Typy sledovatelnosti potravin Proč byste je měli znát?

Typy sledovatelnosti potravin je proces, jehož cílem je zajistit kvalitu konečných výrobků.
Kromě toho má zásadní význam pro bezpečnost potravin.
Toto ověřování nebo kontrola se dělí na tři typy, z nichž každý má různé použití pro stejná nebo různá zařízení.
Všimněte si typů sledovatelnosti potravin a výhod jejich použití ve vaší restauraci.
¿Qué encontrarás en este artículo?
Koncept sledovatelnosti potravin

Sledovatelnost potravin je důsledná kontrola každé fáze výroby výrobku.
Tímto způsobem jsou známy všechny složky a postupy, které se používají k získání určitých potravin, způsob jejich distribuce a jejich komercializace.
Pomocí sledovatelnosti potravin lze snadno zjistit původ závad potravin nebo jakéhokoli problému, který vznikl v některém z procesů.
Jeho zavedením se zamezí uvádění na trh určitých šarží výrobků, které mohou ohrozit zdraví lidí, kteří je konzumují, a zaručí se kvalita každé potraviny.
Typy sledovatelnosti potravin

V závislosti na druhu podnikání existují tři typy sledovatelnosti potravin.
Každý z nich zaručuje očekávanou podrobnou kontrolu všech procesů, kterým jsou potraviny podrobeny
Interní
Interní typ sledovatelnosti se provádí v kuchyni každé restaurace nebo v podnicích připravujících potraviny.
Při tomto postupu se provádí záznam o potravinách, které byly získány od dodavatelů.
Po registraci začneme s přípravou nových výrobků z této suroviny. Na konci se provede nová kontrola.
V této poslední kontrole je uvedeno, které produkty první registrace byly použity, postupy, kterým byly podrobeny, a jaké byly získané produkty.
Zpětně
Dalším typem je zpětná sledovatelnost. Ta se věnuje kontrole toho, jaké produkty byly do restaurace dodány a kdo jsou odpovědní dodavatelé.
K provedení této zpětné sledovatelnosti je nutné mít k dispozici faktury za objednávku, informace o krmení zvířat a péči o ně, osvědčení, že se nejedná o transgenní potraviny, a analýzu potravin, která to potvrdí.
Je důležité, aby faktury obsahovaly: název dodavatele, číslo šarže výrobků, odkud pocházejí a obecné údaje.
Forward
Další typ sledovatelnosti se provádí při výrobě potravin určených k dalšímu prodeji v obchodech.
Kromě každého z výrobních procesů musí být přísně kontrolováno chlazení a uchovávání každé šarže výrobků.
Nakaždém balení musí být zaznamenány údaje jako datum výroby, datum použitelnosti, číslo šarže a místo určení, kam byly tyto výrobky distribuovány.
Díky tomu je možné včas opravit zásilku výrobků, které nesplňují kvalitativní a bezpečnostní normy restaurace nebo podniku.
Jaké informace zaručují sledovatelnost?

Díky sledovatelnosti potravin se pečlivě ověřují výrobní procesy každého potravinářského výrobku. To nám umožňuje získat co nejvíce informací o potravinách.
Jedním z prvních aspektů je registrace každého přijatého a distribuovaného produktu. V případě těch, které jsou přijaty, suroviny, z nichž jsou vyrobeny konečné výrobky určené k uvedení na trh.
Důležité je také vědět, kdo jsou osoby odpovědné za dodávku výrobků a osoby zodpovědné za distribuci na prodejní místa v obchodech.
Další důležitou informací při řízení sledovatelnosti potravin jsou data. V tomto případě data přijetí nebo dodání výrobků.
Velmi užitečné jsou i další informace, jako je číslo šarže, datum výroby adatum spotřeby.
Kdo zaručuje typy sledovatelnosti potravin

Existuje několik subjektů, které musí zajistit dodržování typů sledovatelnosti potravin.
Každý z nich zajišťuje přísnou kontrolu vysledovatelnosti potravin, která ji definuje, ale v různém měřítku.
Evropská unie
Prvním subjektem, který zaručuje sledovatelnost potravin, je Evropská unie. Jsou pověřeny přípravou odpovídajících právních předpisů.
Stanovuje také normy bezpečnosti a kvality, které musí společnosti zajistit prostřednictvím vysledovatelnosti potravin v každém obchodě nebo restauraci nacházející se v kterékoli členské zemi.
Stav
V případě státu je hlavním představitelem, který podporuje sledovatelnost potravin, Ministerstvo zemědělství, rybolovu a potravinářství.
Cílem tohoto ministerstva je sledovat řádné prosazování sledovatelnosti potravin.
Její činnost vychází z předpisů zavedených Evropskou unií a zákonů jednotlivých zemí.
V případě, že některá společnost nedodržuje nebo nesprávně používá sledovatelnost potravin, bude Ministerstvo zemědělství, rybolovu a potravinářství sledovat provozovny, dokud nebudou dodržovat bezpečnost potravin.
Dodavatelské řetězce
A konečně jsou tu dodavatelské řetězce. Tyto řetězce tvoří každý z lidí, kteří pracují v procesu výroby produktů.
Od zemědělců až po řidiče kamionů jsou zodpovědní za sledovatelnost potravin v oblasti své působnosti, aby se v případě jakýchkoli nepříjemností našlo rychlé řešení.
Co získáte díky typům sledovatelnosti potravin?

Aplikace sledovatelnosti potravin má velké výhody, které zajišťují zlepšení kvality nabízených služeb.
Zákazníci totiž oceňují pečlivou kontrolu a kvalitu každého z prodávaných výrobků.
Transparentnost
První výhodou je, že vaše restaurace je transparentní a upřímná v každém jednotlivém procesu dodavatelského řetězce.
Znáte-li původ a obecné údaje o potravinách, můžete lépe řídit způsob jejich použití při výrobě produktů, které ve své restauraci podáváte.
Zvýšení bezpečnosti
Sledovatelnost potravin umožňuje vaší restauraci zajistit vyšší bezpečnost potravin.
Pokud máte kontrolu nad datem přípravy a expirací jednotlivých výrobků, použijte ty, u kterých nehrozí riziko zkažení, a reklamujte u dodavatele, pokud jsou výrobky z dané šarže ve špatném stavu.
Tím se zachová kvalita restaurace, strávníci nebudou mít špatný zážitek a nebudou vystaveni zdravotním problémům.
Vynikající účinnost
Pokud jde o efektivitu, je nejlepší sledovatelnost potravin. Díky němu lze snadno denně sledovat suroviny používané v restauraci.
Pokud zjistíte, že vám brzy dojde nějaký produkt, zadáte dodavatelům novou objednávku, aniž byste zjistili, že nějaká ingredience pro vaše recepty neexistuje.
Rozvíjejte svou logistiku
Znalost každého detailu potraviny díky sledovatelnosti potravin umožňuje lepší kontrolu logistiky skladování.
Když budete znát proces konzervace potravin, budete vědět, zda máte výrobky umístit do chladničky, skladu nebo mrazničky.
Pokud jde o datum expirace, poskytne vám informace, které potřebujete k seřazení produktů podle jejich odchodu, přičemž ty s nejdelší expirací umístíte na konec.
Ty, které jsou nejblíže datu spotřeby, jsou umístěny vpředu, aby byly co nejdříve spotřebovány.
Více důvěry
Protože se jedná o proces, který vyžaduje velkou péči, lidé se cítí jistěji, když chtějí jíst ve vaší restauraci.
Tuto jistotu získáváte díky tomu, že sledovatelnost potravin ukazuje, že vaše restaurace dbá na každý detail služby. To přiláká další a další zákazníky a zvýší se vám prodej.
ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ
Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitimace: Consentimiento del interesado.
Zodpovědný: Envalia Group, S.L.
Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy