fbpx

Food design

qué es el food design

Food design je jedním z oborů gastronomie, který je v současné době obzvláště v módě. Pokud bychom jej měli shrnout do jedné věty, jednalo by se o aspekt designu zaměřený na reflexi toho, jak jídlo vytváříme, prezentujeme a konzumujeme. Proto…

Food Design: Gastronomie ve své nejčistší podobě

Oba pojmy spolu úzce souvisejí. Přeměna surovin z přírody na zpracované potraviny tvoří základ jídla, gastronomie, a tedy i food designu.

Koneckonců o designu hovoříme vždy. A food design se v Evropě zrodil kolem roku 1997. Týká se nejen tvorby nových potravin, ale také obalů, prostorů, předmětů a forem prezentace. Zahrnuje také prvky biologie, genetiky, sociologie, výživy… Stručně řečeno, jedná se o skutečně komplexní a bohatý obor.

Jak říká jedna z významných osobností tohoto oboru, Francesca Zampollo,“food design je jednoduše řečeno spojení mezi jídlem a designem. Design potravin je proces navrhování, který vede k inovaci výrobků, služeb nebo systémů pro potraviny: od výroby, nákupu, uchovávání a přepravy až po přípravu, prezentaci, spotřebu a likvidaci“.

jak se tento trend objevil?

Ačkoli jeho počátky sahají až do konce 90. let, první manifest o designu potravin zveřejnila italská asociace průmyslového designu v roce 2002. Mezi hlavní vzdělávací školy patří Online škola designu potravin, kterou vede úžasný Dr. Zampollo.

YouTube video

Kromě toho se tento obor vyvinul do různých dílčích disciplín, které také stojí za studium:

  • Design s potravinami: jsou pojímány jako objekty, u nichž se předpokládá určitá použitelnost a ergonomie. Nové chutě, textury, teploty, barvy? Také nové formáty, materiály, pojmenování a obaly.
  • Potravinářský výrobek: masový design, pro velké továrny.
  • Design potravin: výrobky související s přípravou potravin: vaření, míchání, skladování, uchovávání, prezentace… Jejich prostřednictvím můžeme komunikovat značku i obsah.
  • Vytváření nových gastronomických zážitků: klíčová role potravin při vytváření nových gastronomických zážitků, které nám umožňují prožít nové pocity a jedinečné okamžiky.

Jaký je její současný stav?

Je to trend v plném proudu, který uznávají přední mezinárodní gastronomické školy, jako je Baskické kulinářské centrum. Pokračuje výzkum vztahu mezi designem a jídlem s cílem formulovat nové tvůrčí možnosti.

Na čem je založena filozofie Food Design?

Filozofie Food Designu se tedy zaměřuje na náš vztah k jídlu a na to, jak jej můžeme zlepšit, a bere jídlo jako klíčový faktor lidského rozvoje.

Další související pojmy najdete v našem slovníku Food and Catering Dictionary.

Často kladené otázky

Co je to food design?

Food design je aspekt designu, který se zabývá tím, jak vytváříme, prezentujeme a konzumujeme potraviny.

Z jakých oborů se skládá food design?

Design s jídlem, design potravinářského výrobku, design pro jídlo, vytváření nových gastronomických zážitků?

Na čem je založena filozofie food designu?

Filozofie Food Designu se tedy zaměřuje na náš vztah k jídlu a na to, jak ho můžeme zlepšit, a bere jídlo jako klíčový faktor lidského rozvoje.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ

Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimace: Consentimiento del interesado.

Zodpovědný: Envalia Group, S.L.

Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.