fbpx

Objevte sílu oběhového hospodářství v restauracích

Descubre el poder de la economía circular en restaurantes

Oběhové hospodářství v restauracích je obchodní model, který den za dnem získává na síle po celém světě.

Ačkoli tento koncept není nový (ani se nezrodil ve světě restaurací), toto odvětví se mu věnuje každý den a snaží se ho zviditelnit. Kromě toho jednotlivci stále příznivěji pohlížejí na podniky, které se připojují k návrhům šetrným k životnímu prostředí a podporujícím jeho ochranu.

Co je to oběhové hospodářství a k čemu slouží?

Para qué sirve y qué es la economía circular

Oběhové hospodářství je koncept vytvořený v roce 1990 jako alternativní model k lineárnímu hospodářství. Prosazuje vizi nekonečné interakce mezi ekonomikou a životním prostředím.

co to znamená? Jedná se o model, který se snaží prosazovat ekonomiku, která – ve všech svých výrobních procesech – zodpovídá za zachování přírodních zdrojů.

Za tímto účelem podporuje opatření, jako je omezení konzumerismu, snížení rozdílu mezi náklady na nákup výrobků a jejich opravu a ukončení používání politiky programovaného zastarávání elektrických a inteligentních zařízení.

Kromě řízení využívání zdrojů a energie se snaží podporovat snižování množství odpadu, který vzniká ve světě.

Spíše než o zavádění recyklace jako jedné z metod oběhového hospodářství usiluje o kontrolu a snižování množství odpadu jeho využíváním pro výrobu nových výrobků.

Tímto způsobem by se suroviny každého odpadního výrobku vracely zpět do výrobního řetězce, místo aby tisíce let zabíraly místo na skládce.

Oběhové hospodářství podporuje také vědy, jako je biomimikry, obor, který hledá nové metody výroby výrobků bez plýtvání zdroji a energií, a také hledání nových materiálů k řešení problémů.

Proč je oběhové hospodářství v restauracích důležité

Por qué es importante la economía circular en restaurante

V první řadě je třeba si ujasnit, že restaurační sektor nepatří k těm, které nejvíce znečišťují životní prostředí, ale má velký vliv na lidi.

To je jeden z prvních důvodů, proč je vhodné oběhové hospodářství ve svém podniku uplatňovat.

Na druhou stranu budete mít ekonomické přínosy , jako produkt jejích dvou hlavních návrhů pro toto odvětví:

  1. Nulový odpad v různých fázích výroby
  2. Strategická výroba surovin, která zaručí jejich zachování a údržbu v čase.

Kromě toho oběhové hospodářství přiřazuje vaší značce příznivé atributy a nabízí vám prvek, který vás odliší od konkurence.

Oběhové hospodářství: hlavní cíle

Economía circular: objetivos clave

Začátek zavádění oběhového hospodářství v restauraci se skládá ze dvou hlavních fází nebo činností .

Jedná se o nulový odpad a efektivní hospodaření, dvě techniky, jejichž cílem je zlepšit služby restaurace a zabránit ztrátám, které ovlivňují její příjmy.

Nulový odpad

Je důležité si uvědomit, že každý podnik, který prosazuje oběhové hospodářství, musí mít plán na vytváření nulového odpadu v podniku. Jedná se o jakousi maximu v tomto odvětví.

Jedním z kroků k dosažení tohoto cíle je, aby restaurace a další podniky v odvětví horeca prováděly správné nakládání s odpady, aby co nejlépe využily každou surovinu, kterou nakupují od svých dodavatelů.

Toho lze dosáhnout tím, že se vyhazují pouze kosti, tuky, semena a slupky, nebo že se použijí jako součást receptu, který je součástí jejich menu.

Na závěr tohoto bodu je důležité, aby se vyhnuli vyhazování připravených potravin, které se během provozu restaurace neprodaly. Naplňte je do kontejnerů a rozdejte je svým zaměstnancům, spolupracujte s vývařovnami nebo lidmi bez domova.

Efektivní řízení

Efektivní řízení v restauraci zahrnuje dohled nad každou z výrobních fází podniku. Jinými slovy, provedení důkladné kontroly výrobního cyklu podniku, od objednání surovin u dodavatelů až po uzavření restaurace na konci pracovního dne.

Tímto způsobem je možné zjistit, zda nedochází ke ztrátě příjmů a jak ji řešit.

Některé z těchto potenciálních ztrát jsou způsobeny špatným skladováním potravin, jídelním lístkem, který nepřináší zisk, nebo zvýšenými náklady na obsluhu.

co je třeba udělat pro zavedení oběhového hospodářství v restauracích?

¿Qué debo hacer para adoptar la economía circular en restaurantes?

Existuje několik alternativ, jak zavést oběhové hospodářství v restauracích s cílem zachovat úroveň služeb pro vaše zákazníky.

Můžete začít se zeleninovou zahrádkou ve vaší restauraci, kde budete pěstovat část zeleniny, kterou používáte při přípravě svých receptů. Mezi ideální rostliny pro tyto zahrádky patří rajčata, chilli papričky nebo jiné rostliny, které nepotřebují velké prostory.

Důležité je také, abyste využívat technický jídelní lístek abyste mohli sestavit pokrmy na jídelním lístku z cenově výhodných surovin a porcí.

Dalším nápadem je sledovat minutu po minutě dostupnost ingrediencí nebo nádob, které jsou nezbytné k provedení služby. Tak se vám nestane, že byste některé pokrmy nepodávali kvůli nedostatku surovin.

Stejně tak byste měli mít efektivní hospodaření s energiemi, abyste snížili náklady na energie a přispěli k péči o životní prostředí. Příkladem, jak toho dosáhnout, je vypínání nepoužívaných světel a používání LED žárovek v provozovně.

Více informací o dalších souvisejících pojmech naleznete v našem slovníku pohostinství a stravování.

Často kladené otázky

Co je to oběhové hospodářství v restauracích?

Oběhové hospodářství je koncept vytvořený v roce 1990 jako alternativní model k lineárnímu hospodářství. Propaguje vizi nekonečné interakce mezi ekonomikou a životním prostředím.

Jaké jsou hlavní cíle oběhového hospodářství?

Dosáhněte nulového odpadu a efektivního hospodaření.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ

Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimace: Consentimiento del interesado.

Zodpovědný: Envalia Group, S.L.

Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.