Jaký je rozdíl mezi infekcí a otravou jídlem?

Potravinová infekce a otrava z jídla jsou pojmy, které lze snadno zaměnit, takže se v některých okamžicích můžete ptát, zda je otrava z jídla totéž co infekce z jídla.
Při jídle je vždy třeba dbát na to, aby jídlo bylo čisté, dobře uvařené a pocházelo z bezpečného místa, zejména pokud jíte venku, protože pokud jídlo není v dobrém stavu, můžete snadno onemocnět.
Abyste pochopili rozdíl mezi infekcí a otravou z jídla, musíte vědět, co jednotlivé pojmy znamenají. V Monouso vám je vysvětlíme tak, abyste je mohli snadno rozlišit.
¿Qué encontrarás en este artículo?
Potravinová infekce
Když víme, že se jedná o různé pojmy, co je to potravinová infekce? Jedná se o onemocnění způsobené bakteriemi, viry nebo parazity obsaženými v potravinách.
Abyste se nakazili potravinovou infekcí, musíte konzumovat vodu nebo potraviny, které jsou infikovány těmito živými mikroorganismy, jež mohou způsobit vážné poškození střev. Jednou z nejznámějších je salmonela.
Proto je třeba věnovat zvláštní pozornost mytí potravin před konzumací a během skladování, protože při nesprávném skladování se mohou tyto mikroby rychle množit.
Otrava jídlem
Když už víte, co je to potravinová infekce, co je to otrava jídlem? Spočívá v konzumaci potravin, které obsahují nějakou vysoce toxickou složku, jež způsobuje střevní potíže.
Může být způsobena bakteriálními toxiny nebo interakcí potravin s chemickými látkami, od těch, které používáte k úklidu domácnosti, až po pesticidy používané k likvidaci hlodavců v restauraci.
Rozdíly mezi infekcí a otravou jídlem
Vzhledem k tomu, že příznaky jsou si velmi podobné, může trvat několik dní, než se zjistí příčina, proto je důležité znát rozdíl mezi těmito dvěma příznaky, abyste věděli, jak postupovat.
- Infekce je způsobena mikroorganismy (bakteriemi, viry nebo parazity).
- Otravu způsobují chemické kontaminanty.
- K infekci obvykle dochází, když jsou potraviny dlouho uchovávány syrové při pokojové teplotě.
- K otravě jídlem dochází, když jídlo není čisté nebo když přijdete do styku s toxickými produkty.
- Příznaky infekce jsou často průjem, horečka, zimnice a bolesti břicha.
- Otrava jídlem se projevuje zvracením a nevolností.
- Infekce závisí na interakci s potravinami. V případě masa mohou být ve zvířeti mikroorganismy, které se v něm nacházejí ještě za života.
- Otrava jídlem souvisí s hygienou nádobí a místa, kde se potraviny zpracovávají.
- Obojímu lze předejít správnou tepelnou úpravou potravin, jejich neuchováváním příliš dlouho při pokojové teplotě a skladováním tak, aby nepřišly do styku s žádnými kontaminanty.
Potravinám byste měli vždy věnovat zvýšenou péči, a to od jejich nákupu až po konzumaci, zkontrolovat hygienické podmínky v místě, kde nakupujete, potraviny před správným uskladněním dobře umýt a při vaření byste se měli ujistit, že jsou před konzumací dobře uvařené.
Co je to infekce přenášená potravinami?
Jedná se o onemocnění způsobené bakteriemi, viry nebo parazity v potravinách.
Co je to otrava jídlem?
Spočívá v konzumaci potravin, které obsahují nějakou vysoce toxickou složku, jež způsobuje střevní potíže.
Jaký je rozdíl mezi infekcí a otravou jídlem?
– Infekce je způsobena mikroorganismy (bakteriemi, viry nebo parazity).
– Otrava chemickými kontaminanty.
– K infekci obvykle dochází, když jsou potraviny dlouho uchovávány syrové při pokojové teplotě.
– K otravě jídlem dochází, když jídlo není čisté nebo když přijdete do styku s toxickými produkty.
– Obvyklými příznaky infekce jsou průjem, horečka, zimnice a bolesti břicha.
– Otrava jídlem se projevuje zvracením a nevolností.
– Infekce závisí na interakci s potravinami. V případě masa mohou být ve zvířeti mikroorganismy, které se v něm nacházejí ještě za života.
– Otrava jídlem souvisí s hygienou nádobí a místa, kde se potraviny zpracovávají.
– Obojímu lze předejít správnou tepelnou úpravou potravin, jejich neuchováváním příliš dlouho při pokojové teplotě a skladováním tak, aby nepřišly do styku s žádnými kontaminujícími látkami.
ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ
Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitimace: Consentimiento del interesado.
Zodpovědný: Envalia Group, S.L.
Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy