte si s námi typy jídelních lístků a jejich charakteristiky.

Typy jídelních lístků pro restaurace

Každý typ jídelního lístku zobrazuje jinou organizaci pokrmů, aby se v nich strávníci při objednávání snáze vyznali a rychleji si vybrali.

Tipos de menú entre los que elegir en un restaurante

Vyberte si ten (nebo ty), který (které) se pro vaši restauraci hodí nejlépe: zjistíte, že obsluha bude rychlejší a do vašeho podniku přijde více zákazníků. Není to nesmysl. Jak jsme naznačili na začátku, studiu, tvorbě a optimalizaci dokonalých jídelních lístků pro každý podnik se již věnuje celá marketingová disciplína. Věnujte pozornost následující klasifikaci jídelních lístků. Jestliže jsme předtím hovořili o tom, kolik různých jídelních lístků existuje, nyní je čas probrat, jaké typy jídelních lístků existují.

Denní menu nebo domácí menu

Denní menu, nazývané také domácí menu nebo denní menu, je jednou z nejekonomičtějších alternativ, které gastronomická zařízení svým strávníkům nabízejí. Je to také nejrozšířenější typ v celém Španělsku.

Tento typ nabídky pochází z repertoáru podávaného v penzionech a hostincích v 19. století. Později, v 60. letech 20. století, Frankův režim vyzval místní obyvatele, aby vytvořili “turistické menu” a přilákali pozornost turistů cenově dostupnými nabídkami na denní bázi. A od té doby u nás zůstalo jako denní menu. K jeho propagaci se používala hesla jako“dobré porozumění, menu dne” nebo“jsou restaurace s pěti vidličkami, čtyřmi, třemi, dvěma, jednou… není restaurace bez menu dne“.

Přesně se tak nazývaly proto, že pokrmy, které se v nich objevují, se denně mění v závislosti na nákupu surovin, a proto vynikají jako cenově nejdostupnější jídla.

Obvykle má na výběr ze čtyř jídel se čtyřmi nebo pěti ingrediencemi. Kromě toho jsou obvykle zahrnuty nápoje, pečivo a dezert.

Obvykle nejsou předem ohlášeny, takže je neznáme až do dne konání akce. Některé bary však využívají sociální sítě, aby každé ráno propagovaly seznam vybraných jídel. Existují i takové, které nabízejí tento typ restauračních menu již tolik let, že je zcela běžné, že v jeden den opakují jedno nebo dvě jídla, aby pravidelní strávníci nepřišli o jejich speciality. Pokud uvažujete o jejich zařazení do svého restauračního provozu, vezměte na vědomí tyto dva tipy.

Gastronomické menu

Typ menu složený z různých pokrmů z vaší oblasti nebo připravených ze stejných základních surovin, to je gastronomické menu. Velmi časté je vyzdvihování místní kuchyně v turistických oblastech, ale také v rámci gastronomických dnů, kdy se pracuje s konkrétní surovinou (druhem ryby, zeleniny, luštěniny) nebo kulinářskou technikou. Příkladem může být gastronomické menu z oblasti Sierra de Cazorla, jehož základem může být tamní proslulá zvěřina.

Tyto pokrmy lze ochutnat v různých prezentacích, doplněné širokou škálou ingrediencí, které restaurace nabízí.

Degustační menu

Cílem je, aby vaši strávníci ochutnali hvězdné pokrmy z vašeho menu, případně i některé novinky, které lze ochutnat pouze v rámci tohoto gurmánského zážitku. Tyto nové pokrmy slouží k otestování rentability a oblíbenosti nových receptů před jejich zařazením do jídelního lístku.

Obvykle se podávají podle kategorií pokrmů pro harmonickou degustaci a vždy ve středních nebo malých porcích, protože vaše degustační menu by mělo obsahovat zajímavý seznam pokrmů, které se budou podávat u stolu, bez možnosti výběru.

Pokud je vaší doménou signature cuisine, rádi inovujete a nechcete se držet jídel z jídelního lístku, je střídání degustačních jídel dobrou záminkou k vyzkoušení nebo vymýšlení nových receptů. Každá změna jídelního lístku navíc slouží jako lákadlo pro vaše nejvěrnější zákazníky. Řekl někdo gurmáni? Díky této možnosti si je zamilujete!

Pevné menu

Jedná se o typický jídelní lístek, který se rozdává strávníkům, když usedají na svá místa v restauraci. Skládá se z jídel, která se podávají každý den v roce, bez větších změn cen nebo rozmanitosti přípravy.

Jedná se o typ jídelního lístku, který je hojně využíván díky své jednoduchosti a loajalitě, kterou vyvolává u zákazníků, kteří podnik často navštěvují. Je běžný v podnicích s mezinárodní kuchyní (asijskou, arabskou, italskou, americkou atd.). Při absenci skutečného denního menu se tento jídelní lístek někdy označuje také jako soubor denních menu. Nezaměňujte však tyto dva pojmy, vždy jsou v něm uvedeny stejné pokrmy (na výběr), aniž by se denně měnily.

Uzavřené menu

Menú cerrado con opciones limitadas

Takzvaný “uzavřený jídelní lístek” je stručný a přesný jídelní lístek, ve kterém jsou určitá jídla nabízena pevně stanoveným způsobem. Obecně se tento typ jídelního lístku používá v restauracích a zařízeních, které právě otevřely své dveře veřejnosti.

Alternativ je málo a většinou se jedná o tematická nebo regionální jídla. Nepodávání široké nabídky jídel není synonymem špatné obsluhy nebo hrozného jídla. Naopak, kuchaři jsou náročnější, aby jejich pokrmy nikdy neztratily na kvalitě.

Výkonné menu

Dalším významným typem je manažerské menu. Na rozdíl od denního menu bývá rozmanitější a kvalitnější, a proto má také o něco vyšší cenu. Není určeno pro zaměstnance, kteří se stravují každý den, ale spíše pro občasné strávníky, kteří mohou utratit o něco více.

Za svůj název vděčí tomu, že je velmi vhodný pro obchodní jednání, je elegantnější než denní menu, ale ekonomičtější než objednávka à la carte.

Zní to elegantněji a šikovněji než menu del día, a to také nabízí: je to přechodná varianta mezi ním a à la carte.

Pokud se vaše restaurace nachází v kancelářských prostorách nebo v hotelu, nemůžete ji vynechat.

Set menu

U menu podle dohody neboli podle objednávky vás zákazník kontaktuje předem a stanoví den a čas, kdy strávníci přijdou, a také počet osob. Proberete také, která jídla budou součástí repertoáru, a dohodnete se na ceně za jednoho strávníka.

Tuto službu můžete nabídnout klientům, kteří v restauraci slaví nějaké události (narozeniny, firemní večeře, rodinná výročí apod.), a všem hostům tak nabídnout stejná jídla. Je to jednodušší způsob, jak zvládnout velké skupiny.

V mnoha případech se jedná o možnost mimo menu, i když pokud se vaše restaurace specializuje nebo chce specializovat na velké večerní nebo víkendové akce, můžete ji propagovat v jídelním lístku a na svých webových stránkách.

Úplné menu

V plném menu nabízí vaše restaurace čtyři nebo více variant jídel a příloh. Strávníci si musí vybrat dva z těchto pokrmů a doprovodit je salátem dle vlastního výběru, nápojem a chlebovým servisem.

Jednoduché menu nebo poloviční menu

Jednoduché menu obsahuje několik alternativ, podle kterých si zákazníci mohou vybrat pokrm, který chtějí jíst. Je určeno k tomu, aby si strávníci z nabízených pokrmů vybrali jídlo, ke kterému bude podáván salát, nápoj, dezert a chlebíčkový servis.

Říká se mu také poloviční menu, protože místo dvou jídel, která tvoří plné menu, je třeba vybrat pouze jedno z nich.

Je to stále častější varianta pro pracovníky, kteří chtějí snížit náklady (umožňuje jim to stravovat se více dní venku) a mít možnost být v baru více uvolnění (na příchod, jídlo a návrat do kanceláře mají obvykle hodinu, takže na mnoho jídel není čas).

Jídelní lístek s sebou

Pokud má vaše restaurace rozvozovou službu, máte dvě možnosti: nabízet jídla z tradičního jídelního lístku nebo mít speciální menu pro rozvoz.

Jediné, co musíte při tomto rozhodování zohlednit, je, aby se nádoby, do kterých pokrmy vkládáte, dokonale uzavíraly, aby se při jejich přepravě nevylila ani kapka.

Prohlédněte si v našem katalogu mnoho dalších typů obalů pro jídlo s sebou a na rozvoz:

Cyklická nabídka

Tento typ jídelního lístku se v restauracích často používá, a to především kvůli ziskovosti, kterou představuje. Spočívá ve vytvoření seznamu jídel, která se mění s ročními obdobími. Jinými slovy, vaše restaurace bude mít nejméně čtyři jídelní lístky, jeden pro každé vegetační období. Tímto způsobem nebudete muset platit vysoké náklady za produkty mimo sezónu.

Tuto možnost mají podniky s udržitelnou filozofií, s tržní kuchyní a místními produkty.

Jídelní lístek s jednotlivými pokrmy a nápoji

V případě jednotlivých jídel a nápojů je každé jídlo uvedeno s cenou zvlášť, to znamená, že každé jídlo bude mít svou vlastní cenu. Tímto způsobem si každý strávník sestaví svůj vlastní jídelní lístek, ale bez pevně stanovené ceny.

Dlouhý a úzký jídelní lístek

Pokud má restaurace dlouhý a úzký jídelní lístek, jedná se o jídelní lístek, který se skládá z pěti a více jídel. Protože se jedná o velký počet, je třeba předkládat malé porce, aby si strávník vychutnal celý gastronomický zážitek.

U tohoto typu jídelního lístku mohou být podávané pokrmy buď pevně stanoveny, nebo si zákazníci mohou vybrat obsah jídel, na kterých si budou pochutnávat.

Krátké a široké menu

Na rozdíl od předchozího typu s pěti a více jídly se krátké a široké menu skládá ze tří jídel a dezertu. Protože se jedná pouze o tři chody, porce by měly být štědřejší.

Jídla mohou být pevně daná nebo se lze se strávníky dohodnout na repertoáru.

Nyní již znáte různé typy restauračních menu, které můžete ve své restauraci nabízet, zbývá vám jen dohodnout se s kuchyní a vybrat to, které nejlépe vyhovuje vašemu podniku. Nebo ty, které nejlépe vyhovují vašemu podniku, protože mnohé z nich jsou kompatibilní.

V restauraci existují různé typy jídelních lístků. Je naprosto logické mít jídelní lístek, manažerský jídelní lístek, jídelní lístek a jídelní lístek s sebou, a to všechny čtyři najednou, abych uvedl příklad. Dobře si prostudujte své potřeby, typ strávníků, kteří do vaší restaurace chodí, a navrhněte alternativy, které je mohou nejvíce uspokojit.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ

Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimace: Consentimiento del interesado.

Zodpovědný: Envalia Group, S.L.

Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.