fbpx

Domácí biologicky rozložitelný plast: použití a návod na výrobu

usos del plástico biodegradable casero

Pokud hledáte informace o domácím biologicky rozložitelném plastu a chcete pracovat pro udržitelnost životního prostředí, toto je váš příspěvek! Každým dnem roste zájem o planetu a změna našich návyků nám umožní zachovat ekosystémy.

Biologicky rozložitelné plasty se vyrábějí z obnovitelných surovin a časem se rozkládají . Jejich používání je bezpochyby velmi dobrým prvním krokem ve prospěch životního prostředí. Zjistěte od společnosti Monouso, co to je a jak si vyrobit domácí biologicky rozložitelný plast.

Co je to biologicky rozložitelný plast?

Biologicky rozložitelný plast je materiál, který se v prostředí přirozeně rozkládá. Ve srovnání s tradičním plastem je jeho proces rozpadu rychlejší a šetrnější k životnímu prostředí, což je pro planetu velmi prospěšné.

Proces biologického rozkladu tohoto materiálu probíhá tak, že mikroorganismy metabolizují a rozkládají molekulární strukturu. Výsledkem je materiál, který je méně škodlivý pro přírodu a životní prostředí. Tyto plasty se vyrábějí z obnovitelných surovin, konkrétně z přírodních složek nebo rostlin.

Použití biologicky rozložitelných plastů v současnosti

Biologicky rozložitelné plasty jsou výsledkem hledání nových alternativ k používání plastů s cílem chránit přírodu. Tyto materiály jsou šetrné k ekosystému a den ode dne získávají na oblibě. Ve skutečnosti můžeme v současné době najít širokou škálu výrobků a doplňků tohoto typu.

Jaké je však nejčastější využití biologicky rozložitelných plastů?

Na stránkách v domácnosti

Biologicky rozložitelné plasty mohou být vyrobeny z kukuřičného škrobu, pšeničného škrobu nebo jiných přírodních či petrochemických prvků. I v domácnosti má řadu využití:

  • Sáčky na potraviny: Díky nim budete moci lépe uchovávat potraviny a zamezíte plýtvání potravinami.
  • Sáčky na odpadky: zabráníte zvyšování objemu plastů, které vznikají při používání běžných pytlů na odpadky.
  • Nádobí : především domácí náčiní.
  • Nádoby: mohou být na syrové potraviny, vařené potraviny, přípravky všeho druhu…
  • Nádobí: příbory, talíře, sklenice…
  • Ostatní druhy předmětů: hračky, pouzdra na brýle, obaly, obaly, dekorace…

Na průmysl

V průmyslu se provádí výzkum zaměřený na začlenění biologicky rozložitelných plastů do jejich aplikací. Je stále běžnější, že se společnosti nebo průmyslová odvětví zaměřují na hledání ekologických alternativ, aby podpořily životní prostředí.

  • Automobilový průmysl: například použití biologicky rozložitelného plastu jako výplňového materiálu pro vnitřní dveře automobilů nebo výroba doplňků a nárazníků z biologicky rozložitelné pryskyřice.
  • Potravinářství: zejména v oblasti obalů. Tímto způsobem lze zvolit udržitelnější varianty, které poskytují stejnou úroveň kvality, pohodlí a užitných vlastností jako tradiční plast.
  • Kosmetika a osobní péče: například zubní kartáčky. Výrobek, který se mění velmi rychle (každé 3 měsíce) a vytváří velké množství odpadu.

V zemědělství

Zemědělství je také oblastí, kde byly v tomto ohledu získány zkušenosti.

  • Přírodní hnojivo : biologicky rozložitelný plast lze díky jeho přírodním a obnovitelným vlastnostem použít při setí.
  • Skleníky: vzniká méně odpadu, šetří se čas a zdroje a navíc má všechny výhody běžného plastu.

Na adrese léky

Biologicky rozložitelné plasty se již mnoho let používají v různých oblastech a medicína není výjimkou:

  • Rozpustné lékařské šicí materiály: použití těchto biologicky rozložitelných plastů (v kombinaci s jinými materiály) vytváří menší dopad na organismus po operaci a umožňuje pohodlnější zotavení.
  • Obaly na léky: lékařské a farmaceutické odvětví se stále častěji obrací k výrobě blistrů na léky z tohoto typu materiálu, aby se usnadnila jejich likvidace. Tradiční plast v těchto výrobcích není recyklovatelný, což zvyšuje objem odpadu.

Jaké jsou výhody biologicky rozložitelného plastu?

Používání výrobků z biologicky rozložitelného plastu má několik výhod.

  • Péče o životní prostředí: obecně se vyznačují absencí chemických látek, které jsou škodlivé pro životní prostředí. Pomáhají také snižovat produkci odpadu.
  • Jsou recyklovatelné: lze je znovu použít jako hnojivo a využít v zemědělství.
  • Úspora energie: jejich suroviny jsou obnovitelné a spotřeba energie na jejich výrobu je mnohem nižší.
  • Konzervace: například v potravinářském průmyslu tento typ plastů zaručuje zachování chutí a vůní v nápojích a potravinách.
  • Přirozený rozklad : k dosažení zániku odpadu není nutný žádný lidský zásah.
  • Všestrannost a odolnost : výrobky z tohoto materiálu mají stejné výhody jako tradiční výrobky.

Jak vyrobit domácí biologicky rozložitelný plast?

Ukážeme vám krok za krokem, jak vyrobit domácí biologicky rozložitelný bioplast:

  • Materiály : Nejdůležitější složkou je škrob. Ačkoli ho můžeme získat z různých zdrojů, jedním z nejdoporučovanějších je kukuřičný škrob, druh kukuřičné mouky. Dále potřebujeme vodu z vodovodu, glycerin a bílý ocet – přesné množství najdete ve videu!
  • Smíchání ingrediencí: Všechny ingredience nasypeme do hrnce a za stálého míchání zahříváme na mírném ohni. Počkejte, až směs začne mít konzistenci podobnou pastě.
  • Směs rozetřete: můžete tak učinit na hliníkovou fólii nebo pečicí papír. Pracujte opatrně, protože teplota je velmi vysoká. Výsledek uchovávejte po dobu 24 hodin.
  • Výsledek sloupněte: váš bioplast je hotový!

A když už mluvíme o domácím biologicky rozložitelném plastu, chtěli byste se naučit, jak vyrobit domácí biologicky rozložitelné plastové tašky?

Často kladené otázky

Jak zajistit biologickou rozložitelnost plastů?

Plast sám o sobě není biologicky rozložitelný. Musí být vyroben z biologicky rozložitelných materiálů.

Jak připravit domácí biologicky rozložitelný plast?

K výrobě domácího bioplastu potřebujeme kukuřičný škrob, vodu z vodovodu, glycerin a bílý ocet. Směs zahřívejte v hrnci a míchejte, dokud nezhoustne. Poté ji odstavíme a necháme 24 hodin stát na hliníkové fólii nebo pečicím papíru.

Jaké je využití biologicky rozložitelných plastů?

Příklady využití biologicky rozložitelných plastů můžeme najít v různých odvětvích: v lékařství, zemědělství, průmyslu… Nejednalo by se o podomácku vyrobené biologicky rozložitelné plasty.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ

Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimace: Consentimiento del interesado.

Zodpovědný: Envalia Group, S.L.

Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.