Co je zero waste?

descubre que es zero waste y como aplicarlo en la hosteleria

Možná jste tento výraz v poslední době slyšeli opakovaně, ale stále vám není jasné, co přesně znamená. Když mluvíme o zero waste, máme na mysli co největší minimalizaci vzniku odpadu, abychom se postarali o planetu a zabránili neustálému plýtvání, které ohrožuje naši budoucnost.

Je však možné aplikovat filozofii zero waste v pohostinství? Považujeme zero waste za módní? Dnes se to dozvíme!

Jak se stát zero waste?

Tento proud myšlení a jednání je založen na pravidle pěti R: odmítnout, znovu použít, snížit, recyklovat a kompostovat (rot v angličtině).

Odmítnout

Jinými slovy, zbavit se všeho, co nepotřebujeme. V pohostinství to znamená, že se rozhodneme pro opakovaně použitelné obaly a nádobí a vynecháme jednorázové, které se recyklují obtížněji (nebo dokonce vůbec).

Snížit

Věnujte velkou pozornost nákupnímu seznamu a nákupnímu košíku, abyste nekupovali to, co se nám hromadí ze zvyku. Zodpovědnější spotřeba je nezbytná a je malým příspěvkem k věci.

Znovupoužití

Tímto způsobem dáváme výrobkům a materiálům druhý život.

Recyklovat

Kdykoli není možné spotřební materiál znovu použít, měli bychom se pokusit o jeho recyklaci, aby jeho suroviny mohly dokončit nový cyklus použití.

Kompostovat

Velmi zajímavé je domácí kompostování, například organického odpadu z kuchyně naší firmy nebo provozovny.

Připojte se k zero waste lifestyle!

Jak uplatnit hnutí za zero waste v pohostinství?

V oblasti stravování je tato iniciativa založena na dvou hlavních osách: zaprvé na snižování plýtvání při vaření (optimalizace nákupu a používání čerstvých potravin, které nebyly použity k vytvoření nových receptů). Například

  • přezrálé ovoce, které lze použít k výrobě džemu.
  • Měkká zelenina, ale v dobrém stavu, kterou lze použít na výrobu pyré nebo krému.
  • Zbytky chleba, ze kterých lze připravit pudinkový základ.

Za druhé, volte výrobky a obaly, které lze použít opakovaně a které co nejvíce minimalizují objem potravinového odpadu.

Iniciativy, kterými se můžeme připojit ke stylu zero waste

  • Hromadné výrobky: nákup nebalených výrobků, které jsou navíc certifikované, nám umožní minimalizovat dopad na životní prostředí. Můžeme si vybrat dodavatele, kteří pracují s ekologickými výrobky. Tímto způsobem se obejdeme bez obalů, které tyto výrobky pokrývají.
  • Kuchyně “0 kilometrů”: to znamená, že se rozhodneme pro místní, lokální produkty a nakoupíme jen takové množství, které potřebujeme. To bude znamenat dobrou a intenzivní práci skandinávců, což bude mít pozitivní dopad na naši ekonomiku i na planetu.
  • Nabídky potravin na “last minute“: v dnešní době nám iniciativy jako “Too Good to Go” umožňují zbavit se zbytků jídla a pokrmů po obsluze a získat finanční výnos prodejem těchto potravin v dobrém stavu za nižší cenu. Není co vyhazovat!
  • Optimalizace spotřeby vody: například používání myček na maximální výkon, zamezení mytí rukou, instalace difuzérů na kohoutky…
  • Kreativní recepty: Avantgarda v gastronomii a vaření zahrnuje také uplatňování nových, kreativnějších a složitějších receptů, v nichž se snižování plýtvání potravinami stává prioritou nebo alespoň důležitým faktorem, který je třeba brát v úvahu.

Plýtvání potravinami je problémem některých předních společností v tomto odvětví.

Kromě toho můžete v mnoha městech najít obchody s zero waste.

Často kladené otázky

Co je to zero waste?

Zero waste je podnikatelská mentalita a přístup, jehož cílem je předcházet vzniku odpadu.

Co je potřeba k tomu, abyste se stali zero waste?

Bezodpadovost vyžaduje především závazek vůči životnímu prostředí a jasné pochopení toho, že není možné trvale spotřebovávat přírodní zdroje nad rámec našich možností.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ

Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimace: Consentimiento del interesado.

Zodpovědný: Envalia Group, S.L.

Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Monouso Blog
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.