Jaký je rozdíl mezi infekcí a otravou jídlem?

Potravinová infekce a otrava z jídla jsou pojmy, které lze snadno zaměnit, takže se v některých okamžicích můžete ptát, zda je otrava z jídla totéž co infekce z jídla.

Při jídle je vždy třeba dbát na to, aby jídlo bylo čisté, dobře uvařené a pocházelo z bezpečného místa, zejména pokud jíte venku, protože pokud jídlo není v dobrém stavu, můžete snadno onemocnět.

Abyste pochopili rozdíl mezi infekcí a otravou z jídla, musíte vědět, co jednotlivé pojmy znamenají. V Monouso vám je vysvětlíme tak, abyste je mohli snadno rozlišit.

infeccion-intoxicacion

Potravinová infekce

Když víme, že se jedná o různé pojmy, co je to potravinová infekce? Jedná se o onemocnění způsobené bakteriemi, viry nebo parazity obsaženými v potravinách.

Abyste se nakazili potravinovou infekcí, musíte konzumovat vodu nebo potraviny, které jsou infikovány těmito živými mikroorganismy, jež mohou způsobit vážné poškození střev. Jednou z nejznámějších je salmonela.

Proto je třeba věnovat zvláštní pozornost mytí potravin před konzumací a během skladování, protože při nesprávném skladování se mohou tyto mikroby rychle množit.

Otrava jídlem

Když už víte, co je to potravinová infekce, co je to otrava jídlem? Spočívá v konzumaci potravin, které obsahují nějakou vysoce toxickou složku, jež způsobuje střevní potíže.

Může být způsobena bakteriálními toxiny nebo interakcí potravin s chemickými látkami, od těch, které používáte k úklidu domácnosti, až po pesticidy používané k likvidaci hlodavců v restauraci.

Rozdíly mezi infekcí a otravou jídlem

Vzhledem k tomu, že příznaky jsou si velmi podobné, může trvat několik dní, než se zjistí příčina, proto je důležité znát rozdíl mezi těmito dvěma příznaky, abyste věděli, jak postupovat.

  • Infekce je způsobena mikroorganismy (bakteriemi, viry nebo parazity).
  • Otravu způsobují chemické kontaminanty.
  • K infekci obvykle dochází, když jsou potraviny dlouho uchovávány syrové při pokojové teplotě.
  • K otravě jídlem dochází, když jídlo není čisté nebo když přijdete do styku s toxickými produkty.
  • Příznaky infekce jsou často průjem, horečka, zimnice a bolesti břicha.
  • Otrava jídlem se projevuje zvracením a nevolností.
  • Infekce závisí na interakci s potravinami. V případě masa mohou být ve zvířeti mikroorganismy, které se v něm nacházejí ještě za života.
  • Otrava jídlem souvisí s hygienou nádobí a místa, kde se potraviny zpracovávají.
  • Obojímu lze předejít správnou tepelnou úpravou potravin, jejich neuchováváním příliš dlouho při pokojové teplotě a skladováním tak, aby nepřišly do styku s žádnými kontaminanty.

Potravinám byste měli vždy věnovat zvýšenou péči, a to od jejich nákupu až po konzumaci, zkontrolovat hygienické podmínky v místě, kde nakupujete, potraviny před správným uskladněním dobře umýt a při vaření byste se měli ujistit, že jsou před konzumací dobře uvařené.

Co je to infekce přenášená potravinami?

Jedná se o onemocnění způsobené bakteriemi, viry nebo parazity v potravinách.

Co je to otrava jídlem?

Spočívá v konzumaci potravin, které obsahují nějakou vysoce toxickou složku, jež způsobuje střevní potíže.

Jaký je rozdíl mezi infekcí a otravou jídlem?

– Infekce je způsobena mikroorganismy (bakteriemi, viry nebo parazity).
– Otrava chemickými kontaminanty.
– K infekci obvykle dochází, když jsou potraviny dlouho uchovávány syrové při pokojové teplotě.
– K otravě jídlem dochází, když jídlo není čisté nebo když přijdete do styku s toxickými produkty.
– Obvyklými příznaky infekce jsou průjem, horečka, zimnice a bolesti břicha.
– Otrava jídlem se projevuje zvracením a nevolností.
– Infekce závisí na interakci s potravinami. V případě masa mohou být ve zvířeti mikroorganismy, které se v něm nacházejí ještě za života.
– Otrava jídlem souvisí s hygienou nádobí a místa, kde se potraviny zpracovávají.
– Obojímu lze předejít správnou tepelnou úpravou potravin, jejich neuchováváním příliš dlouho při pokojové teplotě a skladováním tak, aby nepřišly do styku s žádnými kontaminujícími látkami.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ

Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimace: Consentimiento del interesado.

Zodpovědný: Envalia Group, S.L.

Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Monouso Blog
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.