fbpx

Tmavá kuchyně: co to je a co může přinést vašemu podnikání

Dark kitchen je model stravování založený na dodávkách do domu. Odpadá zde jídelna a veškerý obslužný personál (číšníci, stoly, židle atd.) a všechny objednávky jsou doručovány zákazníkovi domů. Temné kuchyně jsou také známé jako “temné kuchyně”, “kuchyně duchů” nebo “virtuální kuchyně”.

Jedná se o vzkvétající trend, který má velkou mezinárodní podporu a který se díky své jednoduchosti a vhodnosti pro dobu, v níž žijeme, jako obchodní model rozvozu stále více prosazuje. Kromě své univerzálnosti nepodléhá v jídelně žádným omezením… protože žádná nemá! protože žádná nemá!

Co je to tmavá kuchyně?

Co je Dark Kitchen

Jak jsme již zmínili, tmavá kuchyně je model restaurace, která nenabízí obsluhu v provozovně .

To znamená, že tmavé kuchyně jsou pouze kuchyně, které připravují pokrmy, jež se odnášejí tam, kde se nachází strávník, ať už je to jeho domov, kancelář nebo jiné místo.

Protože není třeba chodit na fyzické místo, funguje tento typ podniku prostřednictvím aplikací nebo online portálů pro rozvoz jídel.

Strávník vstoupí do těchto aplikací, prohlédne si dostupnou nabídku, objedná si vybrané pokrmy a provede platbu. Tato objednávka je přijata v temné kuchyni, připravena, přijede řidič rozvozu a objednávka je doručena. Stejně jako rozvoz v jakémkoli jiném stravovacím podniku.

Rozdíl je však v tom, že v těchto podnicích je to jediná nabízená služba. Proto se plně soustředí na tyto objednávky a časy bývají kratší, protože všechny jejich zdroje pracují výhradně pro objednávky s sebou.

Mobilní aplikace těmto nově vznikajícím podnikům usnadňují infrastrukturu restaurací, marketingové kampaně pro zvýšení povědomí o značce a nabízeném menu.

Tento koncept má čtyři přímé výhody:

  • Vznik a konsolidace nových provozoven v krátkém čase
  • Menší počáteční investice do zahájení činnosti
  • Snížení nákladů na zaměstnance
  • Konkurenceschopné dodávky: vyšší provozní efektivita

Trocha historie Dark Kitchen ve Španělsku

Nezbytný obal pro dodávku do tmavé kuchyně

V současné době existují dvě hlavní platformy, které podporují a soutěží o dominantní postavení v oblasti tmavých kuchyní. Tyto společnosti, Glovo a Deliveroo, nabízejí službu kuchyně duchů od poledne do pozdních nočních hodin.

Model nabízený společností Glovo se zrodil v roce 2018 pod názvem Cook Room a dosáhl svého rozšíření ve městech ve Španělsku, Chile, Peru a Argentině.

Britská značka Deliveroo od roku 2016 propaguje své služby v několika městech po celém světě. V současné době má v provozu přibližně 200 kuchyní.

Jak tyto podniky fungují

Jak fungují tmavé kuchyně

Většina temných kuchyní funguje jako pohostinskýcoworking, protože v mnoha případech různé projekty sdílejí diferencované prostory vytvořené pro tento typ nových návrhů.

Po založení je velmi důležitá koncepce.

Zásadní je image. Proto musí mít každý podnik logo, které bude umístěno na aplikaci, sociálních sítích a webových stránkách.

Z těchto platforem se budou aktualizovat informace o jídelním lístku, nabídkách a aktualizace jídelního lístku, nabídek a slev.

V závislosti na společnosti, ke které kuchyně patří, se určí procento provize za rozvoz do domu a v jakých aplikacích se restaurace bude zobrazovat.

Důležité je také rozhodnout o hranicích oblasti, ve které se budou rozvozy provádět, o cenách pokrmů a o časovém rozvrhu, ve kterém bude služba fungovat.

V neposlední řadě je třeba dbát na nákup kvalitních nádob pro rozvoz, aby si dodávané pokrmy zachovaly svou teplotu a úpravu.

Typy tmavých kuchyní

Typy tmavé kuchyně

Podnikání v oblasti černé kuchyně je dobře definováno a má jasný cíl svého fungování, ale ne všechny vznikají stejným způsobem. Můžeme se setkat s různými typy tmavých kuchyní:

Řízené rozvážkové společnosti

Ideální pro lidi, kteří mají nápad, ale nemají potřebné zdroje k otevření podniku v krátkém časovém horizontu.

Pro provoz tohoto modelu se pronajímají již existující prostory restauracím, které vznikají a potřebují místo, kde by mohly rozvíjet svou pověst značky.

Restaurace podpisem smlouvy se společnostmi zajišťujícími rozvoz jídel do domu o využívání kuchyně zároveň poskytují exkluzivitu pro rozvoz jídel.

Tyto kuchyně duchů jsou zřizovány na nejdostupnějších místech ve městech, aby se usnadnil pohyb a rychleji se pokrylo více oblastí. Díky tomu řidiči rozvozu snadno vyzvedávají objednávky a během dne uskuteční větší počet rozvozů.

Tato zařízení jsou často vysoce robotizovaná, takže je možné absorbovat velké množství objednávek za den a vyřídit je během několika minut.

Nové investice

V tomto případě se dostáváme ke značkám nebo šéfkuchařům, kteří mají prostředky na založení samostatného podniku.

Vyžadují značné výdaje ze strany podnikatele (podnikatelů): převzetí prostor a jejich rekonstrukci. I když to může být levnější než otevření obchodu pro veřejnost, v mnoha případech vyžadují větší investice do technologií. Náklady se však snižují.

Můžete navázat partnerství s vybranými rozvážkovými společnostmi a budete potřebovat silný mediální plán, abyste vynikli.

Modernizace starých kuchyní

Třetím typem tmavé kuchyně je kuchyně vytvořená z tradiční restaurace, která je přestavěna na virtuální kuchyni. Pro přizpůsobení nové realitě budou nutné změny: přemístění personálu, zvětšení kuchyně atd.

Může využít dosavadní digitální přitažlivost jako zákaznickou základnu, na níž může fungovat, a zároveň posílit aspekt rozvozu tím, že se bude propagovat na sítích nebo v aplikacích, s nimiž je spojena.

Tmavá kuchyně nebo revoluce v doručování

Vzhledem k nárůstu podniků nabízejících jídlo s sebou a rostoucímu trendu online nakupování ve všech oblastech je možné, že stojíme před revolucí v doručování. Nebo jde jen o evoluci?

S každým dalším dnem se u mnoha tradičních restaurací přesouvá podíl lokálních-online prodejů směrem k těm druhým.

Ať už se v této situaci ocitnete vy, nebo v temné kuchyni vidíte zajímavou podnikatelskou příležitost, nenechte si ujít další příspěvky , ve kterých se dozvíte, jak založit restauraci duchů.

Mnohem více informací o dalších souvisejících pojmech najdete v našem slovníku pohostinství a gastronomie.

Často kladené otázky

Co je to tmavá kuchyně?

Tmavé kuchyně jsou pouze kuchyně, které připravují pokrmy, které se přenášejí tam, kde se nachází strávník, ať už je to doma, v kanceláři nebo kdekoli jinde.

Jaké jsou výhody tmavé kuchyně?

Umožňují vznik a konsolidaci nových provozoven, menší počáteční investice, nižší personální náklady a vyšší provozní efektivitu.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ

Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimace: Consentimiento del interesado.

Zodpovědný: Envalia Group, S.L.

Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.