Průvodce sklenicemi na kávu: jedinečné a biologicky rozložitelné
V dnešní době byly vyvinuty všechny druhy šálků na kávu. Existují nejrůznější materiály, které lze použít k přepravě kávy a udržení její správné teploty. Skvělou vlastností těchto kelímků je, že jsou biologicky odbouratelné.
Káva se obvykle pije horká a pro její přenášení je důležité, aby nevychladla. To může být problém, protože většina materiálů, které mohou zadržovat teplo, není biologicky odbouratelná.
V USA a Evropě pracuje několik společností na vytvoření biologicky odbouratelných šálků na kávu, které splňují všechny požadavky uživatelů, zejména to, že uchovávají teplo kávy.
Sdružení specializující se na kávu a výrobu papírových kelímků šetrných k životnímu prostředí vytvořila první kelímky. Zde jsou uvedeny výhody a nevýhody těchto materiálů.
Většina papírových kelímků na kávu je z vnitřní strany potažena plastem zvaným polyethylen, a přestože se jedná o tenkou vrstvu, která má zabránit úniku tepla a tekutiny, kelímek není biologicky rozložitelný.
Nové kelímky na kávu mají velké ekologické výhody a nahrazují polyethylenové kelímky. Skutečnou novinkou je bioplastový kelímek, který se používá také jako víčko na kelímek a na přenášení kávy.
Zajímavé je, že tento nový biologicky rozložitelný materiál může domácnostem poskytnout více energie a také neznečišťuje životní prostředí.
¿Qué encontrarás en este artículo?
Bioplast pro kávové šálky, zelená alternativa
V posledních letech vedly ekologické organizace a obecně problémy spojené se změnou klimatu ke zlepšení materiálů a povědomí o recyklaci s cílem snížit produkci plastů.
Přestože je plast stále hojně používaným materiálem a je přítomen v našem každodenním životě, známe nyní nové způsoby jeho využití, aniž bychom jej museli vyhazovat.
Novou alternativou jsou bioplasty a jejich deriváty: pěstování škrobu, rostlinný papír z kukuřice, pšenice, rajčat nebo banánových listů, které se velmi dobře prodávají. Mnoho z nich se používá v šálcích na kávu, protože dobře udržují teplo, protože jsou bioplasty šetrné k životnímu prostředí.
Různé typy bioplastů
Hlavní jsou ty, které se získávají z rostlinných plodin, jako je kukuřice, cukrová třtina, zelené nebo sušené listy či škrob a další. Také PHA neboli polyhydroxyalkanoáty, které lze získat fermentací rostlinných surovin některými bakteriemi, které tuto funkci plní.
Tyto plasty mají většinou stejné vlastnosti jako průmyslové plasty, které nejsou biologicky odbouratelné, s tou velkou výhodou, že jsou vstřebávány ekosystémem.
V posledních letech se jejich používání stalo populárním ve Spojených státech a v Evropě, a to díky novým potřebám a požadavkům, které se objevily mezi uživateli.
Výhody a nevýhody bioplastů
Jejich použití má následující výhody:
- Neobsahují chemické látky, které by mohly znečišťovat životní prostředí
- Jsou zcela biologicky odbouratelné, takže na skládkách vzniká méně odpadu
- Jsou také recyklovatelné, protože je lze použít jako hnojivo nebo kompost či přírodní hnojivo.
- Jedná se o 100% obnovitelné materiály, a proto se dobře začleňují do životního prostředí
- Používají se k balení a výrobě šálků na kávu, které jsou prodejné po celém světě
- Udrží teplotu kávy tak dlouho jako plast, aniž by se změnila chuť kávy nebo potravin a nápojů, které v nich přenášíte.
- Nevýhody bioplastů
- Výrobní náklady jsou vyšší, což snižuje konkurenceschopnost cen, ačkoli se pracuje na optimalizaci výrobku při nižších nákladech
- Velcí výrobci a prodejci mají o bioplastech nedostatečné znalosti, ale jejich obliba roste.
- Náklady na kukuřici a pšenici se mohou zvyšovat v závislosti na trhu, ale pracuje se na různých alternativách, jak náklady zlepšit nebo stabilizovat.
- Lidé si neuvědomují, že by se neměly míchat s biologicky nerozložitelnými plasty.
Biologicky rozložitelné šálky na kávu
Šálky na kávu jsou také vyrobeny z různých biologicky rozložitelných plastů s víčky a brčky nebo bez nich.
Biologicky rozložitelné nádoby nebo šálky na kávu jsou dnes běžné v mnoha částech Evropy. Jsou velmi kvalitní a zachovávají chuť, vůni a teplotu kávy.
Na první pohled není vidět velký rozdíl, ale způsob, jakým jsou vyrobeny, dělá rozdíl, pravděpodobně můžete vypít například jeden z těchto šálků s cukrovou třtinou a všimnete si, že vaše káva je stále horká, nerozpouští se a spíše optimalizuje teplo
Jaké jsou výhody bioplastu v kelímcích na kávu?
– Neobsahují chemické látky, které by mohly znečišťovat životní prostředí.
– Jsou plně biologicky odbouratelné, takže na skládkách vzniká méně odpadu.
– Jsou také recyklovatelné, protože je lze použít jako hnojivo nebo kompost či přírodní hnojivo.
– Jedná se o 100% obnovitelné materiály, a proto se dobře začleňují do životního prostředí.
– Používají se k balení a výrobě šálků na kávu, které jsou prodejné po celém světě.
– Udrží teplotu kávy tak dlouho jako plast, aniž by se změnila chuť kávy nebo jídla a nápojů, které v nich nosíte.
Jaké jsou nevýhody bioplastu v kelímcích na kávu?
– Jejich výrobní náklady jsou vyšší, což znamená, že ceny nejsou tak konkurenceschopné, ačkoli je vyvíjena snaha o optimalizaci výrobku při nižších nákladech.
– Mezi velkými výrobci a obchodníky je o tomto tématu nedostatek znalostí, ale stává se stále populárnějším.
– Náklady na kukuřici a pšenici se mohou zvyšovat v závislosti na trhu, ale pracuje se na různých alternativách, jak náklady zlepšit nebo stabilizovat.
– Lidé si neuvědomují, že by se neměly míchat s biologicky nerozložitelnými plasty.
ZÁKLADNÍ INFORMACE O OCHRANĚ ÚDAJŮ
Účel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Práva: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Příjemci: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitimace: Consentimiento del interesado.
Zodpovědný: Envalia Group, S.L.
Další informace: You can find additional information on data protection in our privacy policy