Vaření s kokosovým olejem, 10 klíčových tipů
Vaření s kokosovým olejem je činnost, která se v průběhu let rozšířila a kterou byste měli někdy v životě vyzkoušet
Použití kokosového oleje na vaření je stejné jako u jiných druhů olejů nebo ztužených tuků, ale má zdravější výživové vlastnosti pro člověka a větší užitné vlastnosti v kuchyni.
Jedná se o univerzální produkt, který lze použít při vaření nebo jako přísadu do receptů, ale také v péči o tělo.
Podívejte se, jaké jsou druhy kokosového oleje, co všechno můžete na kokosovém oleji připravovat, jaké jsou jeho výhody a jaké jsou tipy pro vaření, zdraví a krásu.
¿Qué encontrarás en este artículo?
Druhy kokosového oleje
Kokosový olej na vaření je běžně dostupný v pevném stavu, pokud je skladován v prostoru s teplotou nižší než 24 °C.
Při překročení této teploty se začne rychle měnit v kapalinu.
Poznáte ji podle toho, že má podobu kvádru nebo kostky bílé barvy a tvrdé struktury
Kromě fyzikálních vlastností se kokosový olej na vaření dělí na dva druhy: rafinovaný a panenský.
Rafinovaný olej
V případě rafinovaného kokosového oleje prochází kokosová dužina několika rafinačními procesy, například deodorizací nebo bělením.
Rafinovaný kokosový olej má výhody při vaření, například je bezbarvý, nemá kokosovou příchuť – vlastnost, která se nehodí k žádnému jídlu – a vydrží teplotu vaření až 232 °C, aniž by vytvářel kouř nebo měl fatální chuť.
Měli byste se však mít na pozoru před kokosovými oleji, které byly při rafinaci podrobeny chemickým látkám nebo procesům, jako je částečná nebo úplná hydrogenace.
Vaření na hydrogenovaném kokosovém oleji může vést ke zdravotním problémům, jako je zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění nebo nadměrné zvýšení hladiny cholesterolu.
Panenský olej
V případě panenského oleje se jedná o olej, který se získává stlačením kokosového ořechu a nepřidávají se do něj žádné chemické látky, které by změnily jeho chuť nebo konzervaci.
Tento olej má vůni kokosu a vanilky, která však není příliš intenzivní. Co se týče struktury a chuti, je sladší a lehčí než jakékoli máslo.
Je kvalitnější než rafinovaný kokosový olej, protože je 100% čistý a zachovává si všechny své výživové vlastnosti. Proto je obvykle dražší než rafinovaný kokosový olej na vaření.
Co se týče maximální teploty vaření, může dosáhnout 171 °C, aniž by se olej začal pálit a vytvářet kouř.
Co můžeme připravit na kokosovém oleji?
Kokosový olej na vaření je produkt, který jistě může nahradit jiné druhy olejů na trhu
Můžete ji použít na smažení, smažení, pečení, slazení nápojů, smažení, grilování, dresinky, přípravu dezertů nebo pomazánek.
Každé z těchto použití dokazuje, že vaření na kokosovém oleji je výhodnou alternativou, pokud se chystáte změnit styl vaření ve vaší restauraci.
Základní tipy pro použití
Při používání kokosového oleje na vaření je třeba mít na paměti určité základní rady, jak jej používat, abyste při pokusu o jeho použití neuspěli
Nejprve si uvědomte, jak se olej chová při určitých teplotách. Při teplotě nižší než 24 °C má konzistenci podobnou máslu, která je ideální k roztírání nebo rozpouštění.
Pokud má naopak teplotu vyšší než 24 °C, používá se jako běžný olej na vaření
Další tip je, že pokud používáte kokosový olej v tuhém stavu, nerozpouštějte ho před vložením na pánev. Nalijte potřebné množství a nechte ho rozpustit teplem ohně.
Při pečení mějte na paměti, že pokud dáte kokosový olej vedle studených surovin, vrátí se do pevného stavu
Proto se před přidáním surovin ujistěte, že mají pokojovou teplotu nebo jsou teplé.
Co dělat kromě vaření na kokosovém oleji?
Kokosový olej na vaření má mnohostranné využití i mimo vaření a smažení na pánvi
Každý z níže uvedených způsobů použití vás překvapí natolik, že se nebudete moci dočkat, až jej využijete ve své kuchyni.
Oblékání salátů
Salátové zálivky lze připravit z kokosového nebo olivového oleje smíchaného s balzamikovým octem a dalšími přísadami
Na rozdíl od olivového oleje má kokosový olej jako zálivka jemnou sladkou chuť, která se skvěle hodí k zeleninovým nebo ovocným salátům.
Ochucení ovesné kaše
Vynechejte cukr a sladidla.
Kokosový olej na vaření je lepší alternativou pro slazení.Místo sladké chuti bude mít lehkou kokosovou příchuť a spojí se v něm výživové vlastnosti ovesných vloček s olejem, což vám dodá více energie po celý den.
Výživné nápoje
Pro výživné nápoje nabízí kokosový olej na vaření výhody v chuti, struktuře a vlastnostech
Přidáním lžičky do připravovaných koktejlů získáte zdravý tuk, lehkou kokosovou příchuť, antioxidanty a další vlastnosti, které dodávají energii.
Lahodné muffiny
Recepty na pečivo vždy vyžadují velké množství oleje nebo másla
I když je z receptů nevyřadíte, je dobré vyměnit nezdravé alternativy olejů nebo zkrácených tuků za ty, které jsou výživově prospěšné.
Kokosový olej na vaření má potřebné vlastnosti, aby v těchto receptech nahradil běžný olej, zachoval si živiny a nabídl lahodnou chuť.
Kokosové máslo? To je možné!
Máslo je vysoce kalorická potravina obsahující tuky, které nemají pro spotřebitele žádný přínos pro zdraví.
Nahradit ho lze kokosovým olejem, který má podobnou strukturu a dobrou chuť. Také jeho tuk není zdraví škod
livý.Oslaďte si kávu
Při pití kávy s cukrem se běžně přidává více, než je doporučené množství. V budoucnu může tato přehnaná konzumace způsobit cukrovku a obezitu.
Kokosový olej na vaření je ideálním doplňkem, který dlouhodobě zabraňuje zdravotním problémům, protože stačí pár kapek na oslazení kávy.
Popcorn
Popcorn je chutnásvačina nebo předkrm pro každou příležit ost.
Pokud chcete, aby byl popcorn zdravý, nahraďte při vaření olivový nebo slunečnicový olej kokosovým.
Příprava popcornu na kokosovém oleji zvýrazní jeho chuť a má dvojnásobné množství zdravých výživových látek
Ideální pro pečení
Pokud nemáte k dispozici papírové utěrky nebo nepřilnavý sprej na pokrytí pánve při pečení, můžetepoužít kokosový olej
Vezměte trochu kokosového oleje a rozetřete ho po pánvi. Recepty se tak nebudou zespodu připalovat a budou se špatně odformovávat.
Kokosový olej z plotny
Již jsme vás upozornili na mnohé výhody vaření na olivovém oleji, ale co kdybychom vám řekli, že je také velmi užitečný v oblasti zdraví a osobní péče?
Pojďme společně zjistit, co všechno nabízí jeho spotřeba pro osobní péči, jaký má vliv na zdraví a každodenní život.
Dopad na zdraví
To, že má v názvu slovo olej, neznamená, že je špatný pro vaše zdraví nebo že po něm ztloustnete
Tuk, který tvoří kokosový olej na vaření, putuje střevem do jater, kde začíná ketóza, což je spalování tuků v těle. Tím se zrychluje metabolismus a zvyšuje se pocit sytosti.
Díky vysoké koncentraci kyseliny laurovémá také neuvěřitelné léčivé vlastnosti, protože dokáže bojovat proti plísním, bakteriím a infekcím
Kůže a vlasy
Co se týče těla, má velký přínos, protože kokosový olej je vynikajícím produktem pro hydrataci obličeje a vlasů
Může se používat jako každodenní opalovací krém, protože poskytuje ochranu proti UVA záření. Často se také používá jako odličovač, hydratační krém na rty, krém proti stárnutí, hloubkově čisticí krém, krém proti striím, exfoliační krém nebo tělový krém.
Doporučuje se používat na noc jako krém, který poskytuje pleti potřebnou regeneraci, hloubkovou hydrataci a kontrolu přirozené mastnoty pleti
Další výhodou používání kokosového oleje na pokožku je, že pomáhá obnovit její pH a předcházet vzniku akné a infekcí.
Navlasy se doporučuje proti suchým vlasům nanést několik kapek a nechat působit přes noc
Kokosový olej je také vhodný k přípravě hloubkově čisticích masek na pokožku hlavy, k regeneraci vlasových vláken a udržení hydratace vlasů.
ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ
Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitimace: Consentimiento del interesado.
Zodpovědný: Envalia Group, S.L.
Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy