Jak účinně umývat ovoce a zeleninu
Jak účinně umývat ovoce a zeleninu? Zdá se to jako jednoduchá otázka, ale každý profesionál v gastronomii by měl chápat, jak důležité je mytí čerstvých produktů a pravidelné čištění restaurací. Podle FDA (Food and Drug Administration) se koronavirus nešíří konzumací kontaminovaných potravin. Své zákazníky a zaměstnance však můžete chránit stejnými postupy bezpečnosti potravin, které používáte k prevenci nemocí z potravin, jako je norovirus. To zahrnuje důkladné mytí ovoce a zeleniny, aby se odstranila veškerá kontaminace pesticidy, vosky a patogeny.
¿Qué encontrarás en este artículo?
Tipy pro mytí produktů
Než se pustíte do mytí zeleniny, nezapomeňte na několik tipů:
✅ Myjte si ruce mýdlem po dobu 20 sekund nebo déle.
✅ Určete a dezinfikujte mycí stanici pro produkty.
✅ Okamžitě vyjměte produkty z pytlů a krabic.
✅ Zlikvidujte všechny sáčky a nádoby.
✅ Na produkty nepoužívejte mýdlo na ruce, bělidlo ani alkohol.
Jak umýt zeleninu
Existují dva běžné způsoby mytí produktů. Měkčí produkty nebo listová zelenina by se měly čistit namáčením, zatímco zelenina s pevnější slupkou se může čistit roztokem ve spreji. Popíšeme vám tyto dva způsoby čištění ovoce a zeleniny, abyste mohli svým strávníkům servírovat čerstvé a bezpečné potraviny.
1. Jak mýt produkty metodou namáčení
Namáčecí metoda mytí produktů je ideální pro balené ovoce, jako jsou bobuloviny, a rozpraskanou zeleninu, jako je brokolice. Namáčením produktů se nejen zbavíte choroboplodných zárodků nebo škodlivých chemikálií, ale můžete je také oživit, aby měly lepší chuť a delší životnost. Pokud kupujete místní bio ovoce a zeleninu, které neobsahují škodlivé chemikálie ani konzervační látky, můžete k oplachování použít horkou vodu.
Pro tuto metodu budetepotřebovat následující položky:
✅ Nerezový dřez.
✅ Nádrž na potraviny.
✅ Rostlinný mycí prostředek nebo destilovaný ocet.
✅ Sítko.
✅ Sladká voda.
Toto jsou kroky pro mytí zeleniny a ovoce metodou namáčení:
- Dezinfikujte dřez, umyjte si ruce a mýdlem a vodou očistěte všechna místa, která přicházejí do styku s čerstvými produkty.
- Naplňte dřez zředěným mycím nebo octovým roztokem. Pokud používáte komerční mycí prostředek, použijte poměr 1:30, tedy asi 4 až 6 uncí mycího prostředku na 3,7 litru vody.
- Zeleninu namočte alespoň na 30 sekund.
- Vložte je do cedníku a rukama je vydrhněte a zároveň opláchněte studenou vodou.
- Nechte produkty oschnout na vzduchu.
Tyto kroky doporučujeme použít u následujících typů produktů:
✅ Hlávkový salát
✅ Špenát
✅Kapusta
✅ Květák
✅Brokolice
✅ Zelí
✅Hrozny
✅ Maliny
✅Jahody
✅ Borůvky
✅ Borůvky
2. Jak mýt ovoce a zeleninu metodou rozprašování
Uplodin s pevnější slupkou, jako jsou lilky, brambory nebo okurky, je vhodné použít postřik, aby se důkladně zbavily nečistot a pesticidů. Tato metoda je také ideální pro větší, měkčí ovoce a zeleninu bez prasklin a trhlin.
K čištění ovoce a zeleniny metodou postřiku budete potřebovat následující položky:
✅ Kuchyňský dřez.
✅ Lahvička s rozprašovačem.
✅ Destilovaný ocet.
✅ Kartáč na přípravu zeleniny (volitelný).
✅ Sladká voda.
Pro účinné čištění ovoce a zeleniny je třeba dodržovat následující pokyny:
- Umyjte si ruce a všechna místa, která přicházejí do styku s čerstvými produkty, vodou a mýdlem.
- Naplňte rozprašovač roztokem a postříkejte celý povrch každé zeleniny nebo ovoce.
- Potažené produkty nechte alespoň 30 sekund odležet.
- Rukama nebo kartáčem na čištění zeleniny vydrhněte zeleninu a roztok opláchněte pod tekoucí studenou vodou.
- Nechte produkty oschnout na vzduchu.
U těchto druhů ovoce a zeleninyse nejlépe osvědčuje metoda postřiku:
✅ Rajčata
✅ Lilek
✅Brambory
✅ Okurky
✅Papriky
✅ Jablka
✅Pomeranče
✅ Melouny
✅Citrony
✅ Limety
✅ Limetky
Očištění zeleniny octem
Přidání octa do čištění ovoce a zeleniny může pomoci odstranit dalšíbakterie. Je známo, že čištění pouhou vodou odstraní 98 % bakterií z ovoce a zeleniny, ale přidání octa tomuto procesu neuškodí. V některých případech je známo, že mytí ovoce a zeleniny octem prodlužuje jejich trvanlivost.
Pokud se rozhodnete pro ocet, doporučujeme použít poměr 1 díl octa a 3 díly vody. Ocet lze použít jak při namáčení výše uvedenými kroky, tak při postřiku.
Proč musíte ovoce umývat?
Mytí ovoce a zeleniny je důležitou součástí bezpečnosti potravin, protože pomáhá předcházet křížové kontaminaci a zároveň odstraňuje pesticidy nebo chemické látky z vašich produktů. Důkladná kontrola a mytí zeleniny před jejím podáváním zvyšuje šanci, že se zabrání propuknutí onemocnění z potravin způsobeného kontaminovanými produkty. Chemikálie používané v pesticidech mohou dráždit i strávníky s citlivým žaludkem nebo alergiky.
Omytím každého kusu produktu, který bude podáván v syrovém stavu, výrazně snížíte pravděpodobnost, že se vaši zákazníci nakazí nemocí z potravin, a ve své restauraci, lahůdkářství, baru nebo cateringu budete dodržovat bezpečné postupy přípravy potravin. Kromě toho je získání certifikátu pro manipulaci s potravinami v potravinářském průmyslu velmi důležité a pomůže vám zajistit, abyste svým zákazníkům i nadále podávali bezpečné a čisté potraviny.
Ve společnosti Monouso nabízíme hygienické produkty, které vám s tímto velmi důležitým procesem pomohou. Neváhejte si prohlédnout naše tašky, které vám pomohou přepravit ovoce a zeleninu z obchodu do vašeho domova způsobem šetrným k životnímu prostředí.
ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ
Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitimace: Consentimiento del interesado.
Zodpovědný: Envalia Group, S.L.
Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy