Mycí prostor
Na stránkách kuchyňský mycí prostor je nezbytným prostorem pro optimální fungování vaší restaurace.
V tomto prostoru se čistí veškeré náčiní používané při přípravě pokrmů, včetně příborů a nádobí, které používají strávníci během svého pobytu.
¿Qué encontrarás en este artículo?
5 oblastí průmyslové kuchyně a jejich funkce
Průmyslová kuchyně je nejdůležitějším prostorem v gastronomickém podniku. Je nezbytné a povinné, aby byla uklizená a hygienická. Lze ji rozdělit do pěti základních oblastí:
- Skladovací prostor. Jedná se o prostor, kde se skladují veškeré potraviny. Pokud je třeba některé z nich uchovávat v chladu, musí být umístěny v chladicích místnostech nebo chladničkách.
- Prostory pro předpřípravu. Zde se připravují pokrmy, které mají být podávány zákazníkům, například hlavní jídla nebo saláty a další. Je důležité, aby tento prostor byl vybaven specifickými stroji, jako jsou mlýnky, struhadla atd.
- Prostor pro přípravu pokrmů. V této oblasti se připravují pokrmy, které jsou nabízeny na jídelním lístku. Zpravidla se zde nacházejí různá přípravná zařízení, jako jsou fritézy, vařiče těstovin atd.
- Prostor pro servírování a sběr pokrmů. V této oblasti se pokrmy servírují a odpočívají zde do doby, než si je přijde vyzvednout obsluha. Pro tuto oblast se doporučuje používat salamandr nebo horké stoly, které udržují pokrmy teplé.
- Mytí nádobí. Jedná se o prostor, kde se myje veškerý materiál a kuchyňské náčiní, které bylo použito při přípravě a servírování pokrmů.
Zóny mycího prostoru v průmyslové kuchyni
Aby průmyslová kuchyně restaurace fungovala optimálně, je důležité, aby byl mycí prostor rozdělen střídavě na několik oblastí, které můžeme rozlišit jako vnější mycí prostor a vnitřní mycí prostor.
- Příjmová oblast: Tato oblast se nachází v blízkosti oblasti, kde se vydávají služby. Její funkcí je přijímat špinavé nádobí a náčiní určené k mytí.
- Oblast dekompozice: V této oblasti probíhá proces dekompozice, tj. odstraňování zbytků nádobí.
- Oblast předmytí: V této oblasti se připravuje materiál určený k mytí a ponechává se připravený k vložení do myčky.
- Prostor pro mytí nádobí: Myčky nádobí: Existují různé typy myček, které se liší podle velikosti a kapacity. V této oblasti je nádobí určené k mytí začleněno do tohoto typu spotřebiče, aby se zefektivnil pracovní tok v této oblasti mytí v kuchyni.
- Oblast mytí: Po ukončení mycího cyklu v myčce se čisté nádobí položí na stůl, poté se roztřídí a odnese do polic, kde se skladuje do dalšího servisu.
Jak vybavit průmyslovou kuchyni mycím prostorem: 3 klíčové kroky
Každá průmyslová kuchyně by měla být vybavena mycím prostorem. Níže si projdeme 3 klíčové kroky, které je třeba splnit, abyste zajistili optimální fungování tohoto prostoru ve vaší restauraci:
1. Fyzické a logistické vybavení
Tato část průmyslové kuchyně potřebuje určité podmínky pro zajištění svého správného fungování. Je to proto, že se jedná o nejvlhčí prostor restaurace, protože se zde vytváří velké množství páry a hluku.
Ve fázi instalace a logistiky byste se měli ujistit, že prostor prádelny má:
- Odpovídající podlahovou krytinu a optimální odtokový systém.
- Desky z mramoru, žuly nebo nejlépe z nerezové oceli.
- Elektrickou a plynovou přípojku.
- Dostupnost teplé a studené vody.
- Osvětlení, protože kontrola kvality mytí a stavu nádobí bude vyžadovat dobrou viditelnost.
- Dobrý systém zabraňující ucpávání odtoku.
2. Rozdělení nádobí a kuchyňského náčiní
Nejlepší je rozdělit prostor pro mytí nádobí na dvě části:
- První z nich bude sloužit k mytí nádobí, ve kterém se podávají jídla a nápoje strávníkům.
- Druhá část bude sloužit k mytí nádobí používaného k přípravě pokrmů. Je to proto, že míra znečištění a požadavky na čištění jsou velmi rozdílné.
Mytí nádobí, příborů a skla navíc vyžaduje větší péči, protože se v mnoha případech jedná o choulostivé předměty, které vyžadují více pozornosti a času.
Na druhou stranu hrnce, pánve, tácy a kuchyňské náčiní vyžadují intenzivní čištění, protože mají tendenci hromadit stopy mastnoty. Proto musí být vybavení a chemické prostředky, které se mají používat k jejich čištění, silnější.
3. Ruční a mechanické čištění
V průmyslové kuchyni se v oblasti mytí nádobí hojně používají mycí stroje, protože vzhledem k počtu obsluhovaných osob je vyžadován účinný a rychlý proces.
Pokud se však jedná o malý podnik, často se používá ruční mytí, protože je méně nákladné, ale často s sebou nese větší rizika.
V mnoha restauračních kuchyních se používá smíšené mytí. To umožňuje proces mechanického a ručního mytí, zejména při mytí hrnců a pánví a kuchyňského náčiní.
Kuchyňské mycí prostory: co je třeba zvážit, než začnete mýt
Stroje pro gastronomii a další nástroje, které jsou v podniku potřeba, je třeba před nákupem naplánovat. Níže vám sdělíme, jaké aspekty byste měli zvážit, abyste optimálně a efektivně dosáhli jejich konečného účelu:
Typ podnikání
První věcí, kterou je třeba si ujasnit, je typ podniku, tj. zda se jedná o restauraci, bar, kavárnu nebo jídelnu, abychom uvedli alespoň několik příkladů. Každé z těchto míst vyžaduje jiné vybavení z hlediska velikosti a typů strojů.
Prostor
Zásadní je také posoudit prostor, který je pro průmyslovou kuchyni k dispozici. To proto, aby bylo možné zjistit a určit, jak bude prostor pro přístavbu prádelny uspořádán.
Je třeba vzít v úvahu, že celý tento prostor bude obsahovat kuchyňský nábytek, stroje, nádobí a další hygienické potřeby.
Čisticí materiály a nádobí
Je zcela zřejmé, že prostor prádelny by měl mít chemické čisticí materiály, jako je mýdlo, odmašťovadlo, chlornan a další přípravky. Zvažte typy potřebných výrobků a značky výrobců, abyste zajistili jejich kvalitu. Tím spíše, pokud se tyto výrobky budou používat v přístrojích, jako jsou myčky nádobí.
Také byste měli mít různé pomůcky, které usnadní proces mytí, zejména pokud jde o ruční mytí. Patří mezi ně různé typy houbiček, rukavic, kartáčů a dalších nástrojů, které pomohou s efektivním mytím.
Stroje
Pokud jde o průmyslové kuchyně, budou pro zajištění účinnosti a efektiv ity tohoto procesu nezbytné mycí stroje. Ujistěte se, že jste zvolili správnou velikost a kapacitu zařízení, abyste zvládli objem, který váš podnik potřebuje. Měli byste také zvážit širokou nabídku modelů a značek myček a dalších strojů, které budete potřebovat.
Pokud jde o myčky nádobí, můžeme najít různé varianty strojů:
- Myčky nádobí s kapotou nebo s kopulí. Zabírají více místa a jsou užitečné pro velké objemy mytí: dlouhé služby, velká klientela…
- Myčky s předním plněním. Jsou malé a univerzální, mají specializované modely pro jemné části.
- Přívěsné nebo dopravníkové. Jsou vyhrazeny pro rozsáhlé projekty a tvoří je velké systémy.
Nábytek
Přestože existuje nábytek z různých materiálů, nejvíce se doporučuje nábytek z nerezové oceli, protože zaručuje hygienu kuchyně. V průmyslové kuchyni jsou důležité pracovní stoly, regály, dřezy, baterie, servírovací vozíky atd.
Tolik náš příspěvek o mycím prostoru v restauraci. Od společnosti Monouso doufáme, že vám posloužil jako návod pro úspěšnou instalaci tohoto prostoru ve vašem podniku.
Mnohem více informací o dalších souvisejících pojmech naleznete v našem slovníku pro restaurace a veřejné stravování.
Často kladené otázky
Jaký je mycí prostor?
Kuchyňská mycí linka je nezbytným prostorem pro optimální fungování vaší restaurace. V tomto prostoru se čistí veškeré náčiní, které bylo použito při přípravě pokrmů, včetně příborů a nádobí, které strávníci během svého pobytu používají.
Jaké typy prádelny můžeme najít?
Venkovní prádelna a vnitřní prádelna.
Co by měla obsahovat prádelna?
Čisticí materiály a náčiní, nábytek a stroje.
ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ
Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitimace: Consentimiento del interesado.
Zodpovědný: Envalia Group, S.L.
Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy