Jak účinně umývat ovoce a zeleninu

was-fruit-groente-cover

Jak účinně umývat ovoce a zeleninu? Zdá se to jako jednoduchá otázka, ale každý profesionál v gastronomii by měl chápat, jak důležité je mytí čerstvých produktů a pravidelné čištění restaurací. Podle FDA (Food and Drug Administration) se koronavirus nešíří konzumací kontaminovaných potravin. Své zákazníky a zaměstnance však můžete chránit stejnými postupy bezpečnosti potravin, které používáte k prevenci nemocí z potravin, jako je norovirus. To zahrnuje důkladné mytí ovoce a zeleniny, aby se odstranila veškerá kontaminace pesticidy, vosky a patogeny.

Tipy pro mytí produktů

Než se pustíte do mytí zeleniny, nezapomeňte na několik tipů:

Myjte si ruce mýdlem po dobu 20 sekund nebo déle.
✅ Určete a dezinfikujte mycí stanici pro produkty.
✅ Okamžitě vyjměte produkty z pytlů a krabic.
✅ Zlikvidujte všechny sáčky a nádoby.
✅ Na produkty nepoužívejte mýdlo na ruce, bělidlo ani alkohol.

Jak umýt zeleninu

Existují dva běžné způsoby mytí produktů. Měkčí produkty nebo listová zelenina by se měly čistit namáčením, zatímco zelenina s pevnější slupkou se může čistit roztokem ve spreji. Popíšeme vám tyto dva způsoby čištění ovoce a zeleniny, abyste mohli svým strávníkům servírovat čerstvé a bezpečné potraviny.

1. Jak mýt produkty metodou namáčení

Namáčecí metoda mytí produktů je ideální pro balené ovoce, jako jsou bobuloviny, a rozpraskanou zeleninu, jako je brokolice. Namáčením produktů se nejen zbavíte choroboplodných zárodků nebo škodlivých chemikálií, ale můžete je také oživit, aby měly lepší chuť a delší životnost. Pokud kupujete místní bio ovoce a zeleninu, které neobsahují škodlivé chemikálie ani konzervační látky, můžete k oplachování použít horkou vodu.

Pro tuto metodu budetepotřebovat následující položky:

✅ Nerezový dřez.
✅ Nádrž na potraviny.
✅ Rostlinný mycí prostředek nebo destilovaný ocet.
✅ Sítko.
✅ Sladká voda.

Toto jsou kroky pro mytí zeleniny a ovoce metodou namáčení:

  1. Dezinfikujte dřez, umyjte si ruce a mýdlem a vodou očistěte všechna místa, která přicházejí do styku s čerstvými produkty.
  2. Naplňte dřez zředěným mycím nebo octovým roztokem. Pokud používáte komerční mycí prostředek, použijte poměr 1:30, tedy asi 4 až 6 uncí mycího prostředku na 3,7 litru vody.
  3. Zeleninu namočte alespoň na 30 sekund.
  4. Vložte je do cedníku a rukama je vydrhněte a zároveň opláchněte studenou vodou.
  5. Nechte produkty oschnout na vzduchu.

Tyto kroky doporučujeme použít u následujících typů produktů:

✅ Hlávkový salát

✅ Špenát

✅Kapusta

✅ Květák

✅Brokolice

✅ Zelí

✅Hrozny

✅ Maliny

✅Jahody

✅ Borůvky

✅ Borůvky

lavar-fruta-verdura-cuerpo

2. Jak mýt ovoce a zeleninu metodou rozprašování

Uplodin s pevnější slupkou, jako jsou lilky, brambory nebo okurky, je vhodné použít postřik, aby se důkladně zbavily nečistot a pesticidů. Tato metoda je také ideální pro větší, měkčí ovoce a zeleninu bez prasklin a trhlin.

K čištění ovoce a zeleniny metodou postřiku budete potřebovat následující položky:

✅ Kuchyňský dřez.
✅ Lahvička s rozprašovačem.
✅ Destilovaný ocet.
✅ Kartáč na přípravu zeleniny (volitelný).
✅ Sladká voda.

Pro účinné čištění ovoce a zeleniny je třeba dodržovat následující pokyny:

  1. Umyjte si ruce a všechna místa, která přicházejí do styku s čerstvými produkty, vodou a mýdlem.
  2. Naplňte rozprašovač roztokem a postříkejte celý povrch každé zeleniny nebo ovoce.
  3. Potažené produkty nechte alespoň 30 sekund odležet.
  4. Rukama nebo kartáčem na čištění zeleniny vydrhněte zeleninu a roztok opláchněte pod tekoucí studenou vodou.
  5. Nechte produkty oschnout na vzduchu.

U těchto druhů ovoce a zeleninyse nejlépe osvědčuje metoda postřiku:

✅ Rajčata

✅ Lilek

✅Brambory

✅ Okurky

✅Papriky

✅ Jablka

✅Pomeranče

✅ Melouny

✅Citrony

✅ Limety

✅ Limetky

Očištění zeleniny octem

Přidání octa do čištění ovoce a zeleniny může pomoci odstranit dalšíbakterie. Je známo, že čištění pouhou vodou odstraní 98 % bakterií z ovoce a zeleniny, ale přidání octa tomuto procesu neuškodí. V některých případech je známo, že mytí ovoce a zeleniny octem prodlužuje jejich trvanlivost.

Pokud se rozhodnete pro ocet, doporučujeme použít poměr 1 díl octa a 3 díly vody. Ocet lze použít jak při namáčení výše uvedenými kroky, tak při postřiku.

Proč musíte ovoce umývat?

Mytí ovoce a zeleniny je důležitou součástí bezpečnosti potravin, protože pomáhá předcházet křížové kontaminaci a zároveň odstraňuje pesticidy nebo chemické látky z vašich produktů. Důkladná kontrola a mytí zeleniny před jejím podáváním zvyšuje šanci, že se zabrání propuknutí onemocnění z potravin způsobeného kontaminovanými produkty. Chemikálie používané v pesticidech mohou dráždit i strávníky s citlivým žaludkem nebo alergiky.

Omytím každého kusu produktu, který bude podáván v syrovém stavu, výrazně snížíte pravděpodobnost, že se vaši zákazníci nakazí nemocí z potravin, a ve své restauraci, lahůdkářství, baru nebo cateringu budete dodržovat bezpečné postupy přípravy potravin. Kromě toho je získání certifikátu pro manipulaci s potravinami v potravinářském průmyslu velmi důležité a pomůže vám zajistit, abyste svým zákazníkům i nadále podávali bezpečné a čisté potraviny.

Ve společnosti Monouso nabízíme hygienické produkty, které vám s tímto velmi důležitým procesem pomohou. Neváhejte si prohlédnout naše tašky, které vám pomohou přepravit ovoce a zeleninu z obchodu do vašeho domova způsobem šetrným k životnímu prostředí.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ

Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimace: Consentimiento del interesado.

Zodpovědný: Envalia Group, S.L.

Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Monouso Blog
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.