fbpx

Biologicky rozložitelné

qué significa biodegradable

Používání ekologicky šetrných výrobků se v dnešní době stalo trendem a nutností pro každého. Proto mnoho společností nahrazuje trvanlivé výrobky biologicky rozložitelnými materiály, aby se zabránilo negativnímu dopadu na planetu.

Co znamená biologicky rozložitelný?

Označuje látku nebo materiál, který může být živými organismy rozložen v relativně krátké době. Při tomto přirozeném procesu materiály mění svou fyzikální a chemickou strukturu, dokud nezůstanou pouze jejich základní prvky.

Co je biologicky rozložitelný obal?

Plast je díky své snadné výrobě a vysoké odolnosti nejpoužívanějším materiálem pro výrobu obalů, ale jeho používání způsobuje škody na přírodních ekosystémech. Z tohoto důvodu se v posledních letech začaly začleňovat biologicky rozložitelné obaly jako alternativa k tradičním plastovým obalům.

K výrobě takových obalů se používají biopolymery, což jsou molekuly, které se často vyskytují v živých organismech, například celulóza a bílkoviny. Mezi velké výhody jejich použití patří zejména následující:

  • Díky rychlosti jejich rozkladunevzniká odpad.
  • Snižují emise uhlíku, což výrazně prospívá životnímu prostředí.
  • Lze je použít na kompost a lze je také recyklovat na výrobu jiných materiálů a předmětů.

Certifikace biologicky rozložitelných obalů

Přestože neexistují žádné oficiální pečetě, soukromé instituce vytvořily certifikace podle normy EN 13432. Tato norma, vytvořená v roce 2002 Evropským výborem pro normalizaci, podrobně popisuje vlastnosti, které musí materiál mít, aby byl biologicky rozložitelný nebo kompostovatelný.

Díky těmto certifikátům si uživatelé mohou být jisti, že jejich výrobky budou v krátké době skutečně znovu začleněny do životního prostředí.

Biologicky rozložitelný v moři

Biologická rozložitelnost v moři je přidanou hodnotou každého výrobku bez ohledu na jeho použití. Musíme mít na paměti, že vždy existuje možnost, že odpad skončí v moři.

Biologická rozložitelnost v půdě

Biologická rozložitelnost v půdě je zárukou, která nabízí obrovské výhody pro zemědělské a zahradnické produkty. To znamená, že se po použití mohou na místě rozložit, a to bez negativního vlivu na životní prostředí.

Biologicky rozložitelná voda

S certifikátem biologické rozložitelnosti ve vodě je zaručena biologická rozložitelnost ve sladkovodním prostředí. To významně přispívá ke snížení množství odpadu v řekách, jezerech nebo jiných přírodních sladkovodních zdrojích. Toto označení však nezaručuje rozklad v mořských vodách.

Domácí a průmyslový kompost

Cílem tohoto certifikačního systému je zaručit úplnou biologickou rozložitelnost při výrobě produktů, včetně inkoustů a přísad. Tyto výrobky jsou vyrobeny z biologicky rozložitelného materiálu rostlinného původu, který se v podmínkách kompostování rozloží maximálně do 6 měsíců.

Díky biologicky rozložitelným výrobkům významně přispíváme k udržitelnému a ekologicky šetrnému hospodářství.

Objevte mnoho dalších termínů a pojmů v našem slovníku pro gastronomii a pohostinství.

Často kladené otázky

Co je biologicky rozložitelné?

Biologicky rozložitelný je jakýkoli materiál, který lze rozložit na jeho základní chemické prvky. Buď působením biologických činitelů a různých podmínek prostředí se mění jeho složení, ztrácí své původní vlastnosti a je využíván jako zdroj uhlíku a dalších živin.

Co jsou biologicky rozložitelné výrobky?

Biologicky rozložitelné výrobky jsou všechny ty, které mají schopnost se přirozeně a v krátké době rozkládat. Protože jsou vyrobeny z přírodních materiálů, nemají žádný dopad na životní prostředí a uvíznou v našich mořích, lesích a krásné krajině.

Co je biologicky rozložitelné a recyklovatelné?

Biologicky rozložitelné výrobky jsou výrobky vyrobené z materiálů, které se působením biologických prvků chemicky a přirozeně rozkládají. Naproti tomu recyklovatelné výrobky jsou takové, které lze lidskou činností znovu použít. K tomu dochází po procesu zpracování a přeměny ve specializovaných zařízeních.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ

Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimace: Consentimiento del interesado.

Zodpovědný: Envalia Group, S.L.

Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.