Mycí prostor

area-lavado-cocina-restaurante

Na stránkách kuchyňský mycí prostor je nezbytným prostorem pro optimální fungování vaší restaurace.

V tomto prostoru se čistí veškeré náčiní používané při přípravě pokrmů, včetně příborů a nádobí, které používají strávníci během svého pobytu.

5 oblastí průmyslové kuchyně a jejich funkce

Průmyslová kuchyně je nejdůležitějším prostorem v gastronomickém podniku. Je nezbytné a povinné, aby byla uklizená a hygienická. Lze ji rozdělit do pěti základních oblastí:

  1. Skladovací prostor. Jedná se o prostor, kde se skladují veškeré potraviny. Pokud je třeba některé z nich uchovávat v chladu, musí být umístěny v chladicích místnostech nebo chladničkách.
  2. Prostory pro předpřípravu. Zde se připravují pokrmy, které mají být podávány zákazníkům, například hlavní jídla nebo saláty a další. Je důležité, aby tento prostor byl vybaven specifickými stroji, jako jsou mlýnky, struhadla atd.
  3. Prostor pro přípravu pokrmů. V této oblasti se připravují pokrmy, které jsou nabízeny na jídelním lístku. Zpravidla se zde nacházejí různá přípravná zařízení, jako jsou fritézy, vařiče těstovin atd.
  4. Prostor pro servírování a sběr pokrmů. V této oblasti se pokrmy servírují a odpočívají zde do doby, než si je přijde vyzvednout obsluha. Pro tuto oblast se doporučuje používat salamandr nebo horké stoly, které udržují pokrmy teplé.
  5. Mytí nádobí. Jedná se o prostor, kde se myje veškerý materiál a kuchyňské náčiní, které bylo použito při přípravě a servírování pokrmů.

Zóny mycího prostoru v průmyslové kuchyni

Aby průmyslová kuchyně restaurace fungovala optimálně, je důležité, aby byl mycí prostor rozdělen střídavě na několik oblastí, které můžeme rozlišit jako vnější mycí prostor a vnitřní mycí prostor.

zona-lavado
  • Příjmová oblast: Tato oblast se nachází v blízkosti oblasti, kde se vydávají služby. Její funkcí je přijímat špinavé nádobí a náčiní určené k mytí.
  • Oblast dekompozice: V této oblasti probíhá proces dekompozice, tj. odstraňování zbytků nádobí.
  • Oblast předmytí: V této oblasti se připravuje materiál určený k mytí a ponechává se připravený k vložení do myčky.
  • Prostor pro mytí nádobí: Myčky nádobí: Existují různé typy myček, které se liší podle velikosti a kapacity. V této oblasti je nádobí určené k mytí začleněno do tohoto typu spotřebiče, aby se zefektivnil pracovní tok v této oblasti mytí v kuchyni.
  • Oblast mytí: Po ukončení mycího cyklu v myčce se čisté nádobí položí na stůl, poté se roztřídí a odnese do polic, kde se skladuje do dalšího servisu.

Jak vybavit průmyslovou kuchyni mycím prostorem: 3 klíčové kroky

Každá průmyslová kuchyně by měla být vybavena mycím prostorem. Níže si projdeme 3 klíčové kroky, které je třeba splnit, abyste zajistili optimální fungování tohoto prostoru ve vaší restauraci:

1. Fyzické a logistické vybavení

Tato část průmyslové kuchyně potřebuje určité podmínky pro zajištění svého správného fungování. Je to proto, že se jedná o nejvlhčí prostor restaurace, protože se zde vytváří velké množství páry a hluku.

Ve fázi instalace a logistiky byste se měli ujistit, že prostor prádelny má:

  • Odpovídající podlahovou krytinu a optimální odtokový systém.
  • Desky z mramoru, žuly nebo nejlépe z nerezové oceli.
  • Elektrickou a plynovou přípojku.
  • Dostupnost teplé a studené vody.
  • Osvětlení, protože kontrola kvality mytí a stavu nádobí bude vyžadovat dobrou viditelnost.
  • Dobrý systém zabraňující ucpávání odtoku.

2. Rozdělení nádobí a kuchyňského náčiní

Nejlepší je rozdělit prostor pro mytí nádobí na dvě části:

  1. První z nich bude sloužit k mytí nádobí, ve kterém se podávají jídla a nápoje strávníkům.
  2. Druhá část bude sloužit k mytí nádobí používaného k přípravě pokrmů. Je to proto, že míra znečištění a požadavky na čištění jsou velmi rozdílné.

Mytí nádobí, příborů a skla navíc vyžaduje větší péči, protože se v mnoha případech jedná o choulostivé předměty, které vyžadují více pozornosti a času.

Na druhou stranu hrnce, pánve, tácy a kuchyňské náčiní vyžadují intenzivní čištění, protože mají tendenci hromadit stopy mastnoty. Proto musí být vybavení a chemické prostředky, které se mají používat k jejich čištění, silnější.

3. Ruční a mechanické čištění

V průmyslové kuchyni se v oblasti mytí nádobí hojně používají mycí stroje, protože vzhledem k počtu obsluhovaných osob je vyžadován účinný a rychlý proces.

Pokud se však jedná o malý podnik, často se používá ruční mytí, protože je méně nákladné, ale často s sebou nese větší rizika.

V mnoha restauračních kuchyních se používá smíšené mytí. To umožňuje proces mechanického a ručního mytí, zejména při mytí hrnců a pánví a kuchyňského náčiní.

Kuchyňské mycí prostory: co je třeba zvážit, než začnete mýt

Stroje pro gastronomii a další nástroje, které jsou v podniku potřeba, je třeba před nákupem naplánovat. Níže vám sdělíme, jaké aspekty byste měli zvážit, abyste optimálně a efektivně dosáhli jejich konečného účelu:

Typ podnikání

První věcí, kterou je třeba si ujasnit, je typ podniku, tj. zda se jedná o restauraci, bar, kavárnu nebo jídelnu, abychom uvedli alespoň několik příkladů. Každé z těchto míst vyžaduje jiné vybavení z hlediska velikosti a typů strojů.

Prostor

Zásadní je také posoudit prostor, který je pro průmyslovou kuchyni k dispozici. To proto, aby bylo možné zjistit a určit, jak bude prostor pro přístavbu prádelny uspořádán.

Je třeba vzít v úvahu, že celý tento prostor bude obsahovat kuchyňský nábytek, stroje, nádobí a další hygienické potřeby.

Čisticí materiály a nádobí

Je zcela zřejmé, že prostor prádelny by měl mít chemické čisticí materiály, jako je mýdlo, odmašťovadlo, chlornan a další přípravky. Zvažte typy potřebných výrobků a značky výrobců, abyste zajistili jejich kvalitu. Tím spíše, pokud se tyto výrobky budou používat v přístrojích, jako jsou myčky nádobí.

Také byste měli mít různé pomůcky, které usnadní proces mytí, zejména pokud jde o ruční mytí. Patří mezi ně různé typy houbiček, rukavic, kartáčů a dalších nástrojů, které pomohou s efektivním mytím.

Stroje

Pokud jde o průmyslové kuchyně, budou pro zajištění účinnosti a efektiv ity tohoto procesu nezbytné mycí stroje. Ujistěte se, že jste zvolili správnou velikost a kapacitu zařízení, abyste zvládli objem, který váš podnik potřebuje. Měli byste také zvážit širokou nabídku modelů a značek myček a dalších strojů, které budete potřebovat.

Pokud jde o myčky nádobí, můžeme najít různé varianty strojů:

  • Myčky nádobí s kapotou nebo s kopulí. Zabírají více místa a jsou užitečné pro velké objemy mytí: dlouhé služby, velká klientela…
  • Myčky s předním plněním. Jsou malé a univerzální, mají specializované modely pro jemné části.
  • Přívěsné nebo dopravníkové. Jsou vyhrazeny pro rozsáhlé projekty a tvoří je velké systémy.

Nábytek

Přestože existuje nábytek z různých materiálů, nejvíce se doporučuje nábytek z nerezové oceli, protože zaručuje hygienu kuchyně. V průmyslové kuchyni jsou důležité pracovní stoly, regály, dřezy, baterie, servírovací vozíky atd.

Tolik náš příspěvek o mycím prostoru v restauraci. Od společnosti Monouso doufáme, že vám posloužil jako návod pro úspěšnou instalaci tohoto prostoru ve vašem podniku.

Mnohem více informací o dalších souvisejících pojmech naleznete v našem slovníku pro restaurace a veřejné stravování.

Často kladené otázky

Jaký je mycí prostor?

Kuchyňská mycí linka je nezbytným prostorem pro optimální fungování vaší restaurace. V tomto prostoru se čistí veškeré náčiní, které bylo použito při přípravě pokrmů, včetně příborů a nádobí, které strávníci během svého pobytu používají.

Jaké typy prádelny můžeme najít?

Venkovní prádelna a vnitřní prádelna.

Co by měla obsahovat prádelna?

Čisticí materiály a náčiní, nábytek a stroje.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ

Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimace: Consentimiento del interesado.

Zodpovědný: Envalia Group, S.L.

Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Monouso Blog
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.