fbpx

Jaký je rozdíl mezi šéfkuchařem a šéfkuchařem a jaké jsou jejich role?

diferencia-entre-chef-y-chef-ejecutivo

Víte, jaký je rozdíl mezi šéfkuchařem a šéfkuchařem? Máte zájem pracovat v kuchyni pohostinského podniku, ale neznáte specifika těchto pozic? Dnes vám v Monousu ukážeme, jaké jsou funkce každého z těchto profesionálů.

Ačkoli někdy slyšíte tyto výrazy jako synonyma, pravdou je, že jejich funkce se výrazně liší. Pokud se tedy chcete stát kulinářským odborníkem, musíte začít od základů:

Kdo tvoří kuchyňský tým v restauraci? Funkce a profesní profil šéfkuchaře, šéfkuchaře a kuchaře

Vycházíme-li z etymologického původu slov, zjistíme, že slovo chef pochází z latiny a znamená hlava. Stejně tak slovo “cook” pochází z výrazu “coquina”, což znamená zrát teplem.

Z toho lze vyvodit, že šéfkuchaři (včetně výkonného) mají v kuchyni vedoucí postavení, zatímco kuchař má spíše instrumentální postavení.

Přestože tento tým tvoří mnohem více lidí, dnes si povíme o rolích a profesním profilu šéfkuchaře, šéfkuchaře a kuchaře v restaurační kuchyni:

Co je šéfkuchař

Pokud vás zajímá, co dělá šéfkuchař nebo šéfkuchař kuchyně, měli byste vědět, že je to profesionál v gastronomii, který má na starosti kuchyni. Jedná se o pozici s odpovědností vyššího managementu, která vyžaduje dlouholeté zkušenosti a pokročilé vzdělání. Proto je snadné pochopit, že zaujímá nejvyšší článek v hierarchickém řetězci.

Také je známý jako šéfkuchař a je zodpovědný za veškerý provoz, včetně odpovědnosti za prezentaci své kreativity a mistrovství v pokrmech, které ho odliší od ostatních.

Funkce

Mezi jeho funkce patří:

  • Vypracování receptů a jídelníčků.
  • Dohlížet na ostatní kuchaře a kuchařky.
  • Vyhodnocení a nábor personálu kuchyně.
  • Plánovací rozvrhy zaměstnanců.
  • Školení zaměstnanců.
  • Výpočet provozních nákladů.
  • Vývoj a hodnocení restauračních projektů.
  • Výběr dodavatelů a surovin.

Profesní profil

Obecně je profesní profil šéfkuchaře následující:

  • Přibližně 15 let praxe v restaurační kuchyni.
  • Diplom z gastronomie nebo podobného oboru.
  • Schopnost vést tým a pracovat v něm.
  • Nejlépe se specializací na nějaký kulinářský obor.
  • Schopnost pracovat pod tlakem.
  • Vynikající komunikační a interpersonální dovednosti.

Co je Chef de cuisine nebo Chef

Většina lidí si myslí, že kuchaři a kuchaři jsou totéž nebo mají stejné postavení v restaurační kuchyni, protože tyto výrazy se s oblibou používají pro obecné označení člověka, který pracuje v kuchyni. Oba se však liší v délce praxe a úrovni odborného vzdělání.

Jinými slovy, šéfkuchař (nebo chef de cuisine) je profesionál, který má akreditaci gastronomického institutu (vysokoškolské vzdělání v délce 2 až 4 let) nebo je vyškolen renomovaným šéfkuchařem. Mějte na paměti, že tento titul naznačuje vysokou úroveň mistrovství díky specializovanému studiu nebo nasbíraným zkušenostem.

Funkce

Pro dosažení firemních cílů musí šéfkuchaři dodržovat následující:

  • Školení dovedností a kreativity přímo od šéfkuchaře.
  • Podpora při vytváření nabídek.
  • Kontrola zásob surovin.
  • Pomáhat při analýze nákladů na potraviny a nápoje.
  • Koordinace a dohled nad odpovědnými kuchaři.
  • V případě potřebypodpořte práci na stanicích.

Profesní profil

Šéfkuchař nebo šéfkuchařka musí mít následující profil:

  • Nejméně 5 let práce v kuchyni.
  • Vyučil se v gastronomickém institutu.
  • Vedoucí a kontrolní schopnosti.
  • Postoj k permanentnímu školení.
  • Efektivní komunikace s týmem.

Co je to kuchař

V širším slova smyslu je kuchař člověk, jehož úkolem je připravovat jídlo. Tento výraz lze rozšířit na osoby, které vaří pro potěšení, nikoli za mzdu.

Navzdory tomu, co si mnozí lidé myslí, název nemá nic společného s kvalitou přípravků. Mějte na paměti, že mnoho kuchařů dokáže připravit kvalitnější pokrmy než někteří šéfkuchaři.

V pohostinství se za kuchaře považují všichni zaměstnanci, kteří jsou podřízeni šéfkuchařům. A v praxi jsou to právě oni, kdo má na starosti každodenní přípravu jídel, a ne vedení kuchyně nebo tvorbu receptů. Jinými slovy, uvidíte je na stanovištích, kde probíhají kuchyňské procesy.

Funkce

Každodenní práce kuchařů zahrnuje:

  • Příprava pok rmů na daný den.
  • Provádět všechny činnosti zadané šéfkuchařem v kuchyni.
  • Provádění údržby a úklidu prostor.
  • Dodržujte přesně recepty šéfkuchaře.
  • Pokračujte v kulinářském školení s nadřízenými.

Profesní profil

Pokud se chcete stát kuchařem, doporučujeme, abyste splňovali následující profil:

  • Zájem o kariéru v oboru gastronomie.
  • Schopnost řídit se pokyny.
  • Touha naučit se dovednosti související s jídlem a nápoji.
  • Schopnost pracovat pod tlakem a efektivně komunikovat.

Rozdíly mezi šéfkuchařem a šéfkuchařem

Nyní, když už víme, jaké jsou funkce těchto odborníků v restaurační kuchyni, si řekneme, jaký je mezi těmito dvěma pozicemi rozdíl:

Provoz v kuchyni

Jak jsme vám již řekli, kuchyni řídí šéfkuchař, a proto o ní rozhoduje s konečnou platností. V tomto smyslu se musí soustředit na aspekty pohostinství, které přesahují rámec ročních období, a musí delegovat na svůj tým provozní část příprav. Běžně se s ním setkáváme například na schůzkách s dodavateli, při definování marketingových strategií, vyúčtování provozních nákladů atd.

Na druhou stranu musí kuchaři strávit mnohem více času při přípravě pokrmů, protože jejich povinností je na ně dohlížet. To je nutí sdílet prostor s kuchaři a ostatními zaměstnanci, což posiluje pocit týmové spolupráce.

Sezónní projekce

To je další zajímavý rozdíl, který souvisí s vizí hotelnictví. Šéfkuchař i šéfkuchař pracují na přípravě receptů, sestavování jídelních lístků a návrhu jídel v restauraci. Rozsah jejich povinností se však liší.

Je to proto, že šéfkuchař má každodenní zodpovědnost za to, aby se vize a firemní hodnoty promítly do přípravy pokrmů. To znamená, že již existují standardizované prvky, které musí být reprodukovány každý den, a bude záležet na něm, aby si zachoval své vlastnosti. V opačném případě by byl ohrožen tvůrčí rukopis a osobitost cateringového podniku.

Na druhou stranu je šéfkuchař zodpovědný za definování změn, které tyto prvky v průběhu času pro jdou, a vždy dbá na identitu. K tomu musí zohlednit charakteristiku každého ročního období, gastronomické trendy a chutě svých zákazníků. To je velmi důležité, protože to podmiňuje růst nebo vývoj restaurace podle kritérií šéfkuchaře.

Úrovně vedení

Obecně platí, že šéfkuchař je vedoucí pracovník, protože bez ohledu na svou hodnost musí rozhodovat a řídit podřízené zaměstnance. Proto se také styly vedení v obou případech obvykle liší.

V případě šéfkuchaře kuchyně je obvyklé, že může svůj tým ovlivňovat z účasti. Denně ho bude doprovázet tým, který bude bok po boku sdílet pracovní rytmus. To přirozeně podporuje touhu ho následovat a identitu, která umožňuje řídit se pokyny bez větších nepříjemností.

Šéfkuchař využívá svůj odkaz a to, co pro komunitu znamená jako kulinářský profesionál, jako základ vedení. Umožňuje tak zaměstnancům, kteří jsou pod ním, aby cítili, že když se k němu připojí, jsou součástí něčeho důležitého. Dává jim najevo, že pokud každý udělá to, co má, restaurace se bude odlišovat od ostatních a bude jedinečnější.

To podtrhuje význam kariéry šéfkuchaře. Čím významnější je vaše kariéra a čím větší je váš kulinářský přínos pro restaurační průmysl, tím snadněji budete inspirovat zaměstnance, aby vás následovali.

Rozdíly mezi kuchařem a kuchařkou

Dále si porovnáme rozsah pozic kuchaře a kuchařky, a to z některých základních oblastí vaření:

Stanice pro vaření

Rozdíl v tomto prostoru spočívá v tom, že kuchaři budou po celý den na svém pracovišti. Tam budou mít konkrétní úkoly, které odpovídají určitému procesu v kuchyni.

Na druhou stranu musí být šéfkuchař u všech stanovišť, dohlížet na ně a zajišťovat, aby bylo vše v pořádku. V případě potřeby ho však můžete dočasně vidět i na stanovišti, kde vaří nebo pomáhá.

Nakonec je třeba si uvědomit, že šéfkuchař je zodpovědný za správné provedení všech příprav. Kromě toho pověst cateringové společnosti do značné míry závisí na její schopnosti řídit gastronomické procesy.

Jak přistupovat k jídelním lístkům a receptům

Jak jsme již zmínili, šéfkuchaři jsou mistry v tvorbě receptů a jídelních lístků. Kreativita v tomto tématu je nepostradatelnou složkou, která odlišuje jejich restaurace od ostatních. Proto považují tuto odpovědnost za něco nepřenosného a osobního.

V tomto smyslu je koncepce restauračního podniku, jeho přípravy a design řízeny šéfkuchařem, odtud vstupují kuchaři a další členové týmu, kteří budou realizační rukou dříve utvářeného. Jako metaforu bychom mohli říci, že kdyby byl jídelní lístek hodinami, šéfkuchař by byl hodinářem a kuchaři ozubenými koly.

Kreativní koncept ztělesněný v pokrmech

Šéfkuchař je garantem kreativního stylu finální přípravy, včetně chutí, barev a celého výsledného zážitku. Tento soubor věcí je součástí jeho vize a pověsti.

Tento “tvůrčí podpis” vypovídá o jeho cestě a vytváří základ pro jeho další odkaz. Je to také neocenitelný přínos kuchaře, na kterém bude stavět svou kariéru.

Pro šéfkuchaře to vše představuje příležitost k vytvoření jejich profesní identity. Je tedy nepochybné, že dobrý šéfkuchař zanechá na kuchařích velký vliv, který jim poslouží jako sever pro jejich profesní růst.

Administrativní řízení procesů

Kuchaři se soustředí na to, aby jejich jídla byla co nejlépe připravena podle norem požadovaných jejich nadřízeným. Pokud tohoto cíle dosáhnou, přispějí k tomu, že podnik splní své firemní cíle.

Na druhou stranu by se kuchař měl zaměřit na další aspekty související s jeho akademickým vzděláním, jako je marketing, náklady, personální řízení, nákup a další. Další vlastností, na kterou nesmíme zapomínat, je vůdcovství. Každá organizovaná skupina jistě potřebuje vůdce, který inspiruje a vyvolává skutečnou touhu být následován.

Kuchyně není výjimkou, protože bez autority, která by určovala, jakým severem se řídit, by byl ve všem opravdový chaos. Šéfkuchař tedy nese na svých bedrech tíhu celého týmu, aniž by zapomínal, že je koneckonců také kuchař.

Takto končíme tento článek o rozdílu mezi šéfkuchařem a šéfkuchařem a jejich rolích. Podělte se o tyto informace a povzbuďte se k tréninku, abyste se stali skvělými profesionály v gastronomii. A nezapomeňte se podívat na další související příspěvky, které vás jistě budou zajímat. Na shledanou příště!

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ

Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimace: Consentimiento del interesado.

Zodpovědný: Envalia Group, S.L.

Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.