Celiaci: velcí zapomenutí v restauračním průmyslu

Celiaci jsou lidé, kteří tento prvek v obilovinách nesnášejí. Lepek proto nemůže být součástí jejich stravy a musí hledat alternativní potraviny.

Bezlepkovou dietu lze zavést i v domácnosti. Když však tento typ zákazníků přijde do restaurace, musí v zájmu ochrany svého zdraví vyhledat pokrmy, které tuto bílkovinu neobsahují. Jak lze těmto zákazníkům přizpůsobit jídelní lístek?

Význam vhodného jídelního lístku

Jedním z nejdoporučovanějších tipů, jak si udržet zákazníky s celiakií, je mít vhodný jídelní lístek. Nemusíte čekat na návštěvu osoby s nesnášenlivostí bílkovin, abyste mohli připravit rychlý pokrm a dostat se z úzkých.

Sestava denního menu by měla obsahovat rozmanité potraviny, které umožní celiakovi vybrat si, co může a co nemůže jíst v závislosti na své anamnéze. Je proto důležité, aby kuchyně znala obiloviny, které způsobují intoleranci, a pokud možno se jejich používání v hlavním jídelníčku vyhnula. Jedná se o tyto obiloviny

  1. Pšenice.
  2. Některé druhy ovsa.
  3. Ječmen.
  4. Špalda.
  5. Žito.

V tomto smyslu mají šéfkuchař a doprovodný tým delikátní úkol přizpůsobit jídelníček a učinit ho atraktivním pro osoby s touto intolerancí.

Je zajímavé mít na paměti, že nejde jen o jídlo, ale že jsou nutné i další úpravy, aby bylo možné nabídnout co nejlepší služby. V této souvislosti je vhodné zvážit tyto návrhy:

Dodavatelé

Společnosti dodávající produkty do restaurace by měly být plně informovány o potravinách obsahujících lepek. Označení by proto mělo obsahovat nutriční informace o prodávaném výrobku. V současné době existuje výběr 100% bezlepkových potravin.

Pravidla

Lidé s celiakií jsou členy různých sdružení, jejichž cílem je chránit jejich zdraví. Tyto instituce jsou k dispozici jako poradci pro provozovny, kteří jim mohou poskytnout informace o míře nesnášenlivosti. Je třeba poznamenat, že restaurace musí přísně dodržovat pravidla a protokoly HACCP.

Školení personálu

Kuchyňský personál, číšníci, servírky a všichni, kdo přicházejí do styku se zákazníky, musí být proškoleni, aby dokázali vyhovět požadavkům zákazníků s celiakií. Jejich školení proto bude nejen kulinářské, ale také právní.

Potenciální zákazníci, které můžeme zaujmout

Komunita zákazníků s celiakií se každým rokem rozrůstá. Proto je nutné, aby pozornost věnovaná této populaci byla co nejvhodnější a aby se cítili s nabízenými pokrmy spokojeni. Pokud se tato situace upevní, stane se reklamou, která přiláká nové zákazníky.

Jedním ze základních cílů každé restaurace v dnešním světě musí být schopnost přizpůsobit své prostředí gastronomickému potěšení osob s celiakií. Pokud tuto zásadu majitelé a zaměstnanci podniku plně pochopili, zákazníci budou jistě spokojeni a mohou se stát věrnými zákazníky.

Trendy ve výživě celiaků

Haute cuisine se v průběhu času neustále vyvíjí. Proto se jídelní lístky upravují a nabízejí se nové pokrmy, které uspokojí i ty nejnáročnější chuťové buňky. Trendy určují zásady, které je třeba dodržovat, zejména pro osoby s tímto onemocněním.

Pro příznivé stravování je nezbytné posílit v jídelníčku potraviny, které se v restauracích běžně vyskytují. Neobsahují ve své struktuře lepek a jsou bohaté na bílkoviny a vitaminy. V této skupině můžeme zmínit ryby a mořské plody, maso, zeleninu a ovoce.

Pokud jde o náhrady příloh, těstoviny s vysokým obsahem lepku by měly být nahrazeny rýží, případně kukuřičnou moukou s vysokým obsahem vlákniny. V tomto smyslu bude hlavním hrdinou šéfkuchař, který svou vynalézavostí a grácií dodá všem pokrmům na jídelním lístku konečnou podobu a svůj osobní podpis.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ

Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimace: Consentimiento del interesado.

Zodpovědný: Envalia Group, S.L.

Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Monouso Blog
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.