fbpx

Jak účinně umývat ovoce a zeleninu

was-fruit-groente-cover

Jak účinně umývat ovoce a zeleninu? Zdá se to jako jednoduchá otázka, ale každý profesionál v gastronomii by měl chápat, jak důležité je mytí čerstvých produktů a pravidelné čištění restaurací. Podle FDA (Food and Drug Administration) se koronavirus nešíří konzumací kontaminovaných potravin. Své zákazníky a zaměstnance však můžete chránit stejnými postupy bezpečnosti potravin, které používáte k prevenci nemocí z potravin, jako je norovirus. To zahrnuje důkladné mytí ovoce a zeleniny, aby se odstranila veškerá kontaminace pesticidy, vosky a patogeny.

Tipy pro mytí produktů

Než se pustíte do mytí zeleniny, nezapomeňte na několik tipů:

Myjte si ruce mýdlem po dobu 20 sekund nebo déle.
✅ Určete a dezinfikujte mycí stanici pro produkty.
✅ Okamžitě vyjměte produkty z pytlů a krabic.
✅ Zlikvidujte všechny sáčky a nádoby.
✅ Na produkty nepoužívejte mýdlo na ruce, bělidlo ani alkohol.

Jak umýt zeleninu

Existují dva běžné způsoby mytí produktů. Měkčí produkty nebo listová zelenina by se měly čistit namáčením, zatímco zelenina s pevnější slupkou se může čistit roztokem ve spreji. Popíšeme vám tyto dva způsoby čištění ovoce a zeleniny, abyste mohli svým strávníkům servírovat čerstvé a bezpečné potraviny.

1. Jak mýt produkty metodou namáčení

Namáčecí metoda mytí produktů je ideální pro balené ovoce, jako jsou bobuloviny, a rozpraskanou zeleninu, jako je brokolice. Namáčením produktů se nejen zbavíte choroboplodných zárodků nebo škodlivých chemikálií, ale můžete je také oživit, aby měly lepší chuť a delší životnost. Pokud kupujete místní bio ovoce a zeleninu, které neobsahují škodlivé chemikálie ani konzervační látky, můžete k oplachování použít horkou vodu.

Pro tuto metodu budetepotřebovat následující položky:

✅ Nerezový dřez.
✅ Nádrž na potraviny.
✅ Rostlinný mycí prostředek nebo destilovaný ocet.
✅ Sítko.
✅ Sladká voda.

Toto jsou kroky pro mytí zeleniny a ovoce metodou namáčení:

  1. Dezinfikujte dřez, umyjte si ruce a mýdlem a vodou očistěte všechna místa, která přicházejí do styku s čerstvými produkty.
  2. Naplňte dřez zředěným mycím nebo octovým roztokem. Pokud používáte komerční mycí prostředek, použijte poměr 1:30, tedy asi 4 až 6 uncí mycího prostředku na 3,7 litru vody.
  3. Zeleninu namočte alespoň na 30 sekund.
  4. Vložte je do cedníku a rukama je vydrhněte a zároveň opláchněte studenou vodou.
  5. Nechte produkty oschnout na vzduchu.

Tyto kroky doporučujeme použít u následujících typů produktů:

✅ Hlávkový salát

✅ Špenát

✅Kapusta

✅ Květák

✅Brokolice

✅ Zelí

✅Hrozny

✅ Maliny

✅Jahody

✅ Borůvky

✅ Borůvky

lavar-fruta-verdura-cuerpo

2. Jak mýt ovoce a zeleninu metodou rozprašování

Uplodin s pevnější slupkou, jako jsou lilky, brambory nebo okurky, je vhodné použít postřik, aby se důkladně zbavily nečistot a pesticidů. Tato metoda je také ideální pro větší, měkčí ovoce a zeleninu bez prasklin a trhlin.

K čištění ovoce a zeleniny metodou postřiku budete potřebovat následující položky:

✅ Kuchyňský dřez.
✅ Lahvička s rozprašovačem.
✅ Destilovaný ocet.
✅ Kartáč na přípravu zeleniny (volitelný).
✅ Sladká voda.

Pro účinné čištění ovoce a zeleniny je třeba dodržovat následující pokyny:

  1. Umyjte si ruce a všechna místa, která přicházejí do styku s čerstvými produkty, vodou a mýdlem.
  2. Naplňte rozprašovač roztokem a postříkejte celý povrch každé zeleniny nebo ovoce.
  3. Potažené produkty nechte alespoň 30 sekund odležet.
  4. Rukama nebo kartáčem na čištění zeleniny vydrhněte zeleninu a roztok opláchněte pod tekoucí studenou vodou.
  5. Nechte produkty oschnout na vzduchu.

U těchto druhů ovoce a zeleninyse nejlépe osvědčuje metoda postřiku:

✅ Rajčata

✅ Lilek

✅Brambory

✅ Okurky

✅Papriky

✅ Jablka

✅Pomeranče

✅ Melouny

✅Citrony

✅ Limety

✅ Limetky

Očištění zeleniny octem

Přidání octa do čištění ovoce a zeleniny může pomoci odstranit dalšíbakterie. Je známo, že čištění pouhou vodou odstraní 98 % bakterií z ovoce a zeleniny, ale přidání octa tomuto procesu neuškodí. V některých případech je známo, že mytí ovoce a zeleniny octem prodlužuje jejich trvanlivost.

Pokud se rozhodnete pro ocet, doporučujeme použít poměr 1 díl octa a 3 díly vody. Ocet lze použít jak při namáčení výše uvedenými kroky, tak při postřiku.

Proč musíte ovoce umývat?

Mytí ovoce a zeleniny je důležitou součástí bezpečnosti potravin, protože pomáhá předcházet křížové kontaminaci a zároveň odstraňuje pesticidy nebo chemické látky z vašich produktů. Důkladná kontrola a mytí zeleniny před jejím podáváním zvyšuje šanci, že se zabrání propuknutí onemocnění z potravin způsobeného kontaminovanými produkty. Chemikálie používané v pesticidech mohou dráždit i strávníky s citlivým žaludkem nebo alergiky.

Omytím každého kusu produktu, který bude podáván v syrovém stavu, výrazně snížíte pravděpodobnost, že se vaši zákazníci nakazí nemocí z potravin, a ve své restauraci, lahůdkářství, baru nebo cateringu budete dodržovat bezpečné postupy přípravy potravin. Kromě toho je získání certifikátu pro manipulaci s potravinami v potravinářském průmyslu velmi důležité a pomůže vám zajistit, abyste svým zákazníkům i nadále podávali bezpečné a čisté potraviny.

Ve společnosti Monouso nabízíme hygienické produkty, které vám s tímto velmi důležitým procesem pomohou. Neváhejte si prohlédnout naše tašky, které vám pomohou přepravit ovoce a zeleninu z obchodu do vašeho domova způsobem šetrným k životnímu prostředí.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ

Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimace: Consentimiento del interesado.

Zodpovědný: Envalia Group, S.L.

Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.