Tepelné utěsňování potravin: odhalte jeho tajemství

Jedním z tajemství konzervace potravin je tepelné uzavírání, což je technika, která zaručuje správné uchování produktů podléhajících zkáze po delší dobu.
Z tohoto důvodu se jedná o velmi oblíbenou metodu v potravinářském průmyslu. Běžně se používá při prodeji syrových výrobků, jako je maso a zelenina, a zpracovaných výrobků, jako jsou sendviče a krájené ovoce.
Abyste mohli využívat jeho výhod, musíte mít ve svých prostorách termoservisní stroj a především nejlepší termoservisní obaly vhodné pro ochranu potravin, které prodáváte ve svém podniku.
Sledujte nás a odhalte tajemství tepelného uzavírání potravin, jeho druhy, způsoby provedení a některé výhody této techniky.
¿Qué encontrarás en este artículo?
- 1 co je to termosealing potravin?
- 2 Typy tepelného uzavírání potravin
- 3 jak se provádí tepelné utěsnění?
- 4 Tepelné těsnění s plynovým výplachem
- 5 Obaly, které lze použít v procesu
- 6 jaké jsou stroje na tepelné pečetění?
- 7 proč používat tepelné uzavírání pro konzervaci potravin?
- 8 Chyby tepelného těsnění, kterým je třeba se vyhnout
co je to termosealing potravin?

Tepelné uzavírání potravin je proces, při kterém se výrobky balí pomocí tepelného uzavíracího stroje po působení tepla a tlaku na plastovou fólii.
Tepelné utěsnění neboli tepelná izolace se používá k izolaci balených výrobků od zdraví škodlivých činitelů, jako jsou plísně nebo bakterie.
Typy tepelného uzavírání potravin
Existuje několik typů tepelného uzavírání potravin, které používají různé systémy uzavírání podle typu uchovávaných potravin, čímž zajišťují jejich uchování.
Z typů tepelného zpracování potravin můžeme zmínit:
Těsnění za studena
Technika termotěsnění za studena nevyužívá teplo, ale k utěsnění plastových nádob je zapotřebí tlak.
Uzavírání za studena se obvykle používá ke konzervaci masa, čokolády a zmrzliny.
Tepelné těsnění
Tepelné uzavírání je jednou z hlavních technik používaných k uchovávání potravin na trhu.
Aby bylo možné potraviny tepelně zatavit, je třeba na ně působit teplem a tlakem, čímž se termoplasty smrští a vzduch přítomný v plastové fólii nebo vaničce se odstraní.
Tepelné zatavování má několik kategorií, které lze použít v závislosti na preferencích uživatele: kontinuální tepelné zatavování, impulsní tepelné zatavování, indukční tepelné zatavování, tepelné zatavování horkým drátem nebo tepelné zatavování horkou tyčí.
Tepelné uzavírání sáčků
Tepelné uzavírání sáčků je technika používaná k balení potravin a uchovávání produktů, které nepodléhají rychlé zkáze, jako jsou obiloviny a zrna.
Stroj na tepelné uzavírání sáčků vyžaduje teplo a tlak k uzavření tepelně uzavíratelných plastových fólií.
Vakuové tepelné těsnění
Vakuové tepelné uzavírání je technika, která umožňuje uchovat potraviny po delší dobu.
Při tomto způsobu tepelného uzavírání je možné zachovat vůni, barvu a chuť potravin i po úplném odstranění vzduchu uvnitř obalu.
jak se provádí tepelné utěsnění?
Tepelné uzavírání jako technika konzervace potravin závisí na potřebách výroby a provádí se třemi způsoby uzavírání: automatickým, ručním a poloautomatickým.
Automatické tepelné uzavírání
Automatické tepelné uzavírání se používá pro velkovýrobu a nabízí ve třech jednoduchých krocích uzavření a automatický výstup nádoby s potravinou.
Zaměstnanec vloží tác s jídlem do zásobníku. Stroj na tepelné uzavírání zabalí podnos s potravinami do plastové fólie, fólii utěsní a rozřízne.
Po tomto procesu stroj vysune tepelně zatavený obal.
Ruční uzavírání zásobníků
Ruční tepelné zatavování vyžaduje více práce a pozornosti . Používá se při výrobě těsnění v malém měřítku.
Ruční uzavírání zásobníků se provádí jiným postupem než automatické uzavírání. Zaměstnanec vloží tác s jídlem do stroje . Poté se na zásobník položí plastová fólie a obsluha spustí desku.
Nakonec se automaticky provede zatavení a rozříznutí fólie pomocí tepelného zatavovacího stroje, deska se zvedne a tepelně zatavený obal se vyjme.
Poloautomatické tepelné uzavírání
Za poloautomatické uzavírání zásobníků se považuje proces, při kterém se používá jak automatické, tak ruční uzavírání zásobníků.
Zaměstnanec vloží tác s jídlem do zásobníku. Zásobník je zabalen do plastové fólie.
Obsluha spustí zásobník a stroj automaticky uzavře a rozřízne plastovou fólii.
Tepelné těsnění s plynovým výplachem
Technika tepelného uzavírání proplachováním plynem je možností, která se používá pro vakuové balení, jež zachovává vlastnosti potravin v neporušeném stavu.
Tento konzervační proces se provádí vstřikováním určitého množství inertního plynu dovnitř zásobníku, čímž se utěsní horní vrstva plastové fólie, která zachová atraktivní vzhled balené potraviny.
Obaly, které lze použít v procesu
Pro proces uzavírání je nutné mít tepelně uzavíratelné, odolné obaly, které zaručují uchování potravin.
Patří mezi ně:
- Obaly z celulózové buničiny
- Balení PEP
- Obaly Porex
- Gastronormové obaly
- Polypropylenové obaly
jaké jsou stroje na tepelné pečetění?
Mezi hlavní vlastnosti strojů pro tepelné pečetění patří:
- Přizpůsobí se jakémukoli typu tepelně uzavíratelného obalu.
- Čištění a údržba stroje na tepelné pečetění je jednoduchá.
- Má k dispozici širokou škálu příslušenství a strojních dílů, které jej udržují v optimálním stavu.
- Nabízí různé typy výkonů, které usnadňují proces tepelného zpracování potravin.
- Zajišťuje konzervaci a ochranu potravin během přepravy z výrobního závodu do cílové prodejny.
proč používat tepelné uzavírání pro konzervaci potravin?
Použití tepelného uzavírání pro konzervaci potravin má mnoho výhod, mezi něž patří:
- Nabízí spotřebiteli atraktivnější a hygieničtější prezentaci potravin.
- Tepelné uzavření umožňuje uchovat potraviny ve výborném stavu a zabraňuje jejich rozdrcení.
- Použití tepelného uzávěru usnadňuje skladování potravin ve vhodných plastových nádobách nebo tepelně uzavíratelných vaničkách.
- Umožňuje zabalit velké množství potravin v krátkém čase.
- Lze ji použít v jakémkoli typu podniku, například v řeznictví, rybárnách, lahůdkářstvích, zelinářstvích, supermarketech, cateringových společnostech, restauracích a podnicích s občerstvením.
Chyby tepelného těsnění, kterým je třeba se vyhnout
Aby bylo zaručeno uchování potravin, je nutné zajistit, aby tepelné utěsnění obalu probíhalo za optimálních podmínek.
Selhání tohoto procesu by mělo za následek kontaminaci potravin vnějšími činiteli.
Aby se zabránilo selhání při tepelném utěsňování, je nutné:
- Zkontrolujte, zda jsou obaly a plastové fólie v optimálním stavu.
- Po zabalení se ujistěte, že povrch plastové fólie a těsnicí řez jsou čisté a bez děr, které by mohly ohrozit těsnost obalu.
Co je termosealing potravin?
Proces, při kterém jsou výrobky baleny pomocí tepelné pečeti po aplikaci tepla a tlaku na plastovou fólii.
Typy tepelného uzavírání potravin
Najdeme zde termotěsnění za studena, termotěsnění za tepla, termotěsnění v sáčku a vakuové termotěsnění.
Jaké obaly se používají při procesu tepelného pečetění?
K provedení tohoto procesu potřebujeme tepelně uzavíratelné a odolné obaly. Patří mezi ně celulózová buničina, PEP, porex, gastronorm a polypropylenové obaly.
ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ
Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitimace: Consentimiento del interesado.
Zodpovědný: Envalia Group, S.L.
Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy