fbpx

Co byste měli vědět o smlouva na dobu určitou v hotelnictví a gastronomii

Contrato fijo discontinuo hostelería, tipos de contratos para tu negocio

Smlouva na dobu určitou v pohostinství je jedním z dokumentů používaných při zaměstnávání zaměstnanců v restauracích a barech. Tento typ smlouvy se vyznačuje tím, že pracuje na dobu neurčitou a přerušovanou. Proto je vynikající alternativou pro ty podniky, kde hraje důležitou roli sezónnost

Kromě toho, že vám ukážeme všechny charakteristiky smlouvy na dobu určitou pro hotelnictví a stravování, vysvětlíme vám i další typy smluv, které stojí za to analyzovat, abyste je mohli uplatnit ve svém podniku, dodržovat zákony a zaručit výhody pro zúčastněné strany.

co znamená smlouva na dobu určitou v hotelnictví a gastronomii?

¿A qué se refiere un contrato fijo discontinuo hostelería?

Smlouva na dobu určitou je typ pracovní smlouvy, kterou lze použít pro zaměstnance v restauracích a barech a která se vyznačuje tím, že není časově omezena . Od smlouvy na dobu neurčitou se liší tím, že v tomto případě je pracovní pozice v podniku vykonávána přerušovaně.

Obvykle se používá v podnicích, které pracují sezónně. Tedy ty, jejichž dveře nejsou pro veřejnost otevřeny celoročně nebo které z důvodu sezónnosti potřebují v určitých obdobích posily.

Pokud například váš jachetní klub otevírá své brány pouze v létě, je jednou z možností, jak formalizovat vztah s číšníky, tento typ smlouvy, protože je budete potřebovat pouze v letních měsících nebo při určitých příležitostech v zimě (akce).

Je uzavřena jako smlouva o pohostinství na částečný nebo plný úvazek. Zaměstnanci zařazení do smlouvy o pohostinství na dobu určitou pobírají plat a příspěvky na sociální zabezpečení po celou dobu činnosti restaurace.

Když jsou neaktivní, dostanou odstupné za svou službu a jejich smlouva zůstává přerušena, dokud zařízení znovu neaktivuje svou činnost a nepovolá je zpět.

Pokud začnete podnikat, ale nezavoláte svým zaměstnancům, pochopí, že byli propuštěni.

V takovém případě mají vaši zaměstnanci právo na vystavení smírčího lístku na 20 pracovních dnů, aby problém vyřešili, než se obrátí na soud.

Další typy smluv pro hotelnictví a stravování

Kromě smlouvy na dobu určitou v hotelnictví a gastronomii jsou v platnosti tři další typy smluv, které se používají v každém podniku.

V souvislosti s reformou pracovního práva, která se v zemi provádí, začnou veřejné služby zaměstnanosti (SEPE) přijímat smlouvy na dobu určitou, smlouvy na školení a smlouvy na dobu neurčitou.

Jakmile jsou tyto smlouvy podepsány, je nutné proces formalizovat oznámením SEPE do 10 pracovních dnů.

Smlouvy na dobu určitou

Na prvním místě jsou smlouvy na dobu určitou. Jedná se o smlouvy, které se zavazují k výkonu služby v podniku na omezenou dobu. Vždy jsou formalizovány písemně

Musí uvést, jak dlouho má být služba poskytována a zda se jedná o částečný nebo plný úvazek. Uvádí se zde pracovní doba za den, týden, měsíc nebo rok a její rozložení v rámci pracovního dne restaurace.

Na druhou stranu je třeba zdůraznit, že lidé se smlouvou na dobu určitou nemohou v podniku pracovat přesčas.

Pokud je smlouva uzavřena na dobu kratší než jeden měsíc, mají obě strany možnost se na dohodnout ústně

Smlouvy na dobu neurčitou

Smlouvy na dobu neurčitou jsou takové, které sjednávají pracovní poměr mezi společností a zájemcem o volné pracovní místo na dobu neurčitou.

Při podpisu těchto smluv musí být uvedeny podmínky práce a upřesněno, zda se jedná o půlsměnný nebo celozávodní provoz.

Jedná se o jeden z typů smluv, který poskytuje oběma stranám větší jistotu . Kromě toho mají zaměstnanci v rámci tohoto typu smlouvy tendenci být produktivnější, protože podporuje stabilitu zaměstnání.

Smlouva o školení a učňovské přípravě

Smlouva o odborné přípravě v hotelnictví a gastronomii je nástrojem, kterým podniky upřednostňují učňovskou přípravu mladých lidí, aby jim zajistily včasné začlenění do světa práce.

Jedná se o smlouvy pro mladé lidi ve věku 16 až 25 let, kteří nemají žádné vzdělání ani odbornou kvalifikaci.

Jednou z podmínek smlouvy o odborné přípravě je, že mladí lidé musí být současně s prací zapsáni ve vzdělávacím středisku.

Tento typ smlouvy má minimální dobu trvání jeden rok a maximální dobu trvání tři roky. Změny jsou možné, pokud jsou provedeny v období ne kratším než šest měsíců a ne delším než tři roky.

Před podpisem smlouvy musí veřejný úřad práce schválit vzdělávací činnost ve vašem podniku a poté přistoupit k potvrzení smlouvy

Zajistěte svým zaměstnancům dobré pracovní prostředí

Jakmile zaměstnáte své zaměstnance, musíte jim zajistit co nejlepší pracovní prostředí.

jak to můžete udělat? Nabídnout jim potřebné nástroje pro rozvoj jejich funkcí v restauraci.

Doufáme, že už máte jasno v podmínkách smlouvy na dobu určitou v hotelnictví a gastronomii, stejně jako v ostatních smlouvách pro práci v barech a restauracích

Co znamená smlouva na dobu určitou v hotelnictví a gastronomii?

Smlouva na dobu určitou v hotelnictví a gastronomii je typem pracovní smlouvy, kterou lze použít pro zaměstnance v restauracích a barech a která se vyznačuje tím, že není časově omezena. Od smlouvy na dobu neurčitou se liší tím, že v tomto případě je pracovní pozice v podniku vykonávána přerušovaně.

Další typy smluv pro hotelnictví a stravování

– Smlouvy na dobu určitou
– Smlouvy na dobu neurčitou
– Smlouvy o školení a učňovské přípravě

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ

Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimace: Consentimiento del interesado.

Zodpovědný: Envalia Group, S.L.

Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.