fbpx

Celiaci: velcí zapomenutí v restauračním průmyslu

Celiaci jsou lidé, kteří tento prvek v obilovinách nesnášejí. Lepek proto nemůže být součástí jejich stravy a musí hledat alternativní potraviny.

Bezlepkovou dietu lze zavést i v domácnosti. Když však tento typ zákazníků přijde do restaurace, musí v zájmu ochrany svého zdraví vyhledat pokrmy, které tuto bílkovinu neobsahují. Jak lze těmto zákazníkům přizpůsobit jídelní lístek?

Význam vhodného jídelního lístku

Jedním z nejdoporučovanějších tipů, jak si udržet zákazníky s celiakií, je mít vhodný jídelní lístek. Nemusíte čekat na návštěvu osoby s nesnášenlivostí bílkovin, abyste mohli připravit rychlý pokrm a dostat se z úzkých.

Sestava denního menu by měla obsahovat rozmanité potraviny, které umožní celiakovi vybrat si, co může a co nemůže jíst v závislosti na své anamnéze. Je proto důležité, aby kuchyně znala obiloviny, které způsobují intoleranci, a pokud možno se jejich používání v hlavním jídelníčku vyhnula. Jedná se o tyto obiloviny

  1. Pšenice.
  2. Některé druhy ovsa.
  3. Ječmen.
  4. Špalda.
  5. Žito.

V tomto smyslu mají šéfkuchař a doprovodný tým delikátní úkol přizpůsobit jídelníček a učinit ho atraktivním pro osoby s touto intolerancí.

Je zajímavé mít na paměti, že nejde jen o jídlo, ale že jsou nutné i další úpravy, aby bylo možné nabídnout co nejlepší služby. V této souvislosti je vhodné zvážit tyto návrhy:

Dodavatelé

Společnosti dodávající produkty do restaurace by měly být plně informovány o potravinách obsahujících lepek. Označení by proto mělo obsahovat nutriční informace o prodávaném výrobku. V současné době existuje výběr 100% bezlepkových potravin.

Pravidla

Lidé s celiakií jsou členy různých sdružení, jejichž cílem je chránit jejich zdraví. Tyto instituce jsou k dispozici jako poradci pro provozovny, kteří jim mohou poskytnout informace o míře nesnášenlivosti. Je třeba poznamenat, že restaurace musí přísně dodržovat pravidla a protokoly HACCP.

Školení personálu

Kuchyňský personál, číšníci, servírky a všichni, kdo přicházejí do styku se zákazníky, musí být proškoleni, aby dokázali vyhovět požadavkům zákazníků s celiakií. Jejich školení proto bude nejen kulinářské, ale také právní.

Potenciální zákazníci, které můžeme zaujmout

Komunita zákazníků s celiakií se každým rokem rozrůstá. Proto je nutné, aby pozornost věnovaná této populaci byla co nejvhodnější a aby se cítili s nabízenými pokrmy spokojeni. Pokud se tato situace upevní, stane se reklamou, která přiláká nové zákazníky.

Jedním ze základních cílů každé restaurace v dnešním světě musí být schopnost přizpůsobit své prostředí gastronomickému potěšení osob s celiakií. Pokud tuto zásadu majitelé a zaměstnanci podniku plně pochopili, zákazníci budou jistě spokojeni a mohou se stát věrnými zákazníky.

Trendy ve výživě celiaků

Haute cuisine se v průběhu času neustále vyvíjí. Proto se jídelní lístky upravují a nabízejí se nové pokrmy, které uspokojí i ty nejnáročnější chuťové buňky. Trendy určují zásady, které je třeba dodržovat, zejména pro osoby s tímto onemocněním.

Pro příznivé stravování je nezbytné posílit v jídelníčku potraviny, které se v restauracích běžně vyskytují. Neobsahují ve své struktuře lepek a jsou bohaté na bílkoviny a vitaminy. V této skupině můžeme zmínit ryby a mořské plody, maso, zeleninu a ovoce.

Pokud jde o náhrady příloh, těstoviny s vysokým obsahem lepku by měly být nahrazeny rýží, případně kukuřičnou moukou s vysokým obsahem vlákniny. V tomto smyslu bude hlavním hrdinou šéfkuchař, který svou vynalézavostí a grácií dodá všem pokrmům na jídelním lístku konečnou podobu a svůj osobní podpis.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ

Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimace: Consentimiento del interesado.

Zodpovědný: Envalia Group, S.L.

Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.