fbpx

Sklenice na vodu a víno: rozdíly, podobnosti a etiketa

Chcete si vybavit domácnost nebo kancelář různými typy sklenic, ale nevíte, které si vybrat? Neznáte správné použití protokolu pro sklenice na vodu a víno? V tomto článku vám ukážeme, jak vybrat správnou sklenici pro každou příležitost.

Kromě toho vám ukážeme správnou etiketu v závislosti na nápoji, který se chystáte podávat. Zůstaňte s námi až do konce článku a dozvíte se každý detail tohoto zajímavého tématu a jak vybrat správnou sklenici na vodu nebo sklenici na víno.

Co jsou to sklenice na vodu?

Každá sklenice je určena k podávání určitého nápoje. Přestože se často používají stejné sklenice pro různé účely, není to optimální.

Sklenice na vodu jsou obvykle o něco větší než sklenice na jiné nápoje. Bývají kulovité a klenuté. Stojí za zmínku, že většinou jsou sklenice na vodu nahrazeny poháry, protože jejich použití je podle protokolu akceptováno. Kromě toho, pokud bude host při obřadu řečníkem, používá se obvykle sklenice, která usnadňuje jeho manipulaci.

Jaké jsou sklenice na víno?

Se zvláštnostmi sklenic na vodu obecně jste se již seznámili. Nyní je čas podívat se, jak vypadají sklenice na víno používané v různých kontextech.

Přesný tvar a další vlastnosti sklenic na víno budou záviset na druhu vína. Dělí se na sklenice na červené víno a sklenice na bílé víno.

  • Sklenice na červené víno: Od sklenic na vodu se liší tím, že jsou sice menší, ale mají širší dno. Stejně tak mají tyto sklenice širší ústí než tradiční sklenice na vodu.
  • Sklenice na bílé víno: Bílé víno je nápoj, který se vyznačuje tím, že je lehčí než červené víno. Navíc se musí pít studené, takže sklenice na tento nápoj jsou menší. Jejich tvar je podobný tvaru sklenic na červené víno, ale mají menší rozměry.

Rozdíly mezi sklenicemi na vodu a víno

Nejen tvar a velikost mohou určovat rozdíly mezi sklenicemi na vodu a víno. Další detaily mohou označovat vzdálenost mezi těmito dvěma nádobami, které jsou tak běžné v našich domácnostech a v restauracích. Podívejme se, o jaké se jedná:

  • Objem: Sklenice na vodu mají větší objem než sklenice na víno. Ty jsou naopak určeny k přenášení malých porcí.
  • Doba servírování: Sklenice na pití jsou vhodné pro všechny druhy nápojů, které se podávají na stůl: Sklenice na víno se podávají až po konzumaci jídla nebo po formálním zahájení akce. Sklenice na vodu se však mohou podávat ještě před zahájením večeře nebo obřadu.
  • Styl servírování: Poháry na vodu umožňují větší flexibilitu při servírování. Lze je naplnit do ¾ jejich objemu. Naproti tomu sklenice na víno zřídkakdy přesáhnou 1/3 své kapacity.
  • Správné použití: Sklenice na víno se používají pouze jednou a měly by se vyměnit. Naproti tomu sklenice na vodu lze použít tolikrát, kolikrát host vyžaduje hydrataci.
  • Náhrada: Sklenice na vodu můžete nahradit křišťálovými sklenicemi. Sklenice na červené a bílé víno naopak nemají žádnou náhradu.

Podobnosti mezi sklenicemi na vodu a sklenicemi na víno

Pokud jde o klasifikaci sklenic na vodu a sklenic na víno, nejsou všechny odlišné. Vynikají některé podobnosti, které nás mohou i mást. Je na čase se na ně podívat a poznat je do hloubky:

  • Materiály: Sklo je nejběžnějším materiálem, pokud jde o protokolární sklo. Jak sklenice na víno, tak sklenice určené ke konzumaci vody jsou vyrobeny ze skla.
  • Příležitosti: Skleničky jsou určeny pro různé příležitosti, např: Na večírcích, ceremoniálech, proslovech, svatbách a při všech možných protokolárních příležitostech se mohou vyskytovat jak sklenice na vodu, tak sklenice na víno.
  • Prezentace: Zřídkakdy se v jedné sadě sklenic mísí různé ozdoby nebo prezentace. Proto se pro sklenice na vodu a víno vždy volí stejný výrobce.
  • Péče: Sklenice na víno i sklenice na vodu vyžadují stejnou údržbu a péči, aby se prodloužila jejich životnost.

Protokol pro sklenice

V závislosti na tom, zda se jedná o sklenice na vodu nebo na víno, se při servírování, stejně jako v množství a umístění sklenic na stole, dodržují různé protokoly. Níže budete moci rozlišit, který protokol je třeba v jednotlivých případech dodržovat.

Protokol pro sklenice na vodu

Nastal čas ukázat vám doporučené použití sklenic na vodu. Můžete tak své hosty obsloužit s formálností a stylem, který si zaslouží:

  • Čas podávání: Mělo by se podávat před začátkem jídla nebo na začátku jednání.
  • Množství: Lze ji naplnit až do ¾ jejího objemu. Vše bude záviset na velikosti sklenice.
  • Umístění: Na místě, kde se sklenka nachází: Je to první sklenice v řadě sklenic.
  • Příležitost: Pro všechny druhy příležitostí a jídel.

Protokol pro sklenice na víno

Sklenice na víno mají také svůj vlastní protokol při podávání v závislosti na příležitosti. Ukážeme vám, jak by mělo vypadat podávání těchto sklenic.

  • When to serve: Sklenice na víno se podává vedle jídla na začátek hostiny.
  • Množství: Neměly by být přeplněné. Za vhodnou se považuje 1/3 jejího objemu.
  • Umístění: Měla by být umístěna po pravé straně, po sklenici na vodu, pokud se jedná o červené víno, a poté po sklenici na bílé víno.
  • Doprovod: K jemným pokrmům, jako jsou ryby nebo jakýkoli druh bílého masa.

Tolik náš průvodce používáním a porovnáním sklenic na vodu a víno. Neodcházejte, aniž byste se podívali na to, jak sklenice čistit a sušit, aby neztratily svůj lesk, nebo jak vytvořit osobní sklenice pro zvláštní oslavu.

Jaké jsou rozdíly mezi sklenicemi na vodu a na víno?

Rozlišujeme 5 hlavních rozdílů:
– Sklenice na vodu mají větší objem než sklenice na víno.
– Kdy je podávat: podávají se při zahájení samotného aktu.
– Styl podávání: sklenice na vodu lze více naplnit.
– Správné používání: Sklenice na víno by se měly použít jednou a vyměnit.
– Náhrada: sklenice na vodu mají náhradu (křišťálové sklenice). Sklenice na víno náhradu nemají.

Jaký je rozdíl mezi sklenicemi na červené a bílé víno?

Sklenice na červené víno a sklenice na bílé víno jsou si velmi podobné, ale sklenice na bílé víno mají menší velikost.

Rozdíly v protokolu mezi sklenicemi na víno a sklenicemi na vodu.

Protokol o sklenici vody je uvolněnější. Mění se doba podávání, množství, místo a příležitost.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ

Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimace: Consentimiento del interesado.

Zodpovědný: Envalia Group, S.L.

Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.