Cukrová třtina: použití

caña de azúcar: usos de los que aprovecharse

Cukrová třtina je mnohem víc než jen sladkost. Věděli jste, že zpracování této suroviny na výrobu cukru umožňuje výrobu biologicky rozložitelných produktů?

Nakonec jde o to, abychom co nejlépe využili všechny produkty v našem životním prostředí a snížili tak spotřebu surovin při výrobě dalších předmětů. Tímto způsobem zlepšujeme rovnováhu s životním prostředím.

Podívejme se na výhody a různé produkty, které lze získat při správném zpracování cukrové třtiny a jejích vedlejších produktů.

Využití cukrové třtiny

Potraviny, recyklace, výroba alkoholu? Využití cukrové třtiny je mnohostranné, stejně jako její přínosy. Pokud vás někdy zajímalo, k čemu se cukrová třtina používá, zpozorněte:

  • Je to alternativa k výrobkům s velkým ekologickým dopadem: například k cementu nebo papíru.
  • Hnojivo nebo krmivo pro zvířata : k tomuto účelu může být užitečná.
  • Výroba alkoholu a dalších likérů: rumu, vodky, sherry, brandy…
  • Kapalnépalivo.

Výhody cukrové třtiny

Cukrová třtina, vědecky známá jako Saccharum officinarum, patří do skupiny rostlin Poaceae. Tvoří ji stonky, které mohou dosahovat výšky až 6 metrů. Maximální průměr každého stonku je 5 cm.

Uvnitř každého stonku se nachází sladká tekutina , která se zpracovává na cukr a další produkty, které jsou více či méně známé po celém světě.

Mezi výhody, které můžeme najít při konzumaci cukrové třtiny, patří např:

  • Šťáva z cukrové třtiny pomáhá udržet bakterie v ústech na uzdě a pomáhá udržet dásně zdravé.
  • Pomáhá při trávicím procesu.
  • Podporuje hojení ran a snižuje pálení vyrážek.
  • Přírodní prostředek proti zácpě a napomáhá trávení.
  • Vynikající zdroj přírodní energie.
  • Jednoduchým spálením stonku třtiny odstraníte jakýkoli nepříjemný zápach.
  • Je spojencem kardiovaskulárního systému a zabraňuje srdečním chorobám.
  • Je vynikajícím antioxidantem.
  • Rychle zlepšuje zdraví vaší pokožky.

Pokud se chcete dozvědět více o výhodách pěstování cukrové třtiny, zveme vás ke zhlédnutí následujícího videa TVAgro.

Výrobky z cukrové třtiny

Ačkoli tato rostlina bývá spojována pouze s výrobou cukru, ve skutečnosti existuje mnoho výrobků, které lze získat přímým zpracováním cukrové třtiny nebo jejích vedlejších produktů.

  • Cachaza: Používá se v zemědělství jako přírodní hnojivo. Může se používat samostatně nebo s popelem vznikajícím při spalování cukrové třtiny.
  • Torula kvasnice: Vynikající přírodní krmivo, často používané v chovu prasat, hospodářských zvířat a drůbeže.
  • Dextran: Dextran lze použít při výrobě lepidel, potisku tkanin ze 100% bavlny a vaření piva.
  • Guarapo: Známé také jako třtinová šťáva, jedná se o vysoce kalorickou šťávu, která se konzumuje v mnoha zemích světa, a to jak pro lidi, tak i v krmivech pro zvířata.
  • Bionafta: Bionafta, palivo, které se snaží prosadit mezi palivy nahrazujícími používání ropných derivátů, se vyrábí z konečných medů cukrové třtiny.
  • Alkoholy: Kromě toho, že se používá při výrobě rozpouštědel, pohonných hmot, parfémů, čisticích prostředků, barev a laků, je etylalkohol vyráběný z cukrové třtiny nezbytný mimo jiné pro výrobu rumu.
  • Papír: Zbytky třtinového vlákna se již několik let používají také k výrobě papíru.
  • Pokrmy z cukrové třtiny: Pokrmy, které jsou díky svým mnoha výhodám v gastronomii v kurzu.

Jaké jsou hlavní výhody cukrové třtiny?

Cukrová třtina napomáhá trávicímu procesu, pomáhá odstraňovat nepříjemné pachy, je vynikajícím antioxidantem a skvělým zdrojem přírodní energie, odstraňuje nepříjemné pachy a rychle zlepšuje například stav pokožky.

Jaké produkty se získávají z cukrové třtiny?

Kromě nejsladšího produktu, který všichni známe, se z cukrové třtiny vyrábí také torula, bionafta, alkoholy, papír a dextran.

Které gastronomické produkty se získávají z cukrové třtiny?

V dnešní době se můžeme těšit z výrobků, jako jsou talíře, misky, vaničky nebo podnosy.

Jaké jsou výhody používání nádob na bázi cukrové třtiny?

Jsou odolné, tepelně izolují, jsou lehké, cenově dostupné a především úsporné.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

Scroll to Top