Jak prezentovat uzeniny a sýry: tipy pro přípravu nejlepší tabule

Umět vizuálně atraktivní prezentovat uzeniny a sýry je pro mnohé relaxační a kreativní činnost. Stačí jen trocha inspirace a strategie, jak je kombinovat se sýry, uzeninami, ovocem a dalšími ingrediencemi.
Desky s uzeninami a sýry jsou pokrmy, které se v posledních letech staly trendem v restauracích, na večírcích a při různých setkáních. Nejen proto, že jsou vynikajícím předkrmem, ale také proto, že jsou prezentovány v pěkném uměleckém stylu a stávají se ozdobou zvláštních setkání.
Tentokrát vás od Monousa naučíme, jak připravit prkénko se sýrem a šunkou. Jdeme na to!
¿Qué encontrarás en este artículo?
Co je to tabule uzenin a sýrů?
Prkénko s uzeninami a sýry je skutečným kulinářským uměním. Jedná se o organizaci a přípravu uzenin, sýrů a občerstvení na tabuli. Má velmi vyváženou kombinaci sladké, slané, pikantní a kyselé chuti. V nabídce jsou různé druhy sýrů a uzenin různých tvarů, konzistencí, vůní a chutí.
Sýry, které používat a jak je podávat
Při výběru sýrů na sýrovou tabuli můžeme vycházet z naší chuti nebo si vybrat některé, které jsme ještě neochutnali. Při prezentaci sýrového prkénka musíme brát v úvahu chutě, vůně a textury.
Je důležité, aby se sýry lišily a aby byly oceněny jejich charakteristické vlastnosti, tedy aby se nejednalo o nudnou a opakující se tabuli. Přednostně by mělo být zajímavé ochutnat sýry, které představují následující prvky:
- Živočišný původ: Pokud se jedná o kozu, ovci, krávu nebo buvola.
- Textura: zda je tvrdá, polotvrdá, měkká, modrá nebo roztíratelná
- Kůra: Pokud je omytá, plesnivá, lisovaná nebo s kořením.
- Zrání: Jedná-li se o měkký, polosyrový, zrající nebo stařený sýr.
- Typ: Je-li svěží, sladká, výrazná, silná nebo velmi silná.
Při podávání na prkénku je třeba vzít v úvahu, že sýry musí mít pokojovou teplotu.

Důležitý je rozdíl v chuti a konzistenci, protože podávání čerstvého z lednice může být nepříjemné.
Důležité je také, aby každý sýr měl svůj typ řezu a správný způsob servírování. Pro měkké, polotvrdé a tvrdé sýry jsou obecně vhodnými formáty krájení klín nebo obdélník, protože část kůry zůstane zachována. Pokud jsou měkké nebo roztíratelné, je lepší je dát na chléb nebo je podávat ve vaničkách či nádobách.
U zrajících sýrů je vhodné předkládat tenké kousky, protože tak se tuk a aromatické látky příliš neprojeví. Ostatní velmi tvrdé sýry by se měly podávat v plátcích nebo nepravidelných kouscích.
Klobásy, jak je vybírat a podávat
Pokud jde o uzeniny, může být jejich výběr poněkud složitý, protože je jich nepřeberné množství. V porovnání se sýry je na stole větší volnost při prezentaci uzenin, protože každá zeměpisná oblast má své vlastní uzeniny.
Především je třeba dobře vybrat druhy a zohlednit kvalitu uzenin, navíc se musí jednat o uzeniny, které se nemusí vařit. Můžete si vybrat některé druhy uzenin, například císařskou, cular, fuet nebo salám. Stejně jako chorizo, hřbet, morcón nebo šunka. Můžete také kombinovat uzené, uzené a marinované klobásy.
K prezentaci pokrmů z uzenin je vhodnější, aby byly již nakrájené. Stejně jako sýry by se měly podávat při pokojové teplotě, takže je třeba je vyndat z lednice předem.

Klobásy by se měly krájet nožem bez pilky a dobře nabroušeným, aby byly plátky při krájení tenké. Při tomto způsobu podávání oceníte více nuancí v ústech a jeho textura bude příjemnější. U klobás z mletého masa, jako je chorizo nebo salám, by měl být řez šikmý, protože je esteticky lepší.
Naopak rovný nebo kolmý řez by měl být proveden v kusu uzeniny, například v hřbetu. Šunku lze krájet na malé kousky, a tak ji lze sníst na jedno sousto.
A doprovod?
Prezentace sýrů a uzenin nebude dokonalá, pokud ji nebudou doprovázet další produkty.

Dále vám povíme o některých doplňcích, které si můžete vybrat:
- Chléb a krekry: Do jídelníčku můžete zařadit různé druhy chleba, například rustikální s křupavou kůrkou nebo dobrý žitný. Přidat můžete také chléb se semínky nebo ořechy, koblihy nebo krekry.
- Džemy a marmelády: Pokud jsou domácí nebo kvalitní, je to mnohem lepší. Skvěle se hodí jako příloha k sýrům. Dobrou volbou jsou lesní plody, maliny, ostružiny, černé třešně, pepř nebo cibule.
- Ořechy: Nejčastěji se při prezentaci podnosu s uzeninami a sýry používají mandle, lískové ořechy, pistácie, vlašské ořechy, meruňková jádra, sušené švestky, datle nebo fíky.
- Olivy a nakládané okurky: Na stůl můžete přidat okurky, cibuli a další ideální kombinaci se sýry.
Co byste měli zvážit před přípravou sýrového a uzenářského talíře?
Před přípravou sýrového a uzenářského talíře je nutné vzít v úvahu několik tipů:
- Je důležité si ujasnit, pro jakou příležitost bude sýrová a uzenářská tabule připravena. Rodinné setkání nebo setkání s přáteli není totéž co akce s hosty.
- Při výpočtu množství podávaných ingrediencí je třeba zohlednit počet hostů.
- Vyberte si odolný a kvalitní stolek nebo podnos, jako jsou ty, které najdete v Monouso, které jsou vyrobeny z odolných a kvalitních materiálů a jsou k dispozici v různých velikostech, provedeních a barvách.
Výrobky Monouso jsou ideální pro použití v gastronomii a pohostinství. Navštivte naše webové stránky a kontaktujte nás.
Objevte naše výrobky vynikající kvality!
ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ
Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitimace: Consentimiento del interesado.
Zodpovědný: Envalia Group, S.L.
Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy