fbpx

Recyklovatelné

qué es reciclable

To, že je výrobek recyklovatelný, zhruba znamená, že může být podroben recyklačním procesům, aby se využily suroviny, z nichž je vyroben. Jinými slovy, recyklovatelné jsou všechny předměty, jejichž materiál lze znovu použít k výrobě jiného výrobku.

Co činí výrobek recyklovatelným?

V zásadě to závisí na materiálech použitých při jeho výrobě. Obecně platí, že čím jsou čistší , tím snadněji je lze recyklovat. Nejsložitější je to s plasty, protože recyklovatelné jsou pouze PET, HDPE, LDPE a PP.

Normy pro považování výrobku za recyklovatelný

Před recyklací vždy doporučujeme zvážit, zda lze materiál znovu použít. Při recyklaci je však třeba zvážit několik věcí:

  • Výrobek samotný musí být recyklovatelný. Ujistěte se, že znáte jeho složení, abyste mohli proces optimalizovat.
  • Ujistěte se, že neobsahuje žádné organické nebo jiné složky výrobku. To znamená, že obaly jsou prázdné a neobsahují potraviny, kelímky neobsahují tekutiny, sáčky neobsahují zbytky…

Stručně řečeno: vyčistěte, zredukujte a oddělte.

Existují nějaké výrobky, které lze recyklovat donekonečna?

Ve skutečnosti existují výrobky, které bychom za takové mohli považovat. Do této kategorie bychom zařadili materiály, jako je sklo, jehož vlastnosti se během procesu neztrácejí, takže jej lze vždy stoprocentně recyklovat.

Co se týče papíru a lepenky, jedná se o jeden z materiálů, který během tohoto procesu vykazuje největší opotřebení. V průměru vydrží maximálně 6 recyklačních cyklů, aby nedocházelo ke spotřebovávání přírodních zdrojů.

A pokud mluvíme o plastu, musíme si ujasnit, že ani tento ropný derivát není recyklovatelný donekonečna. I tak je ale nutné myslet na to, že recyklace je vždy tou nejlepší možností, pro kterou bychom se měli rozhodnout, abychom zajistili udržitelnost planety.

Rozdíl mezi recyklovatelným a recyklovaným

Stručně řečeno, pokud lze výrobek recyklovat, je považován za recyklovatelný, a pokud je vyroben z opětovně použitých materiálů, jedná se o recyklovaný výrobek. Na druhou stranu bychom se neměli nechat zmást symbolem recyklace. Ten označuje, že je vyroben z materiálů, které lze znovu použít, ale ne, že je výrobek sám o sobě recyklovaný.

Význam výběru recyklovatelných výrobků

Abychom zajistili udržitelnost a zachování našich ekosystémů, je nezbytné jasně se zavázat k recyklaci. Nejen tím, že upřednostníme používání tohoto typu výrobků v našem každodenním životě, ale také ve firmách a společnostech. Vždyť objem odpadu rok od roku roste, což nás staví do situace, která je pro životní prostředí a ekosystémy, které udržují Zemi, skutečně škodlivá.

Mnohem více informací o dalších souvisejících pojmech najdete v našem slovníku pro gastronomii a pohostinství.

Často kladené otázky

Co činí výrobek recyklovatelným?

V zásadě to závisí na materiálech použitých při jeho výrobě. Obecně platí, že čím jsou čistší, tím snadněji se recyklují. Nejsložitější je to s plasty, protože recyklovatelné jsou pouze PET, HDPE, LDPE a PP.

Existují nějaké výrobky, které jsou recyklovatelné bezezbytku?

Do této kategorie bychom mohli zařadit materiály, jako je sklo, jehož vlastnosti se během procesu neztrácejí, takže jej lze vždy 100% recyklovat.

Jaký je rozdíl mezi recyklovatelným a recyklovaným?

Stručně řečeno, pokud je výrobek schopen vstoupit do recyklačního cyklu, je považován za recyklovatelný, a pokud je vyroben z opětovně použitých materiálů, jedná se o recyklovaný výrobek.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ

Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimace: Consentimiento del interesado.

Zodpovědný: Envalia Group, S.L.

Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.